Rosan en Lana

Ik weet wel dat ik soms overdrijf. Maar dat moet je dan doen om iets duidelijk te maken. Maar hier hebben we een talentje. Rosan. mijn pareltje uit Groningen. Ze heeft samen met Tineke en Maarten Lana zadelmak gemaakt. En na een paar weken kwamen ze bij mij in de les. Ze waren er klaar voor. En een groen paard van alles leren is geen sinecure. Na het aanleren van de stop- en startknop en het sturen van Lana werd het tijd om deze pony wat meer in model te krijgen. En ja dan maakt ze ook kennis met haar buikspieren. In de vorige les heeft Lana een paar keer heel hard auw geroepen en wilde de pijp aan Maarten geven. Want die was leeg! En Maarten mocht hem dan weer vullen. Maar Rosan heeft een van nature overredingskracht. En als Rosan zegt Hup we gaan dan is er voor Lana geen weg meer terug. En dat heeft ze in de training goed doorgezet. In deze les kon ik zien dat Rosan een grote stap met Lana had gemaakt. En door de verschillende rechtricht oefeningetjes zagen we Lana helemaal in een flow komen. Vooral het hals strekken na op- en over de schouder te zijn gezet rekte haar goed op. Het gevolg hiervan was dat er zoveel balans ontstond dat de plaatjes eigenlijk voor zich spreken.
Wauw Rosan!

Maarten en Elske

We hebben laatst een zitlesje gedaan. En wat heeft Maarten dat goed gedaan. Zijn stabiliteit is enorm toegenomen. En dat heeft weer als gevolg  dat hij Elske ook veel beter kan begeleiden zonder balans verlies. Dan is dat iets waar je super trots op mag zijn Maarten! En als er zoveel rust is dan is er ook voldoende gelegenheid om aan het technische aspect van het rijden toe te komen. We gingen een balans oefeningetje doen voor Elske. In stap recht en ontspannen zijn. Dan van de hand af en aandraven. Het gevaar bij Elske is dat ze snel veel te lang kan worden en dan helemaal op de voorhand met een lage rug en een lang achterbeen wegdraaft. Niet goed dus. Als we het paard iets willen leren moeten we er rekening mee houden dat zijn korte termijn geheugen ongeveer 10 seconden is. Dus als het paard een fout maakt hebben we 10 seconden de tijd om het overnieuw te doen zodat het paard een antwoord kan gaan zoeken op de vraag die hem gesteld wordt. Namelijk: Blijf bij elkaar en draaf van achteren weg. Alhoewel Maarten dacht dat het niet zou werken, werkte het dus wel. En wat heb je dan een super paard onder je kont Maarten! Ge-wel-dig!!

Lutina en Egata.

Tsjonge wat heb ik toch een respect voor Lutina. Haar merrie is best wel moeilijk. En ze heeft dan ook heel wat te stellen met haar gehad. Maar de laatste tijd gaat het gewoon erg goed. Egata wordt volwassener en daar hoort ook het volwassen gedrag bij. Toch?! We zijn in de vorige lessen begonnen met haar meer achterop te krijgen. Stop en Go was het devies. Egata is wat overbouwd achter en dat maakt het best wel moeilijk om haar aan de voorkant wat meer omhoog te krijgen. Dat dat steeds beter gaat is een feit. Al wil ze soms nog wel eens haar hele voorkant omlaag laten zakken.

Lutina moet, als Egata voldoende achterop komt, meteen de hand er af halen. Op die manier leert Egata veel sneller te dragen. Immers er is altijd een zekere druk als je moet corrigeren. Als ze dan op de juiste plek met haar hals en hoofd is en daarop de druk tot 1 gereduceerd wordt zal het paard uit zichzelf steeds sneller naar die positie toe willen. Egata is over het algemeen knetterrecht. En die VNWT is dus eigenlijk meteen voor elkaar. Maar we moeten verder. Ze liet in de les een paar keer echt heel goed zien dat ze zichzelf en Lutina ging dragen. En 3 pasjes worden er 5. en 20 pasjes wordt uiteindelijk een half uur. En moet heel veel geduld en toewijding komen we daar. 100% zeker.
Trots op je Lutina!

Sascha en Emperror

Het gaat goed met deze combinatie. Dit "bananen-etende" paard komt steeds meer aan bewegen en ontspannen toe. En dus heeft Sascha een goede trainingsperiode gehad. Goed te zien dat ze Emperror steeds rechter krijgt waardoor hij steeds vlugger gaat ontspannen. En als hij dan door het lichaam gaat bewegen, gaat hij er ook nog een potje kracht ingooien. Dat dat allemaal niet niks is zie je ook aan hem. Met name het ruggebruik door het aanspannen van de buikspier kost hem wel wat. Sascha blijft hem dan motiveren om te bewegen en als dat lukt gaan de oortjes er op en gaat hij weer aan de sjouw. Op de voltes komt hij zo nu en dan wel in de problemen. Hij gaat dan eigenlijk te hard en vliegt een beetje uit de bocht. Door beter de buitenteugel te gebruiken werd dat al veel minder en op het eind van de les ging hij volleerd op de voltes en wist ook bij het van hand veranderen in balans te blijven. Een hogere binnenteugel doet hierbij wonderen. Het paard voelt iets tegen zijn hals en wil er eigenlijk voor weg. En als je dat precies op tijd doet dan verandert hij dus zelf met die hogere binnenteugel van buiging. Precies wat we nodig hebben. Goed gedaan Sas!

Marian en Mr.Diamond (Dieter)

Marian en Dieter kennen de oudgedienden onder jullie nog wel. Altijd lekker enthousiast en er vol voor gaan. Dieter is een Amerikaanse draver van Duitse komaf. Vandaar zijn naam. Het grootste probleem bij Dieter is het ruggebruik. En je moet best wel heel secuur bij hem zijn. Want anders gaat hij meteen in zijn dravers"modus". En dat kan ie als de beste. Zijn benen vliegen dan alle kanten op en met name in de hoogte. Toch zien we vaak genoeg hele goede verbeteringen bij Dieter. En sjonge jonge wat kan hij dan geweldig lopen. En hij is dan ook nog eens op 2 vingers te rijden. Dat neemt niet weg dat je eigenlijk hem er altijd even aan moet herinneren dat hij vandaag rijpaard moet zijn. Dus met name de stopknop even aanzetten. Als dat voor elkaar is dan kunnen we gaan rijden. Dieter is van nature linksgebogen. Maar niet van dien aard dat je een half uur bezig bent om hem recht te krijgen. Nee, dat is eigenlijk zomaar voor elkaar. En dan is het zaak om doodstil te blijven zitten en niets meer doen dan sturen en remmen waar nodig. Alle kunstjes kan Dieter met gemak. Zolang je dat maar gedoseerd doet. En Marian krijgt dat super in de vingers. In de galop wil Dieter nog wel eens wat hectisch worden. Maar omdat de stopknop werkt is hij zo weer terug voor een nieuwe poging.
Top gereden Marian!

Rieja en Venna (Waldrose Veer. etc.)

 
Soms is het voor uw scribent best wel lastig om niet in allerlei superlatieven uit te barsten. Soms is het gewoon beter om maar even helemaal niets te zeggen. Maar dan zou dit een groot leeg zwart vlak zijn. En dat is ook niet leuk. Ik ga het niet meer hebben over de fenomenale ontwikkeling van deze combinatie want daar heb ik al genoeg over gezegd. Draagkracht gaat voor draagvermogen. Dat wil zeggen dat het dragen en er bij gaan zitten pas voor pas ontwikkeld moet worden. De afgelopen lessen hebben we Veer geleerd om echt af te zetten. Rieja heeft de techniek van "pushen" goed onder de knie. Al mag je daar in de training niet te licht over denken Rieja! Maar Veer kan het nu wel. Toen ze we bezig gegaan met dragen. Ik kwam naast de combinatie lopen en legde het zweepje vlak boven de staart van Veer. Op het moment van aandraven raakte ik haar aan. Zachtjes en in het ritme van haar pas. Hierdoor kwam ze extra van de grond. En dat zorgde er weer voor dat er meer bij moest gaan zitten. Na 3 à 4 pasjes bouncen kwam de push voorwaarts voor 3 à 4 passen en weer terug. Toen dat 3 keer goed werd uitgevoerd natuurlijk stap en lange teugel. Hoewel qua silhouet de bovenste foto niet de mooiste is, laat het wel heel goed zien hoe druk Veer bezig is met de rug te welven en korter te worden.
Ik vindt t wauw!


Constantijn en Bonte Jaopie

Jaopie heeft de jas uit en dat was te merken. Zijn "Tuxedo"ziet er weer prachtig uit. en het was ook best aan hem te merken dat hij het veel minder warm had. Toen ik aankwam zag ik Constantijn een lekker tempootje draven. Fris en energiek. Zonder te overhaasten. Ik heb het zo even aan staan te kijken omdat ik op dat moment de combinatie gewoon even hun dingetje wilde laten doen. En er was ook niet veel aan op te merken. Later moest Constantijn toch even de contrastelling rechts opzoeken omdat zadel toch iets op  rechts kwam te liggen. Het spier geheugen van Jaopie is inmiddels al zo goed geworden dat hij na enkele passen knetterrecht werd en perfect in de VNWT kwam. Toen zijn we gaan schakelen waar Jaopie meer en meer op het achterbeen kwamen. En terug is dan ook echt terug. Tot het tempo wat jij wilt hebben en dan doen we niets meer. Et Voila! Jaopie begon echt te bouncen. Mooi van het ene been op het andere springen. Natuurlijk houdt hij dat nu nog maar een paar pasjes vol. Maar dat zal snel meer en meer worden. Ik vond hem deze les ook al weer duidelijk veel sterker geworden en al weer verder afgeslankt. Je mag trots zijn Constantijn! Goed gewerkt!

Sjoerdtje en Yfke

Sjoerdtje had de 1e week na de vorige les heerlijk gereden. Maar de laatste dagen leek Yfke meer rechtsgebogen dan anders. Ze voelde ook stijf. Gewoon niet lekker top. Dat is soms lastig te verklaren waarom. Maar dan is het altijd goed om te controleren hoe haar natuurlijke buiging is. Dat aan te pakken en mooi op lengte brengen. Beetje schakelen er bij. Volte sluiten en weer openen. Tsja dan lijkt het ineens allemaal opgelost en kun je er weer aan rijden. En dat moet eigenlijk gewoonte zijn. ( Dat is het ook bij Sjoerdtje) Iedere keer als we opstappen moeten we kijken hoe het paard er voor staat en doen wat nodig is. Dan maar geen piaffe en changementen om de pas! Dus na het hele repertoire te hebben gehad hadden we weer een Yfke lopen die ons deed denken aan de powerhorse die ze was geworden. De kwaliteit van de beenhulp was weer perfect voor elkaar en Yfke ging steeds beter en dragen voorwaarts en terug en er gewoon bij blijven zitten. De rechte lijn is 1 ding maar de volte is iets heel anders. En Yfke had een verrassing voor ons in petto. Want ze was niet langer links gebogen. Nee madam was omgebogen. Ik moet dan altijd even juichen want dat is gewoon een heel goed teken. Haar ontwikkeling gaat dus maar door en door. En dat kan alleen maar als je top rijdt Sjoerdtje. Je weet nu wat je moet voelen als ze ombuigt.
Klasse!

Saskia en Kees met Billy


Saskia en Kees rijden op Billy die in eigendom is van Claudia. (Zie het voorgaande verslag.) Billy is ook recreatief gereden. Maar Saskia en Kees willen ook heel graag goed leren rijden. Maar Billy is toch wel even een gevalletje apart. Ik heb een paar weken terug dit paard ook gereden en er zit echt wel een beetje werk aan. En dus zocht ik naar een manier om zowel mens als dier met plezier maar ook met resultaat met elkaar te laten werken. Billy is geen echte loper en moet aardig gemotiveerd worden. Ja natuurlijk kan hij het gerust. Alle paarden kunnen het. Maar waarom doen ze het dan niet allemaal zou je zeggen. Dat heeft in belangrijke mate met het verleden te maken. En als een paard eenmaal met de overtreffende trap van een hulp geconfronteerd word, valt de betekenis van de eerdere lichtere hulp helemaal weg. Billy is een paard wat erg strak in het lichaam is en dus moeten we gaan rekken. En dat is tegelijkertijd ook een balans opgave voor Saskia. Nou en dat dat beide goed afging kunnen we op de plaatjes wel zien. Saskia moet de volgende keer wel even haar beugels langer maken. Want je beugels stonden nog op Kees zijn maat. En dan komen je knieën over de wrong heen en dat is niet de bedoeling. Zo lekker doorwerken en dan kunnen we de volgende keer er al veel meer aan rijden. Ik kijk er naar uit!

Claudi en Pierre


3e les voor Claudia. En sjonge jonge wat heeft ze een werk verzet met Pierre. Heel goed te zien dat hij is verbeterd. En het is ook prachtig te zien hoe fanatiek Claudia is. Ze heeft er aan geroken hoe een goed lopend paard voelt en nou gaat ze er ook voor. En ik ben gek op zo'n instelling. We kunnen niet allemaal behept zijn met talent. Ik heb het ook niet. Maar door keihard te werken en eerlijk te zijn tegen jezelf en je paard kom je er ook. Absoluut zeker!. Pierre is 16 en moet echt nog leren om lengte te maken. Maar hij is gezegend met een fantastisch bewegingsapparaat. En als hij dan even een paar pasjes recht komt dan gooit hij die beentjes er zo maar uit. Niks hard lopen of zo. Nee! Gewoon hele passen maken. Tsja en dat het dan lijkt alsof good old Totilas bij Pierre in  de leer is geweest daar kan ik ook niks aan doen.  Maar genieten is het wel. Eerst moest Pierre het ff snappen wat de bedoeling was. En dan gaat hij echt met super veel inzet aan de bak. Natuurlijk heeft Claudia figuurlijk haar handen er nog vol aan. Maar ze beschikt over zo veel onverzettelijkheid dat ze echt alles tegelijkertijd probeert te doen van wat ze doen moet. En ik geef het je te doen als je al zolang rijdt en dan ineens andersom moet met de wielen.
Trots op je Claudia!

Christel en Faith

 Het gaat zo goed met die twee hè! Christel gaat er meer en meer aan rijden. Als ze voor zichzelf traint heeft ze ook van die momenten dat Faith zo'n ongelooflijke powerpony wordt dat het haar soms overweldigd. Nou ik mag dan heel graag in de les dat punt dan opzoeken. Ik kan dan heel goed observeren wat er gebeurt en daar op begeleiden. Want technisch gezien heb ik aan Christel eigenlijk geen werk. Het is veel meer op mentaal vlak. Bewust zijn van wat je wilt, wat je dan doet en welk rendement dat dan heeft. En zo kan ik redelijk ontspannen langs het hek staan. Beetje leunen en af en toe roepen: "Dat zou ik zo niet doen!" En dan moet je net Christel hebben die raakt spoorslags mega gefrustreerd. En ik krijg de slappe lach. En zij wordt nog kwaaier! Nee hoor. ik maak maar gekkigheid. Tuurlijk sta ik vol vuur en enthousiasme te coachen. De chiqueheid (raar woord) van de combinatie is echt geweldig. En dat is zo leuk aan deze combinatie. Ze kunnen er uitzien alsof ze een wandelingetje in het park maken en het over die goede oude tijd hebben. Of ze laten zich zien als een Grand Prix combinatie. Gewoon er even aan rijden en hoppa. Faith doet er meteen een schepje bovenop. En dan, dames en heren zien we 2 sterren de baan doorrijden!

Lydia en Bobby


Lydia mailde mij van het voorjaar. Er waren allerlei problemen met haar paarden en de oplossing daarvoor was het rechtrichten had ze gehoord. Nou, haha, dan ben je bij mij aan het goede adres natuurlijk! Bobby was niet echt kreupel maar liep wel heel kort en onregelmatig. We zijn aan de slag gegaan en al snel werd het veel beter. Bobby is een cowboy paard en dat was haar ook aan te zien. Een bonk spieren. Maar die spieren stonden eigenlijk zo strak dat dat haar belette om goed te bewegen. En ja dan gaan we rechtrichten. Bobby is een rechtsgebogen paard. En na de eerste les sturen en voorwaarts rijden( we willen immers een achterbeen dat voldoende naar voren gezwaaid wordt) werd het tijd om naar de technische kant van de zaak te gaan. Ik ga hier niet weer dat hele proces herhalen want dat staat op de website en in andere blogs uitvoerig beschreven. Bobby gaat zo veel beter bewegen. Ze gaat heel mooi haar pas afmaken. Krabbelt niet meer en springt ook weer gewoon in beide richtingen in de goede galop aan. Rechtsom zie je dan nog wel dat ze met het rechterachterbeen voorzichtig is in de wendingen. Maar het zit meer in haar geheugen dan fysiek. Want na een aantal haakse wendingen in galop bleef ze mooi door springen.
Heerlijk dat ze zo opknapt he Lyd!!

Rowan en Paard

Ik geloof dat dit de 3e les was voor Rowan. En die eerste 2 lessen zijn voor beiden altijd een beetje een soort van verkenning alhoewel we best pittig hebben gewerkt die vorige lessen.  Paard heet natuurlijk helemaal geen "Paard" maar ze naam is echt heel moeilijk. Voor mij! Rowan kwam met een spoor de bak in. Nou heb ik helemaal geen probleem met een spoor als je ze tenminste correct gebruikt. Ze zijn in ieder geval niet bedoeld om te drijven kan ik je verzekeren. Ik legde aan Rowan uit dat als een paard ergens een vliegje heeft zitten hij die wel degelijk voelt en hem er vanaf trilt. Maar op ons been niks doet. Dat is toch gek?! En de verleiding om dan naar zwaardere hulpmiddelen te grijpen ligt dan wel op de loer. (Zie het artikel de lichte hulp op de website van Rechtpaard.nl) Toen dat allemaal duidelijk was geworden ging Rowan aan de slag met de lichte beenhulp en zo nodig met "Motiverende beenhulp er over heen. Nou dat had "Paard" snel begrepen. Want hij schoof er al rap lekker onder met een perfect energie niveau. Hij liet zich zo voor zo'n eerste keer echt heel erg fijn rijden. Vrijwel zonder enige druk weg en weer terug. In de foto hiernaast probeert Rowan hem zo langzaam mogelijk te laten draven zonder hem aan de praat te houden met hand of been.
Nou dat is gelukt Rowan. Super!

Carla en Valerie

Carla had een goede trainingsperiode gehad. Je ziet Valerie stukje bij beetje losser in het lichaam worden. Ook gaat ze steeds sneller reageren op het been. Toch zijn we nog wel even bezig geweest met stretchen. Mooi op lengte brengen, doodstil zitten en haar onder je laten bewegen. En dan zie je haar ruimer en ruimer worden. En omdat de aanspanning ook steeds beter wordt zie je ook dat het energieniveau van Valerie steeds hoger wordt.   Ze krijgt er lol in om echt te gaan duwen Wat je dan weer terugziet bij Carla want die gaat ook een grote glimlach krijgen. Toen Valerie echt mooi los was zijn we gaan schakelen. Voorwaarts en weer terug en weer voorwaarts en weer.... nou ja, zo zijn we een poosje
doorgegaan totdat ze uit zichzelf al veel beter achterop bleef. Toen zijn we gaan controleren hoe Valerie op de voltes overeind bleef. Valerie is een linksgebogen paard en op de volte rechtsom bleef ze echt verrassend goed overeind. Met correct geplaatste buitenbenen op 1 lijn en het binnen achterbeen onder de massa. Carla mag nog iets actiever in de richting meezitten alhoewel ik heel goed snap dat je heus niet alles in 1 keer allemaal goed kan doen. Want je hebt het al druk genoeg met van alles en nog wat. Als je perfect in de verticale as van je paard kunt blijven zitten dan kan je paard ongehinderd een perfecte volte aan de buitenteugel lopen. Wat Valerie dus ook deed en dus zat je super te sturen Carla! Toppie!

Marinda en Fey


Ik weet niet of jullie het verhaal kennen van Fey. Ze is bij Ane en Marinda gekomen met een behoorlijk verleden. Ze hield zich helemaal afgesloten van mensen. En dat gaf wel een beetje aan dat er behoorlijk wat misgegaan was met haar. Ze was ook ontzettend slap en nul blij. Maar goed we zijn aan het werk gegaan. En stukje bij beetje opende Fey zich weer. En beetje bij beetje werd ze sterker. En als je bedenkt dat we haar weer aan de praat hebben gekregen door in iedere hoek van de bak een worteltje te leggen en zodoende rijden weer een positieve ervaring te laten worden naar een pony die gewoon weer plezier in zijn werk heeft gekregen.
Veel buitenritten, koeien drijven en voor de kar hebben van Fey uiteindelijk weer een goede rijpony gemaakt. En de lol die Ane en Marinda met haar hebben neemt per dag nog steeds toe. Nou dan kan je eigenlijk niks verkeerds doen. Het was vandaag de laatste les van deze combinatie. En ik neem dan ook wel een beetje met pijn in mijn hart afscheid van ze. We hebben aardig wat paarden avonturen met elkaar beleefd.

Het ga jullie goed!




Permalink voor ingesloten afbeelding

Sascha en Emperror


Sascha is de vriendin van Marianne (met Dieter de Amerikaanse draver. Ook te zien in een oude aflevering van het blog)Sascha rijdt Emperror. En ik weet niet hoe groot hij is maar volgens mij haalt hij de 1.80m wel. Ik heb er van de winter een keer opgezeten en aangezien ik goed last heb van hoogtevrees werd ik er misselijk op. Maar goed. Het gaat hier niet over mij. Zo'n groot paard heeft zijn eigen problemen. Hij raakt snel uit balans en gaat dan in een soort van survival mode, door erg op de voorhand te lopen. En dat is wel het laatste wat we willen. Daar gaan paarden, belast, kapot van. Op- en over de schouder is het devies. Over de schouder- Stelling naar binnen, ruimte maken voor het binnenachterbeen om naar voren te komen. Op de schouder- stelling naar buiten, ruimte maken voor het buitenachterbeen. Omdat het paard afwisselend zijn gewicht van de binnen- naar de buitenschouder brengt besluit het zelf om zijn gewicht over vier voeten te verdelen, zijn buikspieren aan te spannen, de rugspieren te ontspannen en in de voorwaarts- neerwaartse tendens te komen. En dan zien we een chique'e combinatie te voorschijn komen. Zodra het paard in balans is stoppen we met op- en over de schouder en bemoeien ons nergens meer mee!
Sjonge Sas, wat ben je toch verbeterd. Kei trots op je!


Maarten en Elske

Maarten en Elske rijden ongeveer een jaar bij Rechtpaard.nl. Maarten is de "aanstaande" van Tineke. Je weet wel van trekpaard Kim. Maarten en Elske zijn allebei nog heerlijk groen maar wat hebben die 2 het afgelopen jaar veel geleerd. En Elske is een pittig Friezinnetje die het absoluut geen probleem vindt om je op niet mis te verstane wijze te laten weten dat je veel te sterk inwerkt of andere dingen doet die ze niet leuk vindt. Buikspieren bijvoorbeeld. De dame heeft er wat moeite mee gehad om ze toch echt te gaan gebruiken. Maar het gaat steeds beter en ook makkelijker. En de merrie beschikt echt over een
super draf met heel veel schwung. En als die echt begint  te lopen dan weet je niet wat je ziet. Maarten had de vorige les geen zadel en hebben we een zitles gedaan. Ongelooflijk, wat is hij verbeterd. En dat levert dan weer zoveel meer rust op, dat het technische aspect van het rijden veel beter tot zijn recht komt. Echt compliment Maarten! Maar goed. De boog kan niet altijd gespannen staan en Maarten houdt ook van Rodeo. Met 210km/u door een weiland razen en een sprongetje maken. En dat kan Elske ook allemaal. Echt een Allround Friesje.

En dus doen we er een extra plaatje bij want ze zijn te leuk om niet te laten zien. Waarvoor dank aan Tineke voor de foto's. Nou zit springen niet echt in de genetica van een Fries en dus moet je daar wel omzichtig mee omgaan. Daarmee bedoel ik dat je er voor moet zorgen dat Elske goed in balans naar de sprong gaat. en de tijd en de rust krijgt om te zien wat de bedoeling is. Dus zijn we eerst bezig geweest om het bochtenwerk te oefenen en Elske daarbij in balans houden. In een rechte lijn naar de hindernis, er over, en in een rechte lijn na de hindernis verder gaan. Dat ging na een paar keer echt goed en dan zie je een hele hoop rust ontstaan en een hoop enthousiasme na de sprong. Foutenkijkers kunnen van alles vinden over de foto's maar als je kijkt naar de open houding van Maarten en de concentratie van Elske dan kan ik hier de hele dag naar kijken. En naar mate beide meer ervaring gaan krijgen gaat er in de stijl ook het één en ander veranderen.

Ik ben hartstikke trots op je Maarten! En op Elske!






Rieja met Waldrose (Venna)

In het verslag van de vorige lesronde hebben jullie al kennis kunnen maken met Rieja en Veer. We zijn vandaag bezig geweest met de "Push". (Kijk voor het uitleg bij het verslag van Sjoerdtje) Veer komt steeds meer in de power te zitten maar nu moet ze leren dat ze die krachten moet bundelen. Zitten en duwen. Toen Veer begrepen had wat de bedoeling was zag je al snel een zelfdragend "Frame" ontstaan. En wat daar zo gruwelijk mooi aan is, is de lichtheid waar dat mee gepaard gaat. Nou is de onderste foto nog niet helemaal waar we zijn willen. Ze is hier absoluut horizontaal recht, maar ze kan achter nog iets meer zitten. En dat gebeurde op sommige momenten ook zeker maar ja. Daar heb ik dan weer geen foto's van.  Toen Veer de push begreep zijn we naar een ander moeilijk onderdeel gegaan. Namenlijk in stap, voetje voor voetje stappen. Dit maakt het paard zo bewust van zijn gang dat je een enorme ver- intensivering van de beweging ziet. Dat hebben we laten volgen door zo langzaam mogelijk in draf te gaan. Het is zo mooi te zien hoe dat paard oplossingen zoekt voor het probleem. Wij doen niks. We zeggen alleen maar:"Nee, niet harder!" En uiteindelijk maakt ze een begin met bouncen. Van het ene been op het andere. Als beloning mag ze even lekker uitstrekken. En de kwaliteit daarvan is dan enorm. Echt genieten is dat!

Bonte Jaopie en Constantijn

Constantijn en Bonte Jaopie lessen al een poosje bij Rechtpaard.nl. Door  omstandigheden is dat de laatse maanden een beetje minder geweest . Maar alles staat weer op de rit en Constantijn is weer aan de slag gegaan. Jaopie was in de tussentijd wel wat in kilo's aangekomen en was, wat je noemt, in rijke conditie. Maar goed in de tussentijd heeft Constantijn met Jaopie aardig wat arbeid verzet en ik kon de laatste les zien dat er al wat kilo's van af waren. We kwamen even een oud kwaaltje tegen van Jaopie. Hij maakt dan een
hupje voor hij aandraaft. Dat is het gevolg van niet absoluut recht zijn in combinatie met iets te weinig voorwaarts zijn. En dan kun je goed merken dat Constantijn daar ervaring mee heeft gekregen en ook in staat is omdat op te lossen. In de contrastelling om de wervelkolom in het midden te krijgen en er een serieuze zaak van maken om op een lichte voorwaartse hulp ook voorwaarts te gaan. Toen dat voor elkaar was zijn we wat meer aan de buigingen gaan werken. Jaopie gaat dan wel zijn kracht inzetten en gaat beter "dragen". Nou en dan gaat deze Fries x Tinker wel tonen he!
Super.

Sjoerdtje en Yfke


Yfke maakt een prachtige ontwikkeling door. Ja, Sjoerdtje natuurlijk dan ook he! Yfke is steeds beter in staat haar krachten goed in te zetten. En dat gaan we wat verder uitbouwen. Eigenlijk willen we van een paard in de dressuur 2 dingen. Zitten en dragen. Als ze dat kunnen dan is eigenlijk alles mogelijk. En dat zijn we haar gaan aanleren door haar te "pushen". De "push" is eigenlijk niets meer dan dat ik beide benen tegelijk aandruk. En daar overheen nog een motiverende beenhulp geef. Dit lukt natuurlijk alleen bij paarden die aan de "Lichte Hulp" staan. En bij velen van jullie zijn we daar afgelopen voorjaar mee bezig geweest.

Nou die werkte kan ik je vertellen. Sjoerdtje wist al snel die push te verkrijgen. Hierdoor ging Yfke echt zitten en duwde de hele santemekraam omhoog. Rijzen in die voorhand en daardoor het voorbeen ook extreem weg kunnen zetten. De foto's zijn het net niet maar geven wel aan dat er enorme ruimte aan de voorkant aan het ontstaan is. En toen Yfke begrepen had dat ze niet meer harder moest maar ruimer moest gaan. en dus nog meer buikspieren aanspannen en achterbeen onderbrengen zag je die trotse merrie zweven.
Wauw!

Claudia en Pierre

Mag ik ze even voorstellen?  Hier is Claudia met Pierre. Pierre is het maatje van Claudia en is ongeveer 16 jaar. Claudia heeft nooit veel met Pierre gedaan. Vooral lekker recreatief rijden. Door les aan de dochter van Claudia te geven is Claudia ook enthousiast geworden om les te nemen bij Rechtpaard.nl. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik Pierre er best heel goed voor vind staan. Dat neemt niet weg dat er evengoed werk aan de winkel is maar dat geeft helemaal niks. Tsja en voor degene die bekend zijn met de methode is les nummer 1.........Sturen, sturen en
nog eens sturen. En ik zal je vertellen dat dat de 1e keer niet meevalt. Maar goed Claudia is een echte doorzetter en allemachtig als Pierre dan zijn balans vindt dan begint mijnheer een potje te bewegen. Prachtig gewoon. Dit paard is behept met uitstekend gangenwerk en ja dat helpt en hoe! Natuurlijk heb ik daar geen foto's van. Want ja als ik daar sta te dansen in de bak over hoe goed het gaat dan vergeet ik natuurlijk de plaatjes te knippen. En natuurlijk zeg ik 100 keer handen omhoog....niet op je been sturen, geen teugel wijd van de hals maar dat maakt mij niks uit. Ik doe het graag. Mooi resultaat Claudia!