Roseanne en Zon

Roseanne en Zon.

2e les voor Roseanne met Zon.  Het was echt pestweer. Maar ja daar kunnen we nu eenmaal niets aan doen. En dus aan de slag. Zon stond vroeger bij Els op stal en is na wat omzwervingen weer teruggekomen. Zon is een mooie merrie maar zit een klein beetje ondersteboven in haar lichaam. Ze heeft nogal een onderhalsje en weinig rugbespiering. Dat komt natuurlijk omdat ze haar buikspieren nauwelijks heeft gebruikt.
Roseanne had haar huiswerk na de vorige les goed gedaan. Maar omdat de pilonnetjes er toch stonden hebben we slangelijntjes gereden. En na de lijn afhankelijk van hoe ze uitkwam meteen de links en rechtsomkeert er achteraan. Dat gaf na enige tijd veel ontspanning. Zon is een eigenzinnig merrietje die zich niks laat zeggen maar Roseanne is verdomde handig en heeft heel snel in de gaten wat de bedoeling is.
En dan kan ons Zonnestraaltje niets anders doen dan meewerken. Uit vrije wil zonder dwang. Alles is gericht op het verbeteren van het achterbeen. Dat moet richting zwaartepunt komen. Alleen daardoor zal het paard de buikspieren sluiten, de rugspieren ontspannen en in de voorwaarts neerwaartse tendens komen. We hebben de oefeningen gevarieerd met op de volte op en over de schouder te rijden. Op het moment dat het paard begint te duwen tegen de hand kunnen we steeds een beetje meer lengte geven. We laten immers een niet rechtgericht paard niet laag en diep lopen.

Super gewerkt Roseanne!

Tineke en Kim

Tineke en Kim.

Kim is weer helemaal terug na haar verwonding. Met een nieuw zadel, wat er super op lag, aan de slag. Kim was rechtsgebogen vandaag. Wanneer Tineke de linkerteugel te veel aanhield werd Kim ook onregelmatig. We zijn begonnen met, in een vlotte stap, de kwartlijnen te rijden. Al snel merkte we aan Kim dat ze meer wilde en dus een drafje. Ik geloof dat ze na de 3e kwartlijn al knetterrecht op me af kwam. Correcties waren nauwelijks meer nodig. Prachtig om te zien hoe dit enorme paard een partijtje buikspieren heeft gekregen. Daarna zijn we afwisselend kwartlijnen en de overgang naar stap en halthouden gaan rijden. En daarna verder uitgebreid met achterwaarts gaan.


Als je naar de foto hier rechts kijkt dan kun je haast niet geloven dat dit enorme dier zoveel lichtheid kan uitstralen. Door de overgangen correct te rijden sloot Kim zich steeds meer en komt spontaan in de gewenste dressuurhouding. Mooi He! Van ongelijke aanleuning en onregelmatigheid was geen enkele sprake meer. Ik durf zelfs te beweren dat Kim na ongeveer 20 minuten werken tussen de 60 en 80% verticaal recht was. Om Kim gemotiveerd te houden stappen we heel veel tussendoor. Dat het dan na 3 kwartier een beetje op is snappen we helemaal.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik super tevreden ben over wat ik gezien heb Tineke!

Jeannet en Twirre

 Jeannet en Twirre.

Jeannet begon voortvarend. Iets te voorvarend. Twirre kreeg niet veel kans om zijn pas af te maken. Dus even de rem er bij Jeannet opgezet. Nog even een stukje theorie doorgenomen en toen kon het feestje voor Jeannet ook weer beginnen. Eerst mooi rechtsturen, lengte maken rijbaanfiguurtjes rijden, vertragen en versnellen. Kortom lekker loswerken en dan even een lange teugel. Dit paard heeft zulke geweldige bewegingen dat het al gauw uitnodigd om tot de max te gaan. Maar...first things first! Eerst gelijk achterbeen gebruik. Met name in de overgangen vanuit draf naar stap wil Twirre het achterbeen wel eens lang laten. Een superoefening daarvoor is het kontje buiten. Kontje buiten is een oefening die zich laat
vergelijken met de keertwending om de voorhand. Alleen dan draait het paard niet om het binnenvoorbeen heen maar moet het, in draf, de achterhand naar buiten brengen door opzij te gaan voor de naar achterliggende kuit. Wanneer goed uitgevoerd kunnen we het paard de overgang naar stap laten maken op het achterbeen. Zo leert het onder alle omstandigheden het achterbeen richting het zwaartepunt te houden. Dat maakt dan ook dat de ophouding naar stap veel keiner gegeven kan worden. En dat ie werkt das duidelijk. In combinatie met de vierkante volte wordt het helemaal een berenoefening. En door het spelelement "ha ha -je -weet- lekker- niet -welke- kant- ik- op -ga" er aan toe te voegen wordt Twirre helemaal een beetje heet.
De foto's zijn weer eens waardeloos Jeannet. Maar op mijn netvlies staat  nog precies te zien hoe ze liep. Fantastisch!

Lessen 24 Juni

Els en Udani.

3e les voor Els met Udani. Udani is blind aan haar linkeroog. En vermoedelijk daardoor de reden dat ze zo ongelooflijk moeilijk te buigen was naar links. De angst was daarvoor gewoon veel te groot. In de vorige les heb ik er toen even opgezeten om Udani het vertrouwen te geven dat waar ze ook heen gestuurd wordt het okay is. Els had goed getraind. Ook het voorwaarts gaan was al behoorlijk vebeterd. Ik zag een paar pilonnetjes in de bak staan en heb daar lekker gebruik van gemaakt om de slangelijn wat meer vorm te kunnen geven. Slalommen om de pilonnetjes heen maken immers ook een slangelijntje. Opvallend hoe de houding van Udani dan veranderd. Had je dat eigenlijk wel in de gaten Els? Udani werd zo mooi rond in de
bovenlijn! Hoewel het  in het begin nog niet meeviel om ook het laatste pilonnentje te halen kwam de verbetering geleidelijk aan wel degelijk. En het briezen van Udani gaf ook aan dat ze er happy mee was. Middendrafje werd ook steeds ruimer. Galop hebben we nog even gelaten voor wat het is. Het heeft niet zo veel zin om te gaan galopperen als de draf nog niet helemaal af is. Ik kon niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden was over de trainingsarbeid die Els er in gestoken had. En die enorme smile van Els bevestigde dat ook nog eens!

Super Els.

Nathalie en Hotse

Nathalie en Hotse.

Er zijn van die momenten dat je echt geraakt kunt worden door "de schoonheid van het geheel". Ik had zo'n moment vandaag. Na het loswerken van Hotse, de rust en de ontspanning en weer de aanspanning, kunnen die 2 iets heel bijzonders laten zien. De power van Hotse en de voornaamheid waarmee Nathalie op haar paard zit. Maken (op mij) indruk. een diepe indruk wel te verstaan. En dat heb je dan maar weer mooi mee voor de wedstrijdjes. Je kan niet van Friezen houden maar ontkennen dat hier iets bijzonders de baan rond gaat is er niet bij. Genoeg lof! (Maar ik meen het wel).


We hebben gewerkt aan de zijgangen. Schouderbinnenwaarts tot zo'n 20 meter en dan oversteken en middendraf. Afzetten voor het linker achterbeen en rechterachterbeen. Ook de overgangen van draf naar stap door kontje buiten naar links en rechts getraind. Vorige les zijn we begonnen met de contragalop. Hotse heeft er lang over gedaan om links normaal aan te springen. Wat hij nu super kan. Maar de contragalop links is nu weer wel moeilijk voor hem. Maar hij doet zo ongelooflijk goed zijn best dat het hem toch lukte. De inzet in alles wat Hotse doet is zo verbeterd. En dat compliment komt Nathalie helemaal toe!

Geweldig!

Christel en Faith

Christel en Faith.

Toen ik aan kwam rijden zag ik dat Christel aan het longeren was. Faith maakte vrolijke bokjes en dat vind ik dan zo leuk om te zien he! Toen ik dichterbij kwam zag ik dat Christel niet helemaal gerust was. Tijdens mijn vakantie had ze nog wel gereden en eerst ging dat ook hartstikke goed. Maar vliegers, werkers en nog wat van die ongein maakte de spanning erg hoog bij Christel. En ook nu door het gebok van Faith was de spanning erg hoog bij Chrissie! Maar goed we laten ons niet kennen en er op dus. Faith had gewoon een berezin om te lopen. Alleen voor Christel was het nu niet het goede moment. De energie van Faith lag te
hoog en dus mocht ik er even op.
Steef mocht ponyrijden Woehhaaaaa! Wat een geweldige gewichtsdrager is deze rakker zeg. Onvoorstelbaar. Ja Faithje was wel wat frissig. Ook onder mij sprong ze een keer weg maar bleef wel controleerbaar. Na wat rondjes en figuurtjes Christel er weer op. Hoewel de spanning wel wat zakte konden we aan het eind van de les nog niet zeggen dat haar hele zelfvertrouwen weer terug was. Maar dat hoeft ook niet. Veel kleine stapjes geven het zelfde resultaat als 1 grote. En als je naar de plaatjes kijkt zou je wel zeggen dat er iets is veranderd bij deze 2 .
We werken lekker door Christel!

Marion en Morena

Marion en Morena.

3e les voor Marion. Er zat heel wat tijd tussen de lessen. Morena is een paso Peruano. Een zogenaamd gangenpaard. En toen de lesaanvraag van Marion bij mij kwam moest ik me echt wel even op het hoofd krabben. Ik heb er echt geen verstand van van dit type paarden. En heb er wel even over gedaan hoe dit nu te benaderen. Toen ik bij Marion kwam trof ik een paard dat met heel veel spanning liep. Electrische bewegingen en heel veel onderlip bewegingen. Kortom niet het beeld wat ik herken bij een paard die volgens de klassieke rijkunst wordt gereden. Dus........!

Juist! De 5 bouwstenen van de dressuur toepassen. Aanleuning, ontspanning, rechtrichten, verzamelen en oprichten. Een rechtgericht paard is een paard wat de voorwaarts- neerwaartse tendens bereikt. Kreunend en steunend kwam Morena recht. Sloot haar buikspieren en ging lengte maken. De onderlip viel stil en Marion hoefde steeds minder te corrigeren. Ook ik stond weer verbaasd over de uitwerking van het simpel uitvoeren van alle klassieke definities. Het maakt echt niet uit wat voor paard je hebt. Of het nou een ijslander is of een Trekpaard. Op ieder rijdier is dit van toepassing.
Maar het mooiste van alles is het gevoel wat Morena gaf. Blij en tevreden!

Gaaf he Marion!

Jacqueline en KIm

Jacqueline en Kim.

Mag ik even uw aandacht! Dit paard is 21 jaar. En iedere keer weer als ik bij Jantien en Jacqueline kom zie ik een behoorlijke verbetering. Kijk maar naar de foto's! En dat is beslist geen "lucky shot". Kwam Kim voorheen wat kort in de beweging in de baan, daar is nu niets meer van te zien. En het plezier van de combinatie is ook iedere keer weer goed waarneembaar. Kim is erg gespitst op de aanwijzingen van Jacqueline en reageert eigenlijk ogenblikkelijk. We zijn met de zijgangen begonnen. Van schouder voor,  naar schouder binnewaarts. De schouder binnenwaarts rechts was nog niet zo heel gemakkelijk. Voor dit linksgebogen paard.


Maar door wat extra aandacht te besteden aan de buiging naar links door veel rijbaanfiguren te rijden met als bonus de krakeling ( kijk op Youtube voor de uitvoering op het kanaal van rechtpaard.nl) werd dat snel beter. Paardrijden is niet moeilijk. Als je kunt fietsen dan kun je ook paardrijden. En ik meen het. Want hoe zo het anders kunnen dat de oefeningentjes er zo makkelijk uirollen. We hebben samen nog maar eens vastgesteld dat dit paard enorm verbeterd is. Het kon totaal niet galopperen. Ja, als een F16. Maar nu. Gedragen en gesloten.

T was weer een Feestje Jacq!

Jantien en Rio

Jantien en Rio.

Vandaag reed Jantien Rio. We hebben extra de nadruk gelegd op de gewichtshulp. Of liever gezegd: Wat het effect is van verkeerd geplaatste gewichtshulpen. Veelal zien we de meeste ruiters naar beneden kijken. Op het moment dat we naar beneden gaan kijken wordt het gevoel als het ware uitgeschakeld. Met als gevolg dat het paard uit balans wordt gebracht. Mag ik dan helemaal nooit naar beneden kijken? Ja natuurlijk wel. "Maar niet te lang!" Rio bleef een klein beetje te hoog lopen als gevolg van het feit dat Jantien naar benenden zat te kijken. Door Jantien daar steeds op te attenderen zagen we een onmiddelijke verbetering

in de houding van Rio. Een mooi gelijkmatig achterbeen Waarbij het paard in de bovenlijn-aanspanning komt. Jantien kon meteen voelen hoe de krachten van Rio toenamen. En een langerekt en verbaasd "Zooooooooooo" van Jantien was wel het bewijs dat er zich iets heel moois onder haar afspeelde. Ook de galop vertoonde veel balans en kracht van Rio. Zelfs het ophouden gaf een enorme verbetering. Het paard bracht het achterbeen nog meer onder de massa en daarmee werd de oprichting ook een stuk mooier. Kortom. Naar voren kijken en zien waar je bent zorgt er voor dat je veel sneller kunt ingrijpen wanneer het paard dreigt op een schouder te vallen.

Toppie Jantien!

Lessen 23 - 06

Roselie en Bridget.

Wat een prachtige dag was het zaterdag. En helemaal mooi als je gelijk aan de slag kunt met een zeer gemotiveerde amazone. Roselie heeft flink getraind. Dit is de 3e les voor deze combinatie. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze echt goed gewerkt hebben. Met name de stuurbaarheid van Bridget is enorm verbeterd. Dat maakt het dus mogelijk om de oefeningen verder te intensiveren. Ondanks een stevige enkelblessure van Roselie pakt ze goed door en dat leid dan weer tot houding en doortreden van het achterbeen van Bridget. Echt een heel cool tinkertje. Lekker eigenwijs en ze neemt heus niet zo maar alles aan.
We hebben veel aandacht besteed aan het perfect recht zijn. Daarmee ontstaat de voorwaarts neerwaartse tendens. En de beoogde houding van Bridget. Beiden hebben er ontzettend veel lol in. De vierkante volte hebben we nog een aantal maal gereden om het laatste beetje buigzaamheid en achterbeen voor elkaar te krijgen. En dat was gelukt getuige de plaatjes.

Top Roselie!