Ilsemarie met Arjen

Ilsemarie met Arjen.

 Nieuw bij rechtpaard.nl. Ilsemarie staat op dezelfde stal als Esmee met Mando en zo is zij bij ons terecht gekomen. Ilsemarie had ook zadel problemen en heeft de 1e les op een pad gereden. de 2e les was er weer een zadel en konden we al wat meer doen. Vandaag was de derde les en het was zulk goed weer dat ik Ilsemarie gevraagd heb om buiten te gaan rijden. Arjen is nog erg jong en ziet de wereld nog door baby ogen. En dat is het. Het is gewoon nog een hele grote Friese ruin baby. Omdat Ilsemarie een klein beetje onzeker was over het buiten rijden hebben we Arjen eerst gelongeerd.
Aanvankelijk was hij een beetje overdonderd door wat hij allemaal zag en hield zich erg op de vlakte. toen een ander paard de manege verliet raakt hij even in paniek. Tijd voor mij om de leiding over te nemen en zich te laten concentreren . een paard wat oncontroleerbaar hard gaat galopperen aan de longe laat je 1 of 2 keer tegen het hek lopen. Hij stopt en jij zet hem weer vooruit. Dat werkt altijd. Toen hij weer bedaard was ging Ilsemarie er vol vertrouwen op. Arjen liet zien hoe een geweldige draf hij heeft. Het is allemaal heel gecontroleerd en fijntjes. Later kreeg ik nog een sms van Ilsemarie hoe hij enorm stond te gapen bij het afzadelen en een zeer tevreden indruk maakte. Alsof hij erg trots was op zichzelf.

Reken daar maar op Ilsemarie. Te gek!!

Dr. Diamond en Marian.

Dr. Diamond en Marian.


Sorry voor de onthoofding Marian maar ik wilde graag deze foto laten zien om dat hier zo mooi te zien is wat voor een inspanning Dieter moet leveren om recht te komen en de lengte te maken. Deze Amerikaanse draver heeft de telgang in zijn repertoire zitten en die willen we juist niet gebruiken. Daarvoor is het van belang dat in stap al de juiste ontspanning wordt bereikt. Hierdoor zal hij door de rug heen aan kunnen draven in plaats van dat hij zich bovenin vastzet. Als dat lukt dat draaft hij mooi weg. In de wendingen en op de volte zetten we de binnenhand eerst nog hoog om te voorkomen dat hij zich naar binnen laat vallen.

Het paard denkt: Ieuw d'r zit wat tegen mijn hals. En wil er voor weg. Daar maken wij dankbaar gebruik van want het paard buigt zo automatisch vele malen beter dan dat wij nog meer gaan inwerken. Na verloop van tijd zal de hoogte van de binnenhand steeds minder worden. Enerzijds omdat hij veel meer balans krijgt door goed recht te zijn. Anderzijds omdat hij precies weet wat het betekent als de binnenhand wel iets omhoog gaat. Echt lachen is het met Marian want die heeft het hartstikke druk als ze les heeft. Ik moet dit en dat en zus en zo allemaal tegelijk. Maar voorlopig zie ik een paard wat echt super mooi gaat bewegen en blij de baan rond gaat.

En dat is jouw verdienste Marian. Top!!

Lessen 18-02 Jeannet en Twirre




Jeannet en Twirre 

De zadelperikelen zijn bijna achter de rug. De winter door heeft Jeannet veel gelongeerd en   met een leenzadel kunnen rijden. Twirre wordt meer en meer een zelfbewuste merrie die het momenteel erg goed aan het doen is. Voor een paar weken terug had Twirre de neiging om in het losrijden zich een kant op te laten vallen. Echter, zonder dat ze zich ook daadwerkelijk liet vallen. Om dat te compenseren galoppeerde ze dan aan. Van de grond af was het erg moeilijk om te zien hoe dat proces nou verliep. Ik ben er toen even opgeklommen om te kunnen voelen wat er nou precies gebeurde. Toen bleek dat ze zich inderdaad liet vallen maar zo minimaal.
Net alsof ze zelf het probleem wilde oplossen maar dan voor de verkeerde oplossing ging. Door haar ogenblikkelijk van de schouder te sturen wanneer er ook maar iets balansverlies was werd dit opgelost. Vanaf die tijd is er voor Jeannet ook weer heel veel meer duidelijk geworden. Twirre laat zich nu ook veel beter ophouden, verzamelen en weer wegrijden door de enorme balans die ze nu heeft. Bij de "Spare digits"en deze foto's is goed te zien hoe enorm sterk ze is geworden. Twirre gaat met veel schwung door de baan. Nu opletten dat er veel variatie zit in werk en ontspanning. Na een goed uitgevoerde oefening haar belonen met lengte of een middendraf. Daar krijgen ze enorme ego's van en dat is prachtig om naar te kijken.

Top Jeannet!

Windigo en Myrna

Windigo en Myrna.

 Hadden jullie nog het stukje van Myrna gelezen op de website. (www.rechtpaard.nl/testemonials) Myrna heeft op een enkele keer na de hele winter kunnen doortrainen. Windigo wordt steeds "cooler"in het hoofd en laat zich steeds makkelijker bewerken. Ongewenst gedrag is eigenlijk zo goed als weg. En als hij dan toch eens ergens van schrikt dan is het meer alleen kijken dan vluchten. Hij had een zeer goede trainingsperiode achter de rug maar Myrna vond hem de laatste dagen wel goed maar niet top. Dat kan. Na een periode van opbouw kan er altijd een terugvalletje ontstaan. En dan doe je
het paard een groot plezier door de nadruk op ontspanning te leggen. Simpel draven. Mooi recht zijn en lengte maken. Windigo schud eens een keer met zijn kontje laat zien dat hij er happy mee is en begint dan haast zelf oefeningen voor te stellen om te doen. Dat is zo leuk maar niet helemaal de bedoeling. Als je paard aangeeft dat hij meer wil is dat echt wel heel fantastisch hoor. We zijn rustig aan de buigingen gaan oefenen. Eerst met wijken voor de kuit en schouderbinnenwaarts en een appuyementje vanaf de middenlijn. Die gingen zo goed dat hij linksom een hele diagonaal kon appuyeren en rechts om dat bijna redde.

Echt knetter moeilijk. Maar dat schimmeltje schudt hem welhaast achteloos uit zijn mouw.!

Lessen 17 februari Anke en Kelly

Anke en Kelly.


Anke is ook weer na een klein winterstopje aan de slag gegaan. In de laatste les was het goed te zien hoe goed Kelly in haar velletje kwam te zitten. Het werd een 21 jarig bommetje. Een kleine aanpassing in het voer en Kelly was weer lekker rustig in het hoofd. Voordat Anke er op ging hebben we haar eerst gelongeerd. Enerzijds om de energie een beetje te laten afvloeien en anderzijds om alvast een stuk aan de ontspanning te werken. Nou dat werkt. ( hoe kan het ook anders). Allerlei kleine gedraginkjes die ze eerst had liet ze nu keurig achterwege. Dan kan Anke aan de slag om Kelly onder de vrouw recht te 
zetten. 
En hoewel het nog niet helemaal vanzelf gaat zien we dat Anke door rustig doorwerken het wel steeds sneller voor elkaar heeft. Op de foto is mooi te zien wat een inspanning het kost maar ook hoe tevreden het paard onder die inspanning is. Kelly is een professor in de paardrijkunst en laat zich niet zomaar alles welgevallen. Maar de ideeën die Anke op haar overbrengt tijdens het rijden neemt ze maar al te graag aan. Ik blijf het zo verschrikkelijk mooi vinden hoe paarden, jong of oud, op slag kunnen veranderen als ze het werk leuk vinden ondanks de grote inspanning die ze moeten leveren.

Prachtig!

Woody en Saskia

Woody en Saskia.


Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Samen met Lianne (Zie verslag) rijdt zij Andor voor een eigenaar en Woody is in eigendom van Saskia. Woody is op de wereld gekomen als draver. En met een behoorlijk stokmaat. Toen ik deze combinatie voor het eerst zag zat Woody nog in de "racestand". Voorwaarts genoeg maar op zijn "dravers". En dus erg op de voorhand. We hebben Woody eerst moeten leren remmen. Dergelijke paarden zijn in de mond wel wat gewend en dus moesten we aan de voorkant er zo veel mogelijk vanaf blijven. Nu is de hele ophouding een gelijktijdige inwerking van: 

bovenlichaam, zit en (soms) been. En ja hoor. Na de eerste goed gemaakte ophouding liet hij zich prima terugnemen. Ook weer geregeld. Van het sturen werd hij wat heter maar bleef erg braaf zijn werkje doen. En tsja, dan ineens geschied het wonder der nageeflijkheid. Zomaar. Uit het niets. Of nou ja, uit het niets! Tis logisch. Als een paard rechtkomt kan het  de voorwaarts neerwaartse tendens bereiken. En dat gebeurt dus ook. En dan beginnen de paarden ook ineens te ademen. Die vliegen de briezen je om de oren. Ontspanning en eigenlijk heel veel balans al. En dan Saskia zie glunderen he!

Nou je hebt ook alle redenen om kei trots te zijn op jezelf!

Andor en Lianne

Andor en Lianne.

 Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Samen met Saskia rijdt Lianne Andor voor een eigenaar.Dit is de 2 e les voor Andor. De vorige keer werd hij gereden door Saskia. Andor is manegepaard geweest en zit best wel een beetje moeilijk in zijn velletje. Les 1 is altijd voorwaarts en de slangelijn. Nou dat was goed geoefend want Andor was "ready tot go". In de eerste les sprong Andor nogal eens aan in galop. Wat logisch is omdat het paard niet zo heel erg het idee heeft wat hem nou overkomt. De dames hadden fanatiek getraind want ik was zeer blij verrast toen ik hen aan het werk zag.

Liane heeft het sturen goed door. Alleen doseren moet nog wat beter onder de knie komen. Soms probeert het paard al lengte te maken maar dan stuurt de ruiter net iets te veel om die lengte te kunnen houden. Toen dat wat beter ging zag je Andor kraken in zijn voegen maar stukje bij beetje zie je hem meer en meer ontspannen. En daarbij wordt maar weer eens het bewijs geleverd wat correct paardrijden voor het paard kan doen. Eerst zie je hem nogal strak in zijn lijf. Door de oefeningen is hij lekker aan het "bodypumpen" en de opdracht steeds makkelijker uitvoeren. Dan is het resultaat na 2 lessen te zien op de foto hiernaast.

Respect Lianne.

Hotse en Nathalie

Hotse en Nathalie.

Nathalie heeft ook bijna de hele winter door kunnen trainen door flink zout in haar bak te strooien. Alleen vandaag had Hotse niet zijn allerbeste dag. Hij was wat flegmatiek. Dat is hij normaal ook maar door het stop & go systeem werd hij wel flink attenter en gretiger. Van deze les heb ik geen foto's gemaakt. Vraag me niet waarom!  Ik ben het gewoon vergeten dus maar wat oudere plaatjes. Die overigens wel representief zijn voor de les. Want hij heeft zeker zulke momenten gelopen. we hebben wat extra aandacht besteed aan de buigingen in beide richtingen. ( altijd natuurlijk) Ik ben er zelf ook nog even opgeklommen omdat vanaf de grond niet

helemaal duidelijk werd wat er nou precies aan de hand was. Er op kwam ik er achter dat hij nog iets het rechterachterbeen links om wat naar binnen hield. Daardoor liet hij zich ook lastiger sturen en buigen naar rechts. toen dat opgelost was werd het lopen voor hem ook veel makkelijker. Op de foto's is goed te zien hoe Hotse in kracht heeft gewonnen. Er zit namelijk bijna een jaar tussen de onderste en bovenste foto.( De onderste is van vorig jaar en een paar pondjes zwaarder)
Nathalie gaat ook weer wedstrijden rijden. Dat zal me een klapper worden!

Whitney en Kim

Whitney en Kim.


Ook Whitney is weer onder het zadel. Whiney heeft een operatie gehad aan alle 4 haar hoeven. Daar zijn (goedaardige) tumoren uitgehaald. En dat was te zien ook. Deze les was de 1e keer na de operatie dat ze weer onder het zadel was. Ik kan niet anders zeggen dan dat het beeld veel rustiger is geworden. Een paard dat na een periode van rust weer in het werk komt gaan we natuurlijk vanaf stap 1 weer opbouwen. Rechtrichten en lengte maken. Door het paard goed te stretchen stellen we het dier in staat om zijn lichaam weer makkelijk te kunnen gebruiken. Natuurlijk ga je niet als een dolle aan de

slag. Je neemt overal lekker de tijd voor. Nadat Kim Whitney in een mooie ontspannen stap had werd het tijd voor een drafje. Daarin verloor Whitney nogal snel haar balans. Door correct opvangen van Kim, optijd van de schouder af sturen, beetje guideren en dat soort werk kwam Whitney in een fijne balans. En het allermoeilijkste is dan de rug zo ontspannen dat hoofd en hals gaan zakken. Je kunt wel aan de bovenste foto zien dat dat best veel moeite kost. Maar uiteindelijk rede ze het prima. Na wat wisselingen in tempo zie je hoe het paard zich weer opricht en zich erg gemakkelijk laat oprichten.

Goed gedaan Kimmie!

Lessen zaterdag 16 februari Christel en Faith

Christel en Faith

Zo we gaan weer aan de slag. Hoewel Christel eigenlijk de hele sneeuw en vorstperiode wel aardig heeft kunnen doorrijden. En dat is ook aan Faith te zien. Ze gaat eigenlijk gewoon verder waar ze gebleven is. We zien dat het werk Faith goed doet. Ze raakt sterker en meer en meer ontspannen. En Christel heeft goed in de gaten wanneer Faith wat nodig heeft om die ontspanning te bereiken. Daardoor kan Faith ook veel langer de concentratie behouden en zich veel minder snel laten afleiden. Toch zijn we even met een stukje theorie herhaling bezig geweest. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen

hoe belangrijk het is om die paar theorie regeltjes uit je hoofd te leren en ze toe te passen. Naarmate je meer ervaring krijgt wordt je daardoor ook steeds handiger en voel je gewoon veel sneller hoe het zit met de buiging van je paard en hoe dat op te lossen. Want daar zijn immers regels voor. En als je dat dan op de juiste wijze gebruikt dan krijg je een paard dat mooi op lengte komt en de voorwaarts neerwaartse tendens aanneemt. en zich in beide richtingen gelijkmatig laat buigen. Nou dat illustreren deze foto's zeker. En O ja! als ze dan lekker lopen dan ontkom je niet aan een lach zoals Christel die laat zien.
Wauw!

Spare digits


Plaatjes en nog eens Plaatjes!

Het wordt geloof ik weer tijd dat ik het blog ga onderhouden. Jullie vragen er tenminste massaal om. Ik zou na 15 januari weer beginnen met het blog. Nou dat is gelukt! Hieronder kun je een aantal foto's bekijken die ik in de winterstop toch nog heb gemaakt. Niet allemaal even mooi maar ik vond het dan toch de moeite waard om ze te laten zien. Ik hoop deze week nog het lesverslag van afgelopen weekend er op te kunnen zetten. We hebben er een aantal nieuwe ruiteressen  bij en die gaan al hartstikke goed na 2 of soms 3 lessen. Dus ik zou zeggen: Hou het blog in de gaten want het komt er aan. En dan nu allemaal de lekbakjes onder de kin dan wordt het een en ander goed opgevangen!



Lekker galopje ff tussendoor.
Lisanne met de 22 jarige Zadinia
Stacey met Vivaldi in de contrastelling
totdat het paard de VNWT aanneemt
Jantien met Kim in de schouderbinnenwaarts

...en dan wegrijden!

Welldone en Manon in de schouderbinnenwaarts

...Ja en dan ook wegknallen



Faith en Christel (van Grunsven)

Tres chique!
Klaske en Amorosa. Hoe een pony.......

...een paard werd!

Anke en Kelly. Kelly terug van Pensioen.

..en dat hebben we geweten ook. Iets fris!!!

Jeannet en Twirre

Errug tevreden over deze combinatie!

Marian en Dr.Diamond. Eerst lengte maken. oeff!!
..en dan netjes bij elkaar komen.


Paradepaardje paardje Windigo met Myrna
Nathalie en Hotse. Mooi op lengte.

en gaannnnn!

Myrna en Windigo. Schouderbinnenwaarts.

...en dan mooi de diagonaal op.

Twirre en Jeannet. Mooi opwaarts.















..En dan een klein galopje :-)














Nieuw bij RP. Saskia met Chelsea

dit was hun 1e les.




























Tot zover de foto's die in de winterperiode heb gemaakt maar niet geblogd. Ik wilde ze jullie toch even laten zien omdat ze, ondanks de kwalitiet soms, zo veel zeggen. Wat een prachtige paarden allemaal!