He he!

Het heeft wat moeite gekost deze keer om alle verslagen er op te krijgen. Gelukkig dankzij jullie trouwe lezers werd ik er op gewezen wie ik vergeten was. En het is al weer bijna zaterdag. Dus de nieuwe lesdagen breken ook weer aan. Ik ben blij dat jullie je weer massaal aanmelden voor de lessen. En ook de "ouwe nieuwe lessers" weer welkom terug. Ik zal nog beter mijn best doen de verslagen er op tijd op te zetten.

Groetjes

Steef

17 maart

Hotse en Nathalie.
Uw scribent wordt een beetje vergeetachtig. Nu was ik Nathalie en Hotse weer vergeten. Al helemaal zo schandelijk omdat deze combinatie zo hard op de weg terug is. Nathalie is er weer volop tegen aangegaan en Hotse is "zo blij als blik" dat hij weer aan de bak mag. Ook dat is weer een bewijs van het systeem. Je kunt echt zien dat de paarden houden van hun werk. Hotse staat op dieet omdat hij nog wel in erg rijke conditie is zoals dat heet geloof ik. Dat neemt niet weg dat hij erg graag weer aanpakt.
Dat blijkt onder andere uit het  "zelfsluitende vermogen"zoals ik het maar noem. Hotse gaat er erg knap bij zitten zonder dat Nathalie er erg veel moeite voor hoeft te doen.Sorry voor de onthoofding op de foto's Nath. Maar ik wilde erg graag laten zien hoeveel energie hij er in legt. Ook al loopt hij hier met de neus nog achter de loodlijn. Maar we weten allebei dat wanneer hij beter in zijn lucht (adem) komt te zitten. Dit probleem zich vanzelf oplost. Want dat hebben we al eerder meegemaakt.
Volgende les wordt nog meer knallen! Yeehaaa!

17 maart

Whitney en Kim.
En natuurlijk moest ik er weer op gewezen worden dat ik me favorietje weer vergeten was te bloggen. Sorry Kimmie! En het is al helemaal een beetje jammer van me omdat het eigenlijk zo goed ging. En dus zeker de moeite waard om over te schrijven. Whitney vindt ik een absoluut topdier. Maar ook niet de makkelijkste. Ze zit best wel een beetje lastig in elkaar. Dat wil zeggen dat ze hypergevoelig is en niet zo maar alles voor lief neemt. Kim heeft inmiddels de controle weer helemaal terug en resulteert weer in een zeer fijn gaand paard. KIm kan Whitney steeds duidelijker
maken dat er maar 1 weg is en dat is de goede! Dat betekent dat wanneer je aan een opdracht begint je er ook mee doorgaat totdat het paard het heeft begrepen. Wanneer Whitney bijvoorbeeld aangaloppeerd in de slangenlijn blijven we het paard gewoon sturen ook in die galop. Het paard kiest er zelf voor om te gaan draven en zich correct te laten bewerken. Na een klein half uurtje had Kim haar echt super voor elkaar. Kijk maar naar de foto's. Volgende keer gaan we met de zijgangen beginnen.

Toppie Kimmie en......

Sorry!

18 maart

Tineke en Kim.
Ik kreeg van Tineke een filmpje. Een filmpje waar ze de verschillen laat zien van haar lessen in het begin en hoe het nu gaat. Dat filmpje zegt meer dan genoeg. Ik ga er ook niet een heel commentaar bij schrijven.
Kijk zelf maar! Het enige wat je je nog moet bedenken Tineke is: Dat ik zo ongelooflijk trots op je ben!


Helaas kan het filmpje op het blog niet groter weergegeven worden. Voor maximaal beeld klik je even op onderstaande link.

18 maart

Klaske en Amorosa.
Wat me opviel, toen ik deze combinatie zag, dat Amorosa zou enorm aan het uitdijen is. Roos krijgt echt massa. Ze wordt steeds parmantiger maar vooral ook: zo mooi! Vaak zien we na een poosje van trainen op deze manier een terugvalletje. Het paard lijkt er ineens veel meer moeite mee te hebben. Dat is het punt waarop het paard een soort van groei-spurt doormaakt. Van alles veranderd er in zijn lichaam maar ook in zijn geest. We houden daar zeer beslist rekening mee. Want we vragen nogal wat. En dan niets eens zo zeer fysiek. maar vooral ook geestelijk. We stellen het paard voor
een opdracht. Maar hij moet zelf naar de juiste oplossing zoeken.
En dat zijn de meeste paarden niet gewend. Door het beroep wat we doen op het paard zijn intelligentie wordt het werk ook heel veel interessanter. Vaak zien we na een les dat de paarden heel hard aan het nadenken zijn over wat ze nou precies gedaan hebben. Zo ook Roos. Je ziet dat ze de inspanning graag wil leveren maar t is net of de handrem er een klein beetje op zit. En dan is het systeem zo mooi. Je kunt altijd weer terug naar de basis. recht zijn en lengte maken. Verticaal evenwicht en lekker voorwaarts. Voor het geoefende paard is dat een peuleschilletje. En dan zien je na een half uurtje of zo dat het sluiten veel gemakkelijker gaat als dat je eerst dacht. Niet te veel en zeker niet te zwaar. We geven het paard de mogelijkheid om na een oefening weer volledig te ontspannen. Zo voorkom je spanning en scheefgaan (onttrekking) en dat is precies wat Klaske feilloos in de gaten heeft.

Helemaal top Klaske! 

18 Maart



Myrna en Windigo.
Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl Myrna staat op dezelfde stal als Klaske en omdat Myrna een aantal keer een les van Klaske heeft gezien werd haar belangstelling gewekt. Myrna heeft een prachtige schimmel van 7 jaar (?) maar wel met wat ongewenste gedragingen waardoor het rijden steeds minder leuk werd. Bang, wegspringen, steigeren en nog wat van die minder leuke dingen. Waar we altijd naar kijken is hoe het paard in zijn lijf zit. Waar de spanning in het lichaam zit. Welke voorsignalen het paard aangeeft dat er iets niet goed is . Kortom observeren. Al snel zagen we dat deze kanjer eigenlijk de leiding van Myrna had overgenomen. Windigo bepaalde zijn eigen parcours en was daarmee behoorlijk onhandelbaar geworden. Dan moeten we als berijder ingrijpen om het
niet nog onveiliger te laten worden. En dat betekent "Sturen!" oftewel de slangenlijn. We hebben een en ander gefilmd en ik hoop zeer binnenkort een filmpje te kunnen laten zien waarin Myrna de leiding overneemt en een paard er voor terug krijgt wat zich erg fijn laat sturen en fantastische bewegingen, vanuit ontspanning , laat zien.  Met name in een bepaalde hoek waren er problemen. Hij wilde er niet doorheen of liep er in een hoepel voor weg. Wanneer het paard besluit naar links te gaan sturen wij hem juist naar rechts, en meteen weer naar links en meteen weer naar rechts. Niks ruw of onbesuisd maar wel gewoon doen. Ik denk dat op het filmpje te zien is dat na 3 keer zo gereden te hebben het paard zonder enige problemen door de bewuste hoek heen liep. Ook een moment waarop hij zoveel buikspieren gaat gebruiken dat hij bijna niet meer weg kwam. Ik voelde aankomen dat zijn 1e echte bries van ontspanning er aan zat te komen en als die er kwam dan hadden we voor een belangrijk deel een enorme overwinning behaald. Namelijk: een paard wat losgelaten, recht, achter gelijke aanleuning met schwung en vooral ook met plezier door de baan gaat.

Cool he!




17 Maart

Ingrid en Espresso.
Ingrid is ook in de voorbereiding voor haar wedstrijd. Hoewel ze nog wel enigszins sceptisch blijft. Op grond van de training zijn er best wel verwachtingen. Maar we moeten ook vasstellen dat wanneer de ontspanning er niet is bij Espresso het erg moeilijk wordt voor Ingrid om te blijven zitten. Daar ligt dan ook het accent op in de training. Eerst op lengte waardoor Espresso zich correct laat bewerken. Dan gaan we het voorwaarts meer omzetten in dragen. Dat doen we door Espresso
 lichtjes af te remmen op 2 teugels. Hierdoor ontstaat de uitdaging tot verbeteren van het ondertreden van de het achterbeen. Daardoor krijgen we meer buikspieraannspanning en een nog lossere rugspier. Daarmee laat Espresso zich weer veel beter zitten en kan Ingrid nog gedosseerder haar hulpen geven. Ook in de zijgangen blijft er dan een mooie balans. Ook voor jou zal misschien je eerste winstpuntje nog even op zich laten wachten. Maar als ze eenmaal komen is er geen houden meer aan Ingrid!

17 Maart

Manon en Welldone.
Sorry voor je onthoofding op de foto Manon. Maar ik wilde deze foto juist laten zien omdat hij hier al zo mooi op het achterbeen zit. Manon is hard aan het werk voor haar 1e wedstrijd sinds lange tijd. En we willen show en spektakel zien. Maar wel op een rijkunstige verantwoorde manier. We zijn al een poosje aan het trainen op kracht. En dat die kracht zich wel degelijk ontwikkeld kunnen we iedere les weer zien verbeteren. Welldone houdt het ook langer vol.
Ook in de zijgangen. Hoewel Manon er wel op moet letten dat hij toch niet op het laatste gedeelte gaat inhouden. Dan rijden we hem weer voorwaarts en belonen Welldone uitgebreid. Die beloning he! Dat is waar het iedere keer weer omgaat. Zijn ego zo groot maken dat hij stoer en actief de baan blijft rondgaan. Voldoende tijd nemen voor rust, weer verder gaan met hem mooi op lengte rijden en dan weer een tandje erbij. Zo blijft hij plezier in zijn werk houden en begrijpt veel beter wat de bedoeling is. Misschien dat dat winstpuntje er nog niet direct komt. Maar ik ben er van overtuigd dat je je een veel beter gevoel zult krijgen op je wedstrijdje Manon!
Succes!

17 Maart

Christel en Faith.
6 weken stilgestaan had Faith. Vorst, een nieuw hondje, veel schaatsen. Allemaal van die dingen waardoor het rijden niet mogelijk was. Zodra het ook maar enigszins kon had Christel wel gelongeerd.  Daardoor was Faith haar conditie nog redelijk op peil gebleven. Het valt me op hoe goed Faith er uit ziet. Zou je niet zeggen dat ze een periode van betrekkelijke rust heeft gehad. Christel was een klein beetje sceptisch over hoe Faith het zou doen. Ik had daar geen enkele bedenking over. We weten wel hoe goed paarden in
hun lijf zitten en blijven door deze manier van trainen. En dat verbaasde Christel hogelijk. Weer iets geleerd n'est ce pas!Voor de zekerheid het 1e kwartier nog aan de longe maar al snel was het Christel zelf die de controle overnam. Een klein spurtje van Faith werd door Christel soepeltjes opgelost. De techniek zit er bij Christel steeds beter in en daardoor neemt ook haar zelfvertrouwen enorm toe.We zijn inmiddels zover gekomen dat we de volgende keer met guideren en wijken voor de kuit gaan beginnen. En o ja! Christel wilde ook wel eens een  galopje doen!!!!!!

Tis gewoon niet te geloven wat een overwinningen je op jezelf behaald hebt en wat een enorme vooruitgang je hebt geboekt!

14 Maart

Selena en Lambiek
Ik zal maar gelijk met mijn excuus aanbieden beginnen
voor de hele slechte foto's Seleen! Ik heb ze er toch opgezet omdat onze Biek hier zo heel goed laat zien wat lengte is en de "voorwaarts neerwaartse tendens". En hoe mooi hij dan in de beweging komt. We hebben alles nog weer eens een keer herhaald. Wat het betekent wanneer je paard recht is. Hoe dat voelt en hoe dat er uit ziet. Welke oefeningen daarvoor kunnen worden gebruikt en waar die toe leiden. Namelijk, naar de ontspanning. Een fijn gaand paard Wat er over briest als hij zijn werk doet en blij is met wat hij aan het doen is. En zo komen we stapje voor stapje verder in de richting van de van de echte dressuur. Selena heeft vorige week ook nog met Biek gesprongen en de foto's die ik kreeeg zagen er erg leuk uit. Lekker enthousiaste rooie reus. Het belang van het paard rijden aan de buitenteugel werdt ook nog weer eens onderstreept toen het voor Lambiek wat moeilijk werd  om af te wenden van de hoefslag. Wanneer
de stelling te groot is komt de wervelkolom naar
buiten te liggen en daarmee dus ook het ruitergewicht. Wanneer we het paard goed aan de buitenteugel blijven rijden zal de stelling niet te groot worden en zal het paard de neiging krijgen om de schouder naar binnen te brengen. Toen Selena de buitenteugel er wel bij hield was afwenden geen probleem meer. Tot slot nog een galopje die lekker groot was. Biek wist van geen ophouden. Top gereden Seleen!

19 maart

Jessica en Unite
Vol trots laat ik hier het resultaat zien van heel veel geduld, liefde en aandacht en de helende werking hiervan!
De afgelopen 2 weken heb ik niets anders gedaan dan alleen maar stappen, net zo lang totdat de stap ontspannen en normaal was. Om goed te kunnen voelen wanneer ze nou echt haar rug ontspant ben ik zonder zadel gaan rijden. Na 2 weken begon de draf toch wel een beetje te kriebelen, dus ik besloot om ook zonder zadel te gaan draven. Unite ging in een heel rustig drafje door de bak. Ik kon haar recht sturen en ze werd zelfs nageeflijk. Unite is vandaag 11 jaar geworden en het was tijd om dat te vieren met een bosritje. Mijn ervaring is dat Unite vrijwel nergens bang voor is en blind op mij vertrouwd dus zodra we samen op pad gaan heeft ze geen andere paarden nodig ter ondersteuning. We zijn naar het dijkgatsbos gereden en bij aankomst heb ik 2 rondjes aan de hand over de parkeerplaats gelopen. Unite was niet echt onder de indruk en was erg relaxed. Eenmaal gezadeld zijn we het bos in gereden. De staptraining heeft zijn vruchten afgeworpen want we gingen in stap door het bos, geen gedribbel, geen spanning maar gewoon heerlijk genieten. We hebben diverse hindernissen genomen, slalommen om de bomen, over bruggen, een sprongetje over een natuurlijke hindernis en ja ja we zijn door de waterbak heen gegaan! En we hebben een rustig drafje en een klein galopje gemaakt. De waterbak was niet direct iets waarvan Unite dacht dat het te doen was en ja soms moet je als ruiter evenveel en soms nog wel meer investeren om iets moeilijks van je paard gedaan te krijgen. Het grenzenloze vertrouwen wat Unite in mij heeft was duidelijk zichtbaar. Ik ben afgestapt en het koste mij natte voeten maar Unite volgde mij door de waterbak!
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik superrrr trots ben op mijn gouden paard. Hieronder een kort filmpje van de sprong die Unite maakte.

Lessen 4 maart

Josien en Shakira
Wat kan ik nou nog zeggen over deze combinatie. Iedere week weer is dit duo een genot om naar te kijken.
Vandaag heb ik Josien zonder beugels laten rijden. Het is tijd geworden om Josien een betere beenliggen aan te leren. In het begin vond ze het verschrikkelijk zonder beugels en zoals op de foto te zien is compenseerde ze het een beetje met haar bovenlichaam. Toen eenmaal de beugels er weer aan zaten was het eerste wat ze zei: mogen ze langer! Haha en dat was precies wat we wilden.
Op het onderstaande filmpje is te zien hoe Josien met Shakira aan het werk is.
Vandaag hebben we ook een begin gemaakt met de werkpassage. Josien had geen idee wat het in hield totdat ze het voelde en allemachtig wat deed Shakira het goed. We zagen gewoon fase 4 oprichting. En deze kleine haflinger werd ineens een halve meter hoger kan ik vertellen. Josien haar eigen sportpony. Dat het een enorme inspanning was konden we goed horen. Maar over enkele weken zal deze krachtpatser haar voetjes er niet meer voor omdraaien. Josien en Carolien gaan elkaar in het vervolg vaker filmen dus binnenkort meer film materiaal.

Lessen 11 maart

Carolien en Spirit
1x per maand kom ik bij Carolien om te kijken hoe het er voor staat. Spirit heeft niet altijd even veel drang, dus het eerste waar we mee beginnen is ervoor zorgen dat Spirit zelf gaat lopen. We zijn begonnen om 2 handen hoog te brengen en op contact een in hoog draftempo. Achter het zadel hield Spirit zijn rug erg strak en zorda Carolien tempo wilde maken sprong Spirit direct aan in galop. Het sturen ging ook moeizaam maar toen eenmaal de drang voor elkaar was en de achterbenen als de slinger van de klok aan het werk waren zagen we dat het sturen ook ineens veel makkelijker ging. Naar mate Spirit meer zijn rug los ging laten zag je allereerst de voorwaarts neerwaartse tendens ontstaan gevolgd door een mooie nageelijkheid.
Op onderstaande link is een filmpje te zien van Carolien aan het werk met Spirit.
We hebben nog een beetje doorgepakt en hebben Spirit op de volte schoudervoor gereden. Nu hij zo mooi los in het lijf was liet hij zich mooi ophouden aan de buitenteugel. Carolien heeft weer voldoende stof om mee aan het werk te gaan. Lekker blijven trainen! Top gedaan.

Lessen 11 maart

Mirella en Max en Don
Woensdag 7 maart is Mirella bevallen van een kerngezonde zoon!
Om 11.45 is Don geboren en weegt 2885 gram. Namens het rechtpaard team willen we Mirella en Barry en Duke heel hartelijk feliciteren!
Voor mij stonden er weer heerlijke ritten op de planning met Max.
Max had wat twijfels over wie nou eigenlijk bepaalde wat en waar en wanneer we nou wat gingen doen. Ik had toch wel even mijn handen vol aan Max. Maar hoe klein ik ook ben zeker in vergelijking met Max uiteindelijk was het toch wel duidelijk dat ik degene was die de leiding gaf. Dat het zijn vruchten af heeft geworpen mocht zondag wel duidelijk zijn. Max was enthousiast toen hij me zag en het kon niet anders dan een heerlijke rit worden. Max was direct heel allert en voorwaarts. Hij deed alle oefeningen weer met hetzelfde vanzelfsprekende gemak. Na de opwarm fase kon ik hem zo oppakken en mooi gaan sluiten. Het resultaat was dat Max enorm mooi los liet in zijn lijf en met enorme grote passen in een uitgestrekte draf door de bak ging. De galop was ook mooi groot gesprongen. Het gesloten blijven bij de overgangen terug vind Max nog wel wat moeilijker maar iedere week wordt dit beter.
Alles bij elkaar hebben we weer een waanzinnig begin van de zondagmorgen gehad. Ik kan me nu alweer verheugen op woensdagavong dan mogen we samen weer aan het werk. Na het harde werken was de beloning natuurlijk ook extra groot. Dit keer geen rijdende foto's maar foto's van een blij en voldaan paard.

Les 6 maart

Nienke en Athletico.
Het was al weer een poosje terug dat we elkaar gezien hadden. Tico is zo nog een lekker beertje  zo in zijn winterjassie. Nienke rijd Tico nu op een sidepull hoofdstelletje. En daar loopt hij prima op. We zijn terug gegaan naar de basis. Voor Nienke om alles nog weer eens te herhalen en voor Tico om hem rustig de gelegenheid te geven weer op te bouwen. Tico is een rechtsgebogen paard. Maar maar heel weinig om eerlijk te zijn. Nienke heeft hem goed door de winter gebracht.  En dus was de Voorwaarts Neerwaartse Tendens al gauw een feit.
Daarna zijn we Tico gaan ophouden tot halt en stap. Een paar pasjes achterwaarts en weer aandraven. Op die manier kan Nienke Het gevoel ontwikkelen om Tico in de overgang gesloten te houden en weer vanaf het achterbeen te vertrekken. Omdat de energie naar voren goed was van Tico hebben we langzamerhand hem wat meer in de verzameling proberen te laten komen. Door het voorwaarts op te vangen. Hiedoor ontstond beter ruggebruik van Tico en draafde met meer afdruk weg. Vervolgens lieten we Tico weer meer op lengte te komen zodat het niet al te zwaar voor hem werd.
Lekker lessie Nienke!

lessen 4 maart

Esmee en Mando.
De laatsten zullen de eersten zijn Esmee. En dat geldt zeker voor jou. Vorige keer je verslag vergeten. En nu prijk je mooi bovenaan de pagina. En je eerste fotootje is ook al zo'n helemaal geweldig plaatje. Als we beginnen heeft Mando echt even nodig om op lengte te komen en lekker te bewegen. Daarom zijn we het losrij-rijtje maar even af gegaan. stap draf en galop. zijgangetje er bij hals strekken en weer stappen. Dat werkt altijd. Ook bij Mando. Als we weer op adem zijn kunnen we verder met de verzamelde, de arbeids en midden gangen.
En eigenlijk rollen die er zomaar zonder enig pardon uit. Vanuit de schoudervoor wendingen rijden, over de renverseerlijn schouderbinnenwaarts rechts, een stukje rechtuit en over diezelfde lijn schouderbinnewaarts links. Zelfs het aanspringen in de rechtergalop ging maar 1 keer fout vanwege te veel buigingsverlies. Daarna ieder keer foutloos. Vanuit de schouderbinnenwaarts naar de middendraf voor extra afzet op het binnenachterbeen. Linksom en rechtsom. Het maakt niet uit. Deze dappere haflinger beschikt over zoveel balans en dus kracht . We hadden het er nog even over hoe we zijn begonnen en hoe ongelooflijk braaf en heel erg netjes zijn gedrag is maar ook zijn oefeningtjes met het grootste gemak er uit gooit.

Bijzonder hoor!

Lessen 4 maart

Tineke en Kim.
Les nummer 11 wist Tineke te vertellen. Volgens mij de 3e les dat ze zelf reed. De andere lessen hebben Kirsten of uw scribent gereden. We hebben gefilmd en ik heb een paar foto's gemaakt. Daar moet wel uit blijken wat voor een hele goede energie Tineke met Kim heeft. Niet voorwaarts Kim? Dan een zwiepje met de zweep en daar gaat ze weer. Een basis rechtrichtoefening is de "Kwartlijn". We zijn die eerst in stap gaan doen zodat Tineke de principes hiervan goed onder de knie kreeg. Daaropvolgend zijn we de kwartlijn gaan draven. En nee Kim mag niet laag. Zolang ze nog niet recht is mag een paard niet laag
lopen. Maar gaande weg de oefening kwam Kim
steeds meer op lengte. Rechtzijn en kracht ontwikkelen. We laten Kim expres niet te lang achter elkaar draven. In haar natuur zit nog steeds het gewicht op de voorhand te gooien. Door steeds weer naar het halthouden en achterwaarts te gaan houden we Kim steeds iets beter op het achterbeen. En dat is nou precies wat we willen.  Dat resulteerde in steeds meer energie van Kim en de wauw's van Tineke waren niet van de lucht. Ze publiceert binenkort een filmpje van haar les op YouTube. Kijk die maar eens na. Ik kan het niet laten om daar steeds weer naar te kijken. En sjonge Tineke! Je hebt een hele les gereden. Wat ben ik toch ongelooflijk trots op jouw en op dat helemaal geweldige paard van je!

lessen 4 maart

Jeannet en Twirre.
Jeannet heeft goed getraind de afgelopen 14 dagen. Ze kon vaak terugkomen op wat we bereikt hebben in de vorige les. Jeannet heeft best een heel goede houding op het paard en haar zit wordt steeds onafhankelijker. Op de foto hiernaast demonstreert ze het rijden met een hoge hand. Dat kun je alleen maar als je perfect in balans zit op je paard. Probeer het maar! Voor het mooie is hier de hand wel iets te hoog. De onderarm moet afhangen in de richting van de mond. We zijn vandaag iets meer richting de krachtoefeningen gegaan. Twirre moet meestal even op stoom komen voordat het voorwaarts er voldoende inkomt. Maar als dat een
feit is dan kunnen we gaan zitten en haar lichtjes gaan
ophouden. En de bedoeling daarvan is om het achterbeen meer te laten ondertreden zodat het draagvermogen ontwikkeld gaat worden. Wanneer Twirre in het juiste tempo voorwaarts was gingen we haar ophouden tot stap en halthouden. we hebben haar het achterwaarts aangeleerd en het daaropvolgend voorwaarts leverde veel meer afdruk op bij Twirre.Met een klein beetje ondersteuning van mij, kwam ze echt van de grond. Jeannet was helemaal een beetje beduusd over wat ze toen voelde. En hoe ongelooflijk fijn ze kon blijven zitten. En hoe super licht Twirre in de hand werd. Nou dan kun je maar 1 ding doen. Stoppen en haar de hemel in prijzen. Want dat verdiende ze meer dan genoeg!

Gruwelijk goed he Jeannet!

lessen 4 maart

Klaske en Amorosa.
Levert een fijn gaand paard een smile op? Ja. als je goed kijkt dan is losrijden al een plezier op zich wanneer je de lach van Klaske ziet. Inmiddels zijn we zo ver dat ik niet meer bij de losrijfase aanwezig hoef te zijn. Maar omdat ik er toch was maar gauw even dit fotootje gemaakt om nou te laten zien wat dat is die "Voorwaarts Neerwaartse Tendens". Mooi ruim grijpend. Een fijne contactteugel en een paard wat door de rug beweegt. Na de losrijfase natuurlijk stappen en lange teugel. Roos is een halve Andalusier met een meer dan gemiddelde aanleg voor telgang. Dat willen we niet zien in de dressuursport en wordt als fout aangerekend.

Om Amorosa uit die telgang te halen leren we haar de keertwending om de achterhand aan. In deze keertwending  wordt het paard onderbroken in zijn telgang. Door die keertwending wordt het paard uitgenodigd om de juiste beenzetting te gebruiken. Daarop werd de stap weer zuiver. We zijn verder gegaan met de krachttraining. Klaske heeft de afgelopen 14 dagen daar ook afwiselend op getraind. En dat was goed te zien. Roos gaat met heel veel "veer" bewegen en blijft meestentijds goed door de rug lopen. Aanleuning is vrijwel zuiver en mooi gelijk. De passen uitgestrekte draf blijven steeds langer heel ruim en van achter wegkomend. Als Roosje haar balans weet te houden gaan we richting de 40 meter uitstrekken. En dat ziet er zo ongelooflijk stoer uit. Helemaal wauw! 

lessen 3 maart

Ingrid en Espresso.
Klassieke dressuur is therapie voor paarden en mensen. Dat is al meerdere malen onomstoten bewezen. En ook voor deze bonte heethoofd. Die niks pikt. Van niets en niemand, altijd op haar qui vive is, niets ontgaat en nogal kwalijk nemend is. Is dit een lelijke omschrijving van Espresso. Nee! Espresso heeft gewoon willen laten zien dat er genoeg fout is gegaan. Vandaag heeft ze weer eens laten zien hoe super ontspannen en relaxt ze kan zijn als ze goed gereden wordt. En dat is heus niet alleen in de les. Dat gebeurt juist tijdens het trainen in de periode dat er niet gelest wordt. Ingrid heeft haar gewoon nu heel goed voor elkaar. Kennis en kunde komen samen. En Ingrid laat zich ook niet meer van de wijs brengen door eventuele foutjes die zij maakt en Espresso daar al dan niet heftig op reageert.  Als de ontspanningsfase een feit is dan gaan we
verder richting verzameling en oprichting.
Wat wel belangrijk is dat Ingrid superkritisch blijft op het absoluut recht zijn van Espresso. Ongelijke aanleuning is strikt uit den boze. Vandaag heb ik gezien dat dat nagenoeg helemaal niet meer aan de orde is. En dan komt deze bonte krachtpatser echt tot haar recht. Reken er maar op dat dit straks een bijzondere verschijning in de ring gaat worden.
Ik vindt dat ook mooi tot uitdrukking komen op de fotootjes. Supercontactteugel waarbij Ingrid correct in de verticale as blijft zitten van Espresso. En die galopfoto wilde ik er echt ff bijzetten. Ik kreeg er kriebels van.
Lekkere kriebels! :-)

lessen 3 maart

Manon en Welldone.
We zijn nog steeds bezig met de wedstrijdgerichte training. En Manon heeft er heel erg veel zin in. De training gaat ook stees beter en ze weet steeds beter de krachten van Welldone te bundelen. Mooi he!
Maar we beginnen bij het begin. Het losrijden , recht richten, voorwaarts neerwaartse tendens, wijken op lengte, schouder voor in beide richtingen, afwenden hand verhanderen, voltes. Alles zit er in om een samnehangde en consequente lijn van losrijden neer te zetten. Dat geeft Manon ook veel meer structuur in haar rijden. Was ik nou degene die steeds roept: "Je moet een plan hebben als je gaat rijden!". uhm......ik geloof het wel. Nou en dat plan is er en zit er goed in. Na de losrij fase stappen en hals strekken en natuurlijk heel heel veel belonen. Lees nog maar even het verslag van Jessica met Max hoe belonen op de juiste manier een enorme ego oppoetser bij het paard kan zijn.
Het bovenste fotootje (sorry voor de beroerde kwaliteit) laat Welldone in de lorijfase zien. De foto hiernaast laat zien waar we zijn zo ongeveer na een half uur. En dat houdt hij dan al heel goed vol. Gewoon een heel mooie lijn en lekker ruim. Ook hebben we nog aandacht besteed aan de krachtoefeningen. Vanuit het achterwaarts met veel energie langzaam wegdraven. En allemachtig wat komt Welldone dan van de grond. Manon voelt hem per week nu sterker worden. Dat is het grootste compliment wat je jezelf kunt geven Manon. Je bent gewoon supergoed aan het trainen!

Lessen 3 Maart

Lisanne en Banny
Vandaag de 1e les voor Lisanne op Banny. Lisanne reed vroeger Zadinia van Lisa. Nu dus op Banny. Banny is een arabier met een fantstisch achterbeen. Banny heeft nogal wat meegemaakt in zijn leven en is niet echt fijn gereden. Dat resulteerde vaak in er achter gaan met een niet zo fraaie knik in de hals in plaats van in de nek. Dus daar zijn we hard mee aan de slag gegaan. In het juiste tempo achter gelijk contact op de rechte lijn. Omdat Banny het echt wel moeilijk vindt begint hij met het achterbeen lang te houden en de rug laag. We zijn hem rustig gaan sturen. Op de binnenhoefslag naar binnen en dan weer naar buiten. Toen ontstond er een mooi ontspanning bij Banny.
Daardoor kwam hij mooi op lengte. Hierdoor ontstond ook het juiste contact en kon Lisanne Banny mooi sturen. Ook de galop was mooi zuiver en ontspannen. Omdat de boogspanning een feit werd galoppeerde hij wel wat groot en dat overdonderde Lisanne een beetje maar de glimlach die deze kritische jongedame heeft sprak boekdelen. Ze zei aan het eind van de les: Nu weet ik weer hoe het moet en hoe het voelt als hij goed loopt. Mooi compliment voor jezelf Lisanne!

Lessen 4 maart

Mirella en Max
Met fluitende vogels en een heerlijke temperatuur een vrolijke Max,begon mijn ritje vandaag. Alle ingredienten om een fijne rit te maken en niets was minder waar. Max is zo nu en dan een beetje ondeugend en wil liever 1 hoek niet in, maar met duidelijke aanwijzingen van mij maakt hij er na een paar rondjes niets meer van en loopt hij er zonder problemen langs. Vandaag heb ik Max veel overgangen laten maken. Het terug komen op het achterbeen en ook het vertrekken vanaf het achterbeen. Er zaten zeer mooie overgangen tussen. Bij het verruimen van de gangen vind Max het nog wel lastig om gesloten te blijven, maar door de overgang op het juiste moment te rijden weet hij toch mooi op het achterbeen te blijven. De zijgangen gaan bijna vanzelf. Aan de galop heb ik ook wat extra gewerkt, zodra Max zijn balans leek te verliezen heb ik hem wat meer naar voren gereden om hem vervolgens weer terug te rijden. Hij bleef hierdoor veel beter in balans. Wederom was het weer een feest om met Max een ritje te maken. Na onze super rit liep max bezweten maar voldaan achter mij aan en gaf me een zetje op mijn rug niet alleen hij maar ook ik had het zweet op mijn rug staan.

Lessen 4 maart

Josien en Shakira



De afgelopen week heb ik diverse keren een berichtje van Josien gehad waarin ze me liet weten hoe ongelooflijk fijn ze gereden had. Josien krijgt steeds meer gevoel en ze weet steeds beter hoe ze Shakira meer op het achterbeen kan krijgen en dat betekend super ligt contact. Vandaag konden we zelfs voor een langere tijd van een perfecte aanleuning spreken. Het basisrechtrichten is slechts nog een opwarm fase geworden. Op de foto hiernaast is Josien bezig met wijken voor het linker been. Een aantal weken geleden zijn we hier mee begonnen en het koste Shakira behoorlijk wat moeite, vandaag deed ze het al zeer goed. Shakira vind het moeilijk om de buiging in het lichaam te maken, maar dit verbeterd met de week. Het mooiste is dat Josien nu zo veel begint aan te voelen dat ze tegen me zei: eigenlijk moet ik nu

gaan galopperen, waarop ik tegen haar zeg dan moet je dat zeker doen :-) De galop was mooi aangesprongen en had een mooie sprong. Dus perfect aangevoeld en mooi uitgevoerd. Shakira doet altijd haar uiterste best en het smaakt naar meer. Toen Josien zei: Oh ik kan nog uren door rijden wat is dit ongelooflijk fijn! Toen hebben we besloten dat het tijd was om te stoppen. We willen graag dat Shakira het werk leuk blijft vinden dus we stoppen op het hoogtepunt. Over een maand staat er weer een wedstrijd in de planning en als dit duo zo door gaat dan kan het niet anders dan dat ze glansrijk met de overwinning naar huis komen!




Les 29 februari

Bep en Why Not!
Het was al weer even terug dat we lekaar voor de laatse keer hebben gezien. Why Not in een lekker wintervachtje maar desondanks lekker fris. Toen ik aan kwam rijden zag ik de combinatie al aan het werk. Why not is een aparte beweger. Behalve de stap. De telgang sluipt er zomaar in. En dat willen we niet bij dit paard zien. Om hem uit zijn systeem te halen zijn we begonnen met de keertwending om de achterhand. Niet te klein want hij moet wel flink kunnen doorstappen. Omdat hij nu been voor been moet verzetten werd de stap al veel regelmatiger. Why Not is een gemakkelijke draver maar blijft teveel in zijn "comfort zone"hangen.
Dus gas op de plank en naar voren. Daar werd de ontspanning al een stukkie moeilijker voor hem. Door lichtjes af te remmen en tegelijkertijd voorwaarts te houden kwam het achterbeen beduidend beter onder. Met als resultaat veel buikspieren en een mooie ontspanning in de bovenlijn. Het ophouden vanuit draf naar stap en halthouden moest nog iets beter. Door goed terug te blijven zitten en de hand mee te nemen naar acher was de 3e overgang perfect.

Blij jullie weer gezien te hebben.

Kan ik tenminste weer pochen ver jullie! :-)

Vergeten!!!

Ik zie nu pas dat ik het lesverslag van Esmee ben vergeten van 19 februari.
Ik schaam me dood!!

Ik maak het goed met je Esmee.

T is hier beloofd en iedereen kan het meelezen!

Gelukkig heb we de foto's nodig.

Sorrrrrrryyyyy!