Kim en Tineke.


Ik kreeg vandaag een paar fotootjes van Tineke. En die wil ik jullie echt niet onthouden.Moet je nou kijken Wat een dotje he!
Die Kimmie. Ja tuurlijk alle paarden zijn veulentjes geweest. Maar ik kon me dat bij dat gigantische paard wat ze nu is nooit zo goed voorstellen. Maar nu ik die plaatjes zie heb ik het weer helemaal helder.

En als je ziet wat een krachtpatser het nu is geworden en ook wetende dat we er nog lang niet zijn ( gelukkig maar) belooft dit echt heel wat voor de toekomst.







En als je dan toch een powerhorse aan het worden bent dan moet je dat ff laten zien ook.

Dames en Heren! mag ik u even voorstellen: Kim! Nederlands trekpaard. 1000kg schoon aan de haak. Maar zo licht als een veertje!

Cool

Zon en Rosanne.

Zon en Rosanne.

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik Rosanne helemaal vergeten was. Gelukkig hielp ze me nog even herinneren. Sorry Rosanne. Want we maken echt vorderingen met Zon. Het is echt geen gemakkelijk typje die Zon maar Rosanne is erg handig. Zon zat een beetje ondersteboven in haar lijf maar omdat Rosanne erg handig is en het goed oppakt, zien we veel verbetering bij de bonte.
Zon is linksgebogen. Rosanne weet nu hoe ze Zon moet rechtrichten in de bolle- en holle richting. Het allerbelangrijkste daarbij is dat ik recht boven mijn paard kom te zitten en daarbij de aanleuning op 2 teugels gelijk houd. Zo zie je dan vanzelf de voorwaarts neertwaartse tendens ontstaan. Op de rechterhand gaf Zon zelfs na. En dat was zo'n schok voor haar dat ze helemaal het achterbeen vergat.

Goed gedaan Rosanne!

Amorosa en Klaske

Amorosa en Klaske.

Het zonnetje was al aan het ondergaan toen ik bij Klaske arriveerde. Zoals beloofd zouden we op zoek gaan naar de extention. Het moment waarop het paard in de juiste lengte met de juiste aanleuning zijn pas maximaal maakt. Maar dat liep even anders. Ik vond dat de spanning bij Roos te groot was. Hierdoor maakte ze haar passen niet af en bleef ze te strak in de bovenlijn. Dus 
eerst naar het basis rechtrichten en er voor zorgen dat Roos de VNWT haalde. Dat gaf een heel mooi resultaat. De middenhalsspier werd stukje bij beetje losgelaten en begon ze de bovenkant van de hals aan te trekken. Daarmee werd ze ook veel beter in de aanleuning en werd de paslengte ook heel veel beter. Dan wordt het echt chique en erg fijn om naar te kijken. Het Andalusische raakt er zo wel wat vanaf en zijn het echt rijpaard gangen geworden. O ja. Roos is een pony. Als u het ziet.......? 

Top Klaske!

Mando en Esmee.

Mando en Esmee.

Soms denk ik wel eens als ik al die blogberichten na lees of er niet eens een eind komt aan al die euforie van geweldig en mooi en wauw. Maar nee hoor. Ook nu weer. Mandootje. Hij was een beetje boefig geweest zei Esmée  Was "uit zijn stekker"gegaan zoals ze dat zei. Esmée had hem maar gelongeerd. Het was niet te doen, zei ze. Nou ik heb er niets van gezien. Het enige wat ik zie is een steeds soepeler wordend blond baasje op 4 voetjes die

schijnbaar moeiteloos de oefeningetjes er uit gooit. Met name door het flexen en daarna de zijgangen ontstaat steeds meer schoudervrijheid bij mando. Ik wilde de foto hiernaast laten zien omdat Hier goed te zien is hoe Mando op zoek is naar de boogspanning in de aanleuning. Ik heb expres de foto goed horizontaal gezet zodat er geen gezichtsbedrog ontstaat. 

Mag je echt supertrots op zijn Esmée.

Twirre en Jeanet.

Twirre en Jeannet.

Wat volgt er na de voorwaarts- neerwaartse- tendens in de africhting van het paard? Ja natuurlijk. De halve ophouding. De halve ophouding is een academische rechtricht oefening waarbij de gewichtsverplaatsing naar achteren bewerkstelligd wordt. Daarmee ontstaat de relatieve oprichting en de daarmee gepaard gaande lichtheid. Nou dat gingen we doen dus :-). Dat het niet eenvoudig is
weten we. Alles staat en valt met de correcte aanleuning, timing en de mate 
waarin we de halve ophouding geven. We leren het paard de halve ophouding aan op de volte die we in 4 kwarten verdelen. Op elke kwart geven we dan de halve parade. Maar als Twirre zich dan ineens zo mooi laat ophouden dan probeer je het ook op de rechte lijn natuurlijk.En daar zaten hele mooi bij. We hebben nog even de overgang van stap naar draf geoefend waarbij we Twirre aanmoedigde om met het achterbeen te beginnen. Gevolg. Brede glimlach bij Jeanet.

En dus ook bij mij!

Solby en Marinda.

Solby en Marinda.

Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Solby is een 19 jarige Haflinger die doet alsof ze 6 is. Marinda had een les bij Esmee gezien en wilde dit ook heel  graag. Marinda had al enige kennis van het rechtrichten maar wilde op nul beginnen. En zoals jullie weten heb ik dan een heleboel tekst :-(. Aan het eind van het verhaal beginnen we dan met het voorwaarts zijn van het paard. De methode van het zwiepen met het zweepje kende Marinda niet en toen ik het demonstreerde was Solby meteen wakker.
Dat leverde gelijk een mooie activiteit op van deze blonde viervoeter. Door te herhalen controleren we of het paard de gewichtsverplaatsing naar voren begrepen heeft. Zoniet dan volgt weer een zwiepje. Maar voor alles geldt. "Belonen". Ook hebben we de slangenlijn gereden om de stuurbaarheid ( en dus de buigingen) te verbeteren.
Aan het eind van de les zei Marinda dat ze nog nooit een uur lachend op haar paard heeft gezeten.

Te gek he Marinda?

Lessen 23 augustus Udani en Els.

Udani en Els.

Wat is dit paard toch aan het veranderen. Echt niet normaal hoor. Na 4 weken kwam ik weer eens kijken bij Els. Er zat nog een vakantie tussen dus erg veel had Els niet gewerkt. En tsja dan bewijst het systeem opnieuw zijn gelijk. Paarden die goed gereden worden blijven goed. Ook na een periode van rust. Alsof ze blij zijn dat ze weer aan het werk mogen. Dit paard kon nagenoeg niet buigen naar links. Dat is zoveel verbeterd.
Echt supermooi. De activiteit van Udani moet wel even aangevraagd worden. Dus als ze niet vertrekt op de gewichtsverplaatsing naar voren dan moet er wel een zwiepje met de zweep volgen. En dan weet Udani het weer. Kijk maar naar de energie die ze hier uitstraalt. De draf is nu zo goed dat we afgesproken hebben dat we de volgende les gaan galopperen. Tegelijkertijd gaan we ook wat meer aan de stijl van Els werken zodat het er nog vloeiender uit komt te zien.

Voor nu super tevreden!

Witney en Kim

Witney en Kim.

Kim gaf aan dat linksom nog niet goed is. En dus zijn we daar eerst mee bezig gegaan. Witney heeft een gruwelijk goed achterbeen maar zit er eigenlijk altijd een beetje mee in de knoop als ze niet perfect recht is. dan blokkeert ze de rug en springt in galop aan. We begonnen in de bolle richting. Contrastelling totdat de voorwaarts- neerwaartse tendens bereikt wordt. Bij het ene paard duurt dat 5 minuten en bij het andere paard duurt dat langer. En dat is helemaal geen probleem want we hebben tijd zat en het paard moet dat zelf uitvinden. Kim moest steeds Witney op 2 teugels brengen. De teugel die ze meer aanneemt lossen en de andere wat meer aannemen. Zo komt de aanleuning gelijk en kan het paard het achterbeen onderbrengen. Ik koos voor de foto rechts omdat ik hier voor het eerst zie dat Witney de buikspieren zo aanspant dat ze het bekken ook aantrekt. tegelijkertijd zie je ook de energie die Winey in haar beweging legt.

Echt geweldig Kimmie!


Unite en Jessica.

Unite en Jessica.

Het was weer een klein feestje met deze combinatie. Unite laat zich per week gewoon steeds beter rijden. We houden  haar bewust een beetje hoog ingesteld. We kwamen er achter dat wanneer ze de lengte maakt te Unite te snel voorover valt en dan te onzeker wordt. Jessica moet wachten met lengte maken totdat ze ook daadwerkelijk de rug voelt ontspannen. Dat is het bewijs dat er voldoende buikspieren zijn aangespannen en dus beide achterbenen hun werk doen. Dat houdt ze dan een half rondje vol en verliest dan een beetje het rechterachterbeen. Dat is dan het moment om met behulp van de oefening: keertwending om de voorhand het rechterachterbeen er weer bij te trekken. Dat doen we vanuit stap naar de draf en van draf weer naar de stap. Zo leert Unite om het achterbeen te blijven gebruiken ook in de overgang. Dan zie je gelijk ook weer de ontspanning ontstaan die nodig is om haar weer correct te kunnen werken. Als de draf goed is kunnen we gaan galopperen. En unite beschikt over een enorme galop dus dat gaat nog mooi worden. Ik kijk er naar uit.

Toppie Jessie!



Hotse en Nathalie.

Hotse en Nathalie.

We waren lekker vroeg op wat een hele hete dag zou worden. En dus kon er serieus getraind worden. Nou moet je dat met een korreltje zout nemen want we liggen vaak genoeg dubbel van de lach. Hotse maakt weer grote sprongen vooruit. Hij heeft er ook zichtbaar plezier in. Zijn inzet en werklust wordt steeds groter. En daarmee wordt het werk ook steeds lichter. Met name de flexibiliteit in de wervelkolom heup en bekken wordt steeds beter. Dat zie je onder meer terug in de zijgangen. We hebben Hotse vorig jaar de passage aangeleerd om meer draag-vermogen te creëren. Dat dat werkt zie je  dan weer terug in een verbeterde afzet met het
achterbeen en daarmee het rijzen in de voorhand. Ook de linkergalop is daarmee enorm verbeterd. Het links aanspringen gebeurde op een "fosburyflop"achtige wijze. (Heel apart!) Nu zie je dat hij 9 van de 10 keer correct aanspringt. En als we dan toch galopperen dan kunnen we net zo goed meteen controleren hoe recht hij blijft. Dat doen we dan om over de renverseerlijn te galopperen. (A-C lijn) Ik durf te beweren dat hij nog geen centimeter, in zowel de linker- als de rechtergalop, van zijn lijn afweek. Ik heb dat op de Olympische spelen in Londen wel anders gezien.

We go to Riooooooo de Janeiroooooo tra la lala laaaaaa!


Lessen 18 augustus Faith en Christel

Faith en Christel.

Breed lachend zit ze op haar pony als ik aankom. Het gaat haast als vanzelf zegt ze. Had ik vorige keer Christel angstvrij verklaard. Nu deed ze het zelf. Ik heb een klein rondedansje gemaakt. We zijn deze maand precies een jaar bezig. Met alle onderbrekingen van de winter er bij. Dus tijd om nu serieus aan de slag te gaan. We hebben de theorie er bij gepakt want dat is de basis van alles. We zijn aan de slag gegaan met de alles omvattende definitie van een rechtgericht paard. Wat is een rechtgericht paard? het antwoord daarop is natuurlijk: Een rechtgericht paard is een paard wat achter gelijke aanleuning met het
ruitergewicht midden op de rug de voorwaarts - neerwaartse tendens bereikt. Christel moest voelen hoe het gewicht in haar hand was en dat steeds gelijk maken. Tegelijkertijd moest ze er ook voor zorgen dat Faith in het goede tempo bleef lopen. Want de achterbenen moeten zijn als de slinger van een klok: 50% naar voren en 50% naar achteren. In de arbeidstempo's wel te verstaan. En dan komen vanzelf die superbewegingen van Faith er uit. En Christel is dan superfanatiek bezig. Maar zo af en toe komt er ook een lach te voorschijn. Omdat ze geniet! Nou dan geniet ik ook.

Super Christel!


Kim en Tineke.

Kim en Tineke.

Zien jullie dat? Hoe fraai Kimmetje hier buigt en hoe knap Tineke mee zit. Zien jullie hoe de lengte van de pas bijna maximaal is. Of, zoals Tineke zegt: Ik weet niet of dit wel helemaal normaal is hoor!" Ik moet dan zo lachen he. Die Kim ( Nederlands trekpaard) wordt zo sterk dat het dragen steeds gemakkelijker wordt. Tuurlijk we herhalen veel. Heel veel. Met name het aandraven vanuit het achterwaarts dan zolang mogelijk knetterrecht draven en vlak voordat Kim haar balans verliest weer naar de correcte overgang halthouden. Vierkant stilstaan. Paar pasjes achterwaarts en weer vlot weg. Dat herhalen we steeds. Wat je dan ziet is dat Kim na een poosje veel langer wil draven. En dat willen 
we natuurlijk ook van haar. Toch stoppen we net een paar meter eerder. En stukje bij beetje zie je haar denken: Ja, maar ik kan nog veel langer hoor!. Das goed Kimmetje, heel goed. Doe dat zo maar. Wat ik ook zo prachtig vind is dat de belijning van Kim steeds mooier wordt. Moet je eens zien op de foto hiernaast hoe goed Tineke er op zit en wat een pracht beweging Kim heeft. Door er goed de tijd voor te nemen en Kim langzaam aan te laten wennen aan de nieuwe manier van bewegen en vooral zichzelf dragen bouwen we steeds meer looplust op. Zo'n beetje in het midden van de les heeft ze een heel goed tempo en laat ze zich perfect sturen. Kortom:

Vet goed bezig Tien!

Mando en Esmee

Mando en Esmee.

Ik heb niet echt op het goede moment de foto's gemaakt die laten zien wat er in een lesje met deze combinatie gebeurd. Want dan denk ik er niet meer aan om die foto's te maken. Mando wordt zo krachtig. Ongelooflijk. Iedere les weer beginnen we hem te flexen. Dit om meer beweeglijkheid in de wervelkolom, heup, en bekken te verkrijgen. We laten Mando rechtuitlopen en dan de achterhand naar binnen en buiten verzetten. Je zou ook kunnen zeggen travers en renvers zonder de daarbij behorende stelling. Zo gaat hij buigen vanaf de schoft. Dit doet hij zo goed dat het achterbeen zoveel power krijgt dat hij wil gaan draven. En dat gaan we doen dan. Vervolgens gaan we op de renverseerlijn naar het zigzag wijken.

Goed opletten dat er eerst 2 paardlengtes knetter rechtuit gereden moet worden alvorens in de andere richting te gaan wijken. Daarna naar het schouderbinnenwaarts 25 meter en diagonaal oversteken in middendraf. Beetje bij beetje krijgt Mandootje steeds meer lengte in zijn passen. Door de traversalen ontstaat er steeds meer schoudervrijheid. En het correct gaan zitten op het achterbeen zorgt voor de benodigde lichtheid aan de voorkant. Wat ik zo mooi vind aan de foto links is de ophouding die Esmee maakt voor de overgang naar stap en precies genoeg terugzit.
Echt te gek om naar te kijken!

Twirre en Jeannet

Twirre en Jeannet.

Energie is de som van de onverzettelijke wil en vurig verlangen. Wellicht iets filosofisch maar ik mag graag nadenken over de dingen. Ik roep ook wel eens: ik ben licht dus mijn paard is licht. Paardrijden is niet alleen maar techniek. Ja daar begint het mee. Maar gevoel en het overbrengen van je gevoel aan je paard en het daarna weer terugkrijgen hoort ook daarbij. Gedachtenoverdracht in de vorm van energie. Ik denk dat Jeannet vandaag iets bijzonders heeft meegemaakt. Ik denk dat ze geleerd heeft om niet meer haar zelf in de weg te zitten door zich te laten leiden door de techniek. Want die bezit ze in behoorlijke mate.
Door nu veel meer in de gedachte van willen te zitten zie je bij Twirre iets heel anders ontstaan. Om te beginnen hoor je het paard echt niet meer lopen. Alsof het de grond niet raakt. Ophouden? er aan denken is genoeg. Doen wat nodig is. Niet meer en niet minder. En als ik het paard mijn wensen kan overbrengen door er alleen maar aan te denken, dan bereiken we dat ideaal beeld in de dressuur. Namelijk: dat het paard uit vrije wil zijn natuurlijke bewegingen onder de man/vrouw laat zien. Ik heb zeker een minuut of 8 niks gezegd. Kun je je dat voorstellen? Dat ik zolang niks zeg!
Wauw!

5 Augustus Amorosa en Klaske.

Amorosa en Klaske.

Klaske had vorige week een wedstrijdje gereden maar vocht een beetje tegen zichzelf. Inrijden ging super maar in het proefje wilde ze te veel. Hierdoor kwam Roosje een beetje te veel in de spanning van Klaske en lukte het niet helemaal. We hebben ons vandaag geconcentreerd op gesloten blijven in elke lengte. Van de VNWT naar de verzameling en weer de verlenging. Dit deden we door te schakelen in de verschillende gangen. Stap, draf en galop. Rosa is voor 80 - 90%  verticaal recht met meer dan voldoende drang. Dus we moeten echt gaan werken aan die horizontale balans.
Hiervoor moedigen we het paard aan om vanaf het achterbeen de overgang te maken van stap naar draf. Wanneer ze dat doet zien we gelijk al een natuurlijke oprichting ontstaan. Vandaar uit zijn we op zoek gegaan naar de "Extention". Dit is het moment waarop het paard bij een zekere halslengte in de perfecte aanleuning komt en zijn pas daar maximaal op maakt. Die hebben we net niet gevonden vandaag. De wat natte graszoden waren daar een beetje debet aan. Maar ik weet zeker dat we er niet ver vanaf zijn dan ga ik weer filmen. Want je weet niet wat je ziet!
Vet goed Klaske!

Morena en Marion.

Morena en Marion.

Ik durfde het bijna niet te vragen want ik heb nog nooit op een dergelijk paard gezeten. Morena is een Paso Peruano. Maar ik vroeg toch aan Marion of ik er even op mocht. Ik wilde graag weten welk gevoel ze geeft. Of de mate van ontspanning die ik steeds meer zie bij deze combinatie ook werkelijk zo voelt. Heel apart is het om te voelen dat je geen enkele behoefte hebt om te gaan lichtrijden. Ook nu weer kwam het op rechtsturen aan. En warempel er kwam ruggebruik. Maar dan echt. Ik voelde Morena door het lichaam heen bewegen. Marion is echt goed aan het trainen. Morena kiest er zelf
zelf voor om in het halthouden zowel onder de vrouw als onbelast om vierkant te gaan staan. Waar Marion voorheen nog wel eens op een lage rug van Morena zat kun je nu op de foto rechts zien dat die niet meer diep is. Hoe komt dat? Omdat ze haar buikspieren nu kan gebruiken. Omdat ze beide achterbenen correct naar voren brengt en dus ook de zo broodnodige voorwaarts neerwaartse tendens bereikt. Dat ze dat niet een uur lang kan volhouden spreekt voor zich. Ook de bodem van de bak was best wel zwaar dus we zijn er op tijd mee gestopt. Ongelooflijk hoe dit paardje in bespiering en kracht is toegenomen.
Super goed Marion!

Welldone en Manon

Welldone en Manon.

De vakantie is weer voorbij en Manon is nog even ziek geweest maar ze is de afgelopen 14 dagen weer volle bak aan het trainen gegaan. Manon liep een beetje tegen het voorwaarts aan. Welldone liep met de handrem er op. Ik zag dat hij de buikspier volledig liet vallen. Dit komt omdat het achterbeen ongelijk en niet actief is. Daar hebben we eerst aan gewerkt en dan zie je bij Manon ook een aardig fanatiek bekkie ontstaan. Precies de juiste energie die er nodig is om aan Welldone duidelijk te maken dat het

ernst is. Hij moet dat geweldige lijf van hem gewoon goed gebruiken en die supergangen moeten er gewoon uitkomen. Die overtuiging kwam al heel snel. Je moet wel heel secuur de aanleuning bewaren. Want op het lichtste aanleuningsverschil krijg je een onbedoelde schouderbinnenwaarts of travers. Want een rubber balletje is het wel. Buigen is geen enkel probleem voor hem. Wanneer dit paard goed gesloten blijft kan hij zo geweldig van de grond komen. Ook in de galop blijft hij nu bij elkaar en springt achter niet meer over. De overgang naar draf moet gebeuren door het paard uit de galopstelling te halen naar de drafstelling. En ook dan blijft hij mooi bij elkaar.

Goed gereden Manon!

Faith en Christel.

Faith en Christel.

Geachte lezer! Ik wil u er graag op attent maken dat we afgelopen zaterdag officieel afscheid hebben genomen van Christel haar traumaverwerking. Een overwinning op haar zelf die zijn weerga niet kent. Tuurlijk! Onzekere momentjes zijn er nog best. En dat is echt niet erg, die hebben we allemaal wel eens. Maar ze wordt niet meer geregeerd door de angst er af te vallen. En dus kan Faith haar zo nu en dan testen door eens een sprongetje opzij te maken. Waarop Christel haar corrigeert en verder rijdt. Ergens in een hoek van de bak hoor je dan nog wel: "pfff!" maar dat geeft helemaal niks.
Christel krijgt ook steeds meer gevoel voor tempo en wat dat doet voor Faith. Nu kunnen we vanuit de theorie gaan werken en bezig gaan met rechtrichten en wat dat moet gaan opleveren. Nou zien we op de foto's niet direct het gewenste dressuurkader bij Faith. Maar dat kan en mag ook niet als het paard nog niet recht is. En die stukken waren er wel maar toen had ik mijn fototoestel weer niet paraat. (Ik moet soms zoveel tegelijk doen :-)!) Tussendoor hebben we steeds gegaloppeerd en veel rijbaanfiguren gereden. Daarbij kwam het belang van de buitenteugel ook aan bod. Toen Chris die door had waren de wendingen geen probleem meer.

Trots op jou!

Hotse en Nathalie

Hotse en Nathalie.

What you see is what you get! Zo'n uitspraak die zich eigenlijk niet meer hoeft te laten uitleggen. Ik bedoel. Als het goed is dan is het goed. En wat krijg je dan? Dat die reus nog meer zijn best gaat doen. Dan moet je hem zelfs in bescherming nemen en hem een tandje terug nemen. Daar waar het hem vroeger aan werklust ontbrak is daar nu nagenoeg geen spoor meer van te bekennen. We zijn best wel lang bezig geweest om Hotse draagvermogen te laten verkrijgen. Dat hij dat nu heeft is duidelijker te zien aan Nathalie dan aan Hotse. :-) Want na 20 meter passage gevolgd door de combinatie schouderbinnen -waarts met uitgestrekte draf moet je eens goed opletten wat er met Nathalie haar gezicht gebeurd. Met hoofdletters op haar gezicht kun je dan lezen: WOWWWWW!
Nou dan weet ik wel dat het gevoel wat ze krijgt zo ongeveer van een andere planeet komt. In de zijgangen die Nathalie nu correct meezit blijft Hotse opwaarts en voorwaarts. Ik heb zo maar het gevoel dat we de afgelopen 2 maanden weer een enorme ontwikkeling doormaken. Het is niet  normaal wat voor een uitstraling deze combinatie dan heeft.
Charisma!

Bridget en Rosalie.

Bridget en Rosalie.

Rosalie is weer Back in business. Na een knie operatie weer volop aan de back met dit eigenwijze Tinkertje. Hoewel! Eigenwijs? Nou nee. Niet meer eigenlijk. Waar ze eerst zo'n beetje haar eigen dingetje deed in de bak, is het nu een lekker meewerkend paardje geworden. Omdat ik hen een tijdje niet gezien had wilde ik graag weten hoe Bridget er voor stond en vroeg ik aan Rosalie of ik er even op mocht. Je kunt niet altijd alles van de grond af zien. Soms moet je gewoon eens even op een paard zitten om ook te kunnen voelen of dat wat je ziet klopt. Nou om eerlijk te zijn. Eigenlijk was ze wel al heel goed.
Het koste niet heel veel moeite om haar recht te zetten en in een mooi tempootje de bak rond te gaan. Daarbij kwam ze ook al aardig op lengte. Rosalie is een vlotte leerling die het heel snel in de smiezen heeft hoe en waar ze Bridget moet corrigeren om recht te blijven. En dat leverde op zeker moment een heel mooi houding op van Bridget. Dat het deze bonte merrie een hoop inspanning kost moge duidelijk zijn. De buikspieren zijn nog in ontwikkeling. We moeten voorkomen dat ze dan leegloopt en het niet meer leuk gaat vinden. Toen we nog even een galopje deden kwam ze echt helemaal los. Wat is dat dan toch mooi om te zien hoe zo'n paardje veranderd.

Super Rosalie!

Kim en Jacqueline

Kim en Jacqueline.

Vandaag reed Jacqueline Kim. Elke les weer verbaas ik me er over hoe dit paard op leeftijd steeds beter en beter gaat lopen. Okay eerlijk is eerlijk. Kim is wat gemakkelijker dan Rio maar dat neemt niet weg dat de arbeid die Kim krijgt zeer goed voor haar werkt. Geen krabbelpasjes meer, geen F-16 galop meer en veel heel veel ontspanning. We doen oefeningen die een hoge graad van africhting verraden. Neem alleen al het op de A - C lijn in galop aanspringen. Knetter recht en op de lijn blijvend. Voor mij altijd het bewijs dat het paard in balans is. Veel variatie in de training en veel rust momentjes. Zo blijft Kim lekker fris en attent. De vlijt waarmee Kimmetje
haar werk oppakt siert deze bruine merrie zeer. Als we Kimmetje vragen om iets actiever te worden met het achterbeen kan ze zelfs een beetje heet worden en dan is het helemaal een prachtig gezicht met hoeveel bravoure ze door de baan gaat. Omdat Kim zo goed gaat laat ik Jacqueline onderdelen van proefjes rijden. Dan blijkt maar weer hoe belangrijk het is om aan de buitenteugel te rijden. Toen dat voor elkaar was maakte  het niet meer uit hoe er gewend, gekeerd, geweken of andere zijgangen gereden moest worden. "T gaat als vanzelf Steef!" riep Jacqueline. En zo is t ook.

Toppie Jacq!

Lessen 04 augustus

Rio en Jantien.

Jantine en Jacqueline rijden om de beurt dan Kim en dan Rio. Vandaag reed Jantine Rio. In de vorige les hebben we extra aandacht besteed aan de juiste ontspanning in het lichaam van Rio. Soms houdt ze zich erg strak en dat komt door spanning in de rug wat weer komt door niet recht zijn. Actief zijn en tempo in alle gangen is dan het eerste waar we aan gaan werken. In de afgelopen 14 dagen hebben de dames dat goed onthouden. Ik zag een veel actiever paard dat misschien nog niet helemaal ontspannen was maar er niet ver vandaan zat. Door haar correct recht te sturen kwam al heel snel de juiste lengte
en de benodigde ontspanning. We hebben Rio steeds verder opgebouwd totdat we in het midden van de les een paard kregen die op de minste aanwijzing vlot voorwaarts ging, zich in beide richtingen correct liet buigen en zich ook mooi liet ophouden. Ze was gewoon heel gemakkelijk naar het achterbeen te brengen met de daarbij behorende oprichtingen. We hebben dat veel gevarieerd. En ik vind haar dan zo elegant he. Voornaam paard is het dan. Nog 4 jaar te gaan dames dan kunnen jullie gaan oogsten daar in Zuid - Amerika! :-)