Waar is mijn lesverslag?
Als je je lesverslag niet kunt terugvinden op de blogpagina, klik dan onderaan de pagina even op "oudere berichten". Of klik in de zijbalk van de pagina op de datum waarop je je les had. Dan kom je je verslag wel tegen.
Onder elk bericht kun je een waardering geven. Je mag best eerlijk zijn. Het is anoniem! Maar ook leuk voor degene die de les heeft gehad om te kunnen zien wat jou reactie er op is.
Dussssss............!
Heb je een twitter of google account? Meld je dan aan als volger. Zo wordt je dan rechtstreeks op de hoogte gehouden van nieuwe berichten.
Altijd leuk. Toch!
Groetjes
Steef
Onder elk bericht kun je een waardering geven. Je mag best eerlijk zijn. Het is anoniem! Maar ook leuk voor degene die de les heeft gehad om te kunnen zien wat jou reactie er op is.
Dussssss............!
Heb je een twitter of google account? Meld je dan aan als volger. Zo wordt je dan rechtstreeks op de hoogte gehouden van nieuwe berichten.
Altijd leuk. Toch!
Groetjes
Steef
lessen 4 April
Kim en Withney.
Kim had de laatse paar dagen moeite om Withney naar links te buigen en zette zich wat vast. Ik ben altijd blij met een duidelijke omschrijving van een eventueel probleem. Dit omdat je je daar je plan van aanpak op kunt baseren. Natuurlijk kijken we eerst naar het geheel. Vandaaruit beslis je waar je aan gaat werken. Withney heeft een enorm gehoekt achterbeen. En als je niet beter zou weten zou je al gauw denken dat dit een paard is wat de achterhand enorm onder kan brengen. Dat kan de merrie ook. Maar niet voordat ze door de rug komt. Wat me opviel was de rust die Kim uitstraalde en het gedrag van Withney was dan ook voorbeeldig.
Wat dit paard wel heeft is dat het zich met moeite in de rug laat ontspannen. Het blijft altijd even een puzzel wat het tempo moet zijn en welke lengte ze moet hebben. Wanneer die ontspanning er is hoor je haar ook niet meer lopen. dan ontstaat het zweven. Kim kwam er niet helemaal uit en dus ben ik even op deze wondermerrie geklommen. Ik heb haar iets bovenin gereden met een klein beetje de rem er op. Ook in de galop. Dat leverde de verbetering op die ik zocht. Namelijk meer door het lichaam heen bewegen. De draf werd ook nagenoeg fluisterstil. Toen Kim er weer op ging. vond ze haar paardje 2 keer zo breed. Das het beroemde bodypumpen Kimmie! Withney was recht en liet zich ook door Kim in beide richtingen buigen. Zowel rechtuit als op de volte.
We gaan gewoon lekker door Kim! En wees duidelijk en resoluut. Dan verloopt de communicatie tussen jullie veel beter. Dan kun je binnenkort aan je wedstrijdjes beginnen! En dan gaan we wat beleven met die twee!
lessen 6 April
Nienke en Atlethico.
Dat Nienke op stal kwam lag Tico nog languit in de paddock. Hij was geenszins van plan om overeind te komen. Tico was nog moe. Dat bleek ook wel een beetje in de les. Tico was maar moeizaam goed voorwaarts te krijgen. Dus vanaf stap 1 begonnen. Voorwaarts zitten en een zwiep er bij. Op de foto heeft Nienke de teugels in de linkerhand. In de rechter haar zweepje. De onderarm hangt af en kan wanneer nodig de benodigde zwieper geven. Het werd wel iets beter na verloop van tijd maar in mijn beleving nog niet goed genoeg. En ja dan jeuken mijn handen wel een beetje. Ik mocht er ff op van Nienke.
Ik wilde aan Tico duidelijk maken dat er maar 1 weg is. En die is naar voren. Dat begreep hij vrijwel meteen. Waar hij eerst iets mat door de baan ging werd hij nu levendig en actief. Stap draf en galop was nu voorwaarts en vanaf het achterbeen. Toen Nienke er weer op ging viel het haar op dat het leek of ie op veren liep en twee keer zo breed was. Nienke kon hem nu mooi op lengte gaan rijden. Ook in de galop bleef hij mooi onder haar lopen en maakte zijn sprongen af. In de overgangen viel hij nog iets uit elkaar maar door het achterwaarts in te brengen werd dat ook al snel veel beter. Al met al toch een heel fijn lesje!
lessen 4 april
Dynke en Bastiaan.
Dynke reed eerst Cadeau maar die is teruggegaan naar de eigenaar. En toen kwam Bastiaan in haar leven en is inmiddels eigendom. Bassie ie een 5 jarige ruin. Hij heeft een mooi modelletje en is lekker wakker. Het was nogal winderig en de andere paarden in de paddock, die voor nogal wat spectakel zorgde, leide hem eerst nogal af. Wat opviel was dat het ruggebruik van Bastiaan niet zo heel goed was. Hij oogde in stap linksgebogen. Ik heb de principes van de slangenvolte uitgelegd aan Dynke en met welk oogmerk we dat doen. Natuurlijk om de slingerwerking van het achterbeen
te bevorderen. Hierdoor zal hij zijn buikspieren aanspannen en de rugspieren loslaten. Dat dat met al die schrikkerij nog wel een opgave was moge duidelijk zijn. Maar Dynke laat zich niet beetnemen en geeft de correcte leiding aan haar nieuwe crack. En dus ontstond langzamerhand de ontspanning en het voorzichtig maken van lengte. En ja hoor. Ik voelde de bries al aankomen. Toen Bas doorademde kon hij zowaar richting grond. De paarden in de paddock bestonden niet meer voor hem en liep hij braaf in het juiste tempo met de juiste lengte zijn rondjes. En dan zien we een paard dat zijn lichaam op de juiste manier kan gebruiken.
Wat is er nou mooier dan dat!
lessen 01 April
Tanja en Roos.
2e les voor Tanja met Roos. Roos is een 14 jarige merrie en M startgerechtigd. Maar voor dat zover is moet Tan eerst nog aan haar wedstrijdjes beginnen. Roos heeft met name moeite in de nek te buigen. Die is zwaar ontwikkeld en zit wel een beetje vast. We sturen haar dus los en bij elke gram die ze tegen de hand duwt gaan we mee naar voren. rekken is het devies. Net zolang totdat ze de hals wil strekken. Op die manier maakt ze voor een belangrijk deel zelf los wat vast zit. Ook dat is het mooie van het systeem en de klassieke dressuur. Het is heilzaam voor zowel dier als mens.
Van een blij lopend paard worden we zelf ook vrolijk. Als we aan alle voorwaarden voldoen dan kan het paard zich optimaal ontplooien Zoals op de foto hiernaast. Tanja zit vrijwel perfect in de verticale as van het paard. Het bovenlichaam is correct meegedraaid in de buiging van het paard. Als Tan haar koppie ook nog iets naar binnen laat hangen dan is het echt af. Het resultaat is dan ook dat Roos steeds makkelijker de lengte weet te maken. En verloopt de drang naar voren en de buigingen ook veel beter. Roos heeft een mooie galop. Goed omhoog en naar voren gesprongen. Ook daar weer zijn we voor de lengte gegaan. Zonder dat ze voorover valt.
Super Tan!
Tineke en Kim
Tineke kan helaas niet rijden. Kim heeft een val gemaakt in de beslagbox bij de hoefsmid. Kim raakte in paniek en viel met box en al om. Dat leverde een paar behoorlijk vewondingen op. Tineke heeft op haar website een filmpje gezet.
Gelukkig gaat het al weer een stuk beter met Kim en dus met Tineke ook!
Vanaf deze plaats wensen we jullie heel veel sterkte en hopelijk zien we elkaar gauw weer!
Gelukkig gaat het al weer een stuk beter met Kim en dus met Tineke ook!
Vanaf deze plaats wensen we jullie heel veel sterkte en hopelijk zien we elkaar gauw weer!
lessen 01 April
Esmee en Mando.
De laatse paar lessen viel het niet mee om Mando in de rechtergalop te krijgen. Hoewel we steeds naar de oplossing konden rijden, was ik vandaag vastbesloten de buiging naar rechts goed voor elkaar te krijgen en daarmee ook de rechergalop te verbeteren. Met name het aanspringen is een probleem. In draf lijkt Mando ogenschijnlijk recht. Althans zo zie ik het. Esmee verwacht dat Mando ook fout zal aanspringen en dat levert dan die spanning op waarop Mando verkeert aanspringt. Normaal gesproken rijden we het paard in de verkeerde galop door en rijden vierkante voltes. Omdat het Esmee erg veel enrgie kost hebben we op die oefening een kleine aanpassing gemaakt. Wanneer we het paard de overgang van galop naar draf willen laten maken moeten we hem naar de contrastelling brengen. Hierdoor wordt de laterale gang onderbroken. De galopstelling verandert in drafstelling en het paard kan niet meer galoperen. Door nu die binnenstelling aan te houden met de binnenteugel en correct in de verticale as mee te zitten zal het paard wel willen buigen en in de goede galop aanspringen. Na 3 pogingen kon Esmee correct aanspringen. En hoe vaak we het aanspringen ook oefenden, Mando sprong in beide richtingen steeds goed aan. Het was een mooie les. Ik kreeg van de week een smsje van Esmee dat het aanspringen een fluitje van een cent was.Super Esmee!
lessen 01 April
Jeannet en Twirre.
Het gaat goed met Jeannet en Twirre. De combinatie gaat altijd met een bijzonder soort vrolijkheid door de baan. Je ziet Twirre ook steeds levendiger worden. Het bewijs dat ze in kracht aan het toenemen is. En het gevraagde nog makkelijker kan opbrengen. Ik wilde deze foto laten zien omdat Jeannet hier wel met bovenlichaam en hand in de ophouding zit, maar het onderbeen er wel meer bij terug hoort. Door het onderbeen iets terug te houden dring je er bij het paard op aan de buikspier nog meer aan te spannen. Hierdoor wordt het bekken meer gebogen, waardoor het achterbeen meer buigt en ondertreed. Noodzakelijk voor de gewichtsverplaatsing naar achteren. Zeker niet fout. Maar een detail.
En zoals een beroemde uitspraak luidt: Kleinigheden leiden tot volmaaktheid. Maar volmaaktheid is geen kleinigheid!. En met die wetenschap kijken we naar de manier waarop we onze paarden rijden. Het resultaat is een blijmoedig gaand paard wat losgelaten, buigzaam en zelfdragend is. Die zich zonder zichtbare inspanning laat bewerken en met de ruiter mee is. Dat is klassieke dressuur in optima forma. En dat heb ik vandaag bij deze combinatie echt wel gezien. Ook als het even moeilijk wordt. Dan weer snel terug naar de juiste ontspanning. Het paard zal alleen maar meer willen laten zien. En dan is het moment aangebroken om tegen je rijdier te zeggen: Laat dat morgen dan maar zien! :-)
Ik heb er van genoten Jeannet!
lessen 01 April
Klaske en Amorosa.
Weer waardeloze foto's Klaske.Sorry! Net zoals bij Jantien eerder op het blog wilde ik hier ook nog eens de correct uitgevoerde hele ophouding laten zien. Hand en bovenlichaam komen samen terug. Het resultaat daarvan is een paard wat correct halt houdt en vierkant stil staat. Het blijft opvallen wat een groeispurt Roosje doormaakt. Met name de middendraf gaat nu echt richting uitgestrekte draf. Nog geen 40 meter. Maar we zitten er wel dichtbij. In de beginfase moet Roosje nog wel even attent gemaakt worden op het gebruik van het achterbeen. Klaske raakt haar zachtjes met haar zweep aan op het achterbeen en hopla, ze weet het![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqIhcXhu2AsvoYCe947htm3myI_DrvAhuhrVeB7wvHp6O_kM9tNsDqZRn11jDFFUNwMHI9gmhGoZMwVVCFonXs5uedf3ziPM54O98oXYko5GpC9-QL7d8Op2ms-GxFPDfG6ptvf1yszQhm/s320/0104+links.jpg)
Top Klaske!
lessen 01 April
Myrna en Windigo.
Het was Myrna met Windigo goed gegaan de eerste paar dagen na de les. Fijne ontspanning en niet meer schrikken. Dat sloop er gaande weg de week toch weer een beetje in en Myrna wist niet meer hoe dit op te lossen. En dat is fijn want dan kunnen we daar weer mee aan de slag. Achter in de bak zat nog een plekje waar Windigo niet langs wilde en uitbrak. De regel is: Als het paard ongevraagd een richting uitloopt stuur ik hem direct tegengesteld om hem daarna meteen weer de andere richting uit te sturen. Het paard zal zich vrijwel direct aan zijn opdrachten houden en zich laten besturen. Dat is dus ook het geval bij Windigo. Mooi om te zien hoe het paard accepteert dat de berijder de alpha is. En dus gewoon volgt. Wat nog veel mooier is, is dat het in zijn bewegingen nog veel exclusiever gaat worden. Hele fases van echte tact en balans. Toen was het tijd om richting de buigingen te gaan. Schouder voor zoals schouder voor gereden moet worden. In de stelling de buitenteugel sluiten totdat het paard de schouder naar binnen brengt. Dat vondt hij nog niet zo eenvoudig en kwam er op terug. En dan zie je hem denken: "Huh......wat gebeurt hier!" Daarna er weer uitrijden en lekker naar voren. Per keer zie je hem dan er weer beter uitdraven en gaan zitten bij het vertrekken.Hier gaan we heel veel van horen van deze combinatie. Het is een plaatje. Sorry voor de onthoofding Myrna!
lessen 31 Maart
Nathalie en Hotse.
Kennnen jullie die reclame nog van "Danoontje power"? Dat is Hotse. Maar dan meer Friesen power! Allemachtig wat komt ie weer goed in conditie. En wat laat hij zich al weer makkelijk bewerken. Omdat hij steeds beter in conditie komt zien we ook zijn zelfhouding verbeteren. Het achter de loodlijn gaan met de neus was bijna geheel verdwenen. En dat zegt wel iets over de trainingsarbeid die Nathalie er in legt. De doelen voor het komende buitewedstrijd seizoen zijn hoog gesteld. Maar ik voorzie er geen enkel probleem inDe galop links is nog wel een aandachtspuntje. Soms denkt Hotse nog te veel rechts. Niet dat hij dan rechts aanspringt maar weet ff niet hoe hij dat moet fiksen. Dan springt hij op en in de lucht over. Door nu vanuit een hoger draftempo aan te springen zien we dit veel verbeteren. En is het aanspringen nagenoeg zuiver. Het wijken, schouder voor en schouder binnenwaarts geven bijna geen problemen meer. Nathalie moet hem soms een beetje afremmen zelfs anders wordt het te groot. Het is een tank. Maar wel een heel lichtvoetige! En dat is geweldig om naar te kijken.
lessen 31 Maart
Ingrid en Espresso.
Ook Ingrid heeft vorige week haar 1e wedstrijd gereden sinds lange tijd. Wanneer de kleine foutjes er uit zijn dan rijdt ze absoluut winstpunt waardige proeven. Dat blijkt ook uit de protocollen van haar proefjes. Espresso zien we steeds sneller in de ontspanning komen maar haar eigenzinnigheid verliest ze niet. Ik hou van die eigenwijsjes. Het is altijd alles of niets. En dan komt het aan op overtuigingskracht van de berijder zonder daarbij het hoofd te verliezen of in een zekere gemoedstoestand te raken. Waar Ingrid zich eerst nog wel eens liet intimideren door gedrag van Espresso zien we nu een veel zelfbewustere houding. Dat is meestal al genoeg om Espresso haar beste beentje weer voor te laten zetten.lessen 31 maart
Manon en Well Done.
Nou de 1e wedstrijd sinds lange tijd is weer gereden. Nog niet succesvol in de zin van een winstpuntje. Maar wel in de grote tevredenheid van Manon over het lopen van Well Done. We gaan dus rustig verder trainen. Waarbij we de nadruk leggen op de krachttraining. Rustig losrijden recht zetten en mooi op lengte laten komen. Beetje schakelen in de draf van arbeidsdraf naar midden en uitgestrekte draf. Lekker naar voren galoperen totdat we een flinke bries van Well Done horen en dan weer terug naar de stap. Manon moet Well Done leren om onder te treden wanneer dat gevraagd wordt. Zodat hij vanuit de gewichtsverplaatsing naar achteren kan vertrekken.Vooral de 1e passen zijn dan op vermogen en die breiden we beetje voor beetje verder uit. Op die manier leert Well Done nog meer buikspieren aan te spannen en krachtig weg te draven. Dat hij dat liever niet heeft snappen we. Het kost immers een hoop inspanning. Maar gaandeweg de les zien we zijn ego wel groeien en biedt per ongeluk een hoop verzameling aan met de daarbij gepaard gaande mooie oprichting. En dat is echt kicken geblazen.
Ook in de zijgangen blijft hij steeds iets beter gesloten en laat zich dan niet meer vallen. En dat is pas echte winst. Te gek Manon!
Lessen 31 maart
Christel en Faith.
Vandaag voor de eerste keer niet meer aan de longe. Om Christel te ondersteunen begonnen we de les steeds eerst aan de longe.Christel gaf aan er klaar voor te zijn om meteen los aan de bak te willen gaan. Wel met een dosis gezonde spanning. Maar dat mag he! Want Faith weet het en houdt erg rekening met Christel. Iedere keer sta ik weer te kijken wat een geweldig pony Faith is. En Christel helpt haar spanningen te overwinnen. Precies wanneer Christel zelf in de juiste flow komt dan deelt Faith even een klein speldenprikje uit. Even een klein schrikje en aan Christel de uitdaging om te blijven zitten en Faith correct te sturen.
Dat wil
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHp0y3ctbcam98XtYiLhNeQnmrzIznNc6QWQLT9D_5acJRLImNn9-VElNziVhLs-b7P_7wbVL-znofG73z3xkm3VeV5YSIGB-7_FaEGve7cA31ZVK5R1GG76srDmxpga5VVLD1lY68gZrX/s320/01+04+links.jpg)
zeggen. Wanneer Faith naar rechts wegspringt moet Christel haar direct naar links sturen. Het paard gaat een andere richting op dan wij willen. Wanneer we hier direct op ingrijpen dan zal het paard heel snel de leiding accepteren en zich laten leiden. Wat we dan zien is al heel snel een prachtige ontspanning. De mooie aanleuning zorgt voor de benodigde boogspanning waarop Faith haar super mooie draf kan laten zien. Bodemdekken dat is wat Faith doet. En als ik Christel weer uit haarzelf heb en haar wijs op de geweldige manier van bewegen is de smile van Christel ook fenomenaal. En zo bouwen we verder naar een super bewegend paard en een zelverzekerde en bewuste Christel.
Dat is de essentie van de klassieke dressuur. Geweldig Christel. Trots op jullie!
lessen 31 Maart
Roselie en Bridget!
Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Roselie staat met Bridget bij Jacqueline op stal en kwam zo in contact met rechtpaard.nl. Bridget is een tinker. Maar wel van het type: "Gaaaannnnnnn"! Bridget wordt recreatief gereden en is super braaf maar Roselie komt nu wel wat probleempjes tegen. Met name het onbestuurbaar zijn is lastig. Natuurlijk moeten we eerst uitvogelen of Bridget links of rechts gebogen is. Roselie wordt op de rechterhand lichtjes buiten gezet. Ook zien we wat meer contact op de linker dan op de rechterteugel.Het vermoeden ontstaat dat we met een rechtsgebogen paard te maken hebben. Om daar zekerheid over
te krijgen leg ik Roselie de slangenlijn uit. Dat was een geheel nieuwe ervaring. Voor beiden! Na een paar rondjes liet ik Roselie opnieuw voelen of ze aan de linker of rechterkant van Bridget zat. Dat was niet meer waarneembaar voor haar. En voor mij eigenlijk ook niet. Bridget voelde de buikspieren heel erg goed. Haar reactie was het op een lopen zetten. Want ja als het brandt (in haar buik dus) dan is er vuur. En maken dat we wegkomen dus. Aan het eind van de les zagen we een mooie ontspanning en een enorme glimlach van Roselie.
Daar doen we het voor mensen! :-)
Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Roselie staat met Bridget bij Jacqueline op stal en kwam zo in contact met rechtpaard.nl. Bridget is een tinker. Maar wel van het type: "Gaaaannnnnnn"! Bridget wordt recreatief gereden en is super braaf maar Roselie komt nu wel wat probleempjes tegen. Met name het onbestuurbaar zijn is lastig. Natuurlijk moeten we eerst uitvogelen of Bridget links of rechts gebogen is. Roselie wordt op de rechterhand lichtjes buiten gezet. Ook zien we wat meer contact op de linker dan op de rechterteugel.Het vermoeden ontstaat dat we met een rechtsgebogen paard te maken hebben. Om daar zekerheid over
te krijgen leg ik Roselie de slangenlijn uit. Dat was een geheel nieuwe ervaring. Voor beiden! Na een paar rondjes liet ik Roselie opnieuw voelen of ze aan de linker of rechterkant van Bridget zat. Dat was niet meer waarneembaar voor haar. En voor mij eigenlijk ook niet. Bridget voelde de buikspieren heel erg goed. Haar reactie was het op een lopen zetten. Want ja als het brandt (in haar buik dus) dan is er vuur. En maken dat we wegkomen dus. Aan het eind van de les zagen we een mooie ontspanning en een enorme glimlach van Roselie.
Daar doen we het voor mensen! :-)
Lessen 31 maart
Kim en Jacqueline.
Jacqueline en Jantien rijden samen Rio en Kim. Vandaag was de beurt aan Jacq om Kim te rijden. Kim is 22 en heeft meestal wel wat opstart problemen. Daar was vandaag helemaal niets van te zien. Ze was mooi los en lekker soepel. Dat is zo fijn om te zien. Dat we begonnen een paar jaar geleden kon Kim nog wel eens een ongeleid projectiel zijn. Daar merken we nu helemaal niets meer van. Behalve het enorme plezier in het werk. Losrijden volgens het boekje even stappen om weer op adem te komen. En dan met een fijne contactteugel rustig opbouwen naar de zijgangen.
Met eigenlijk heel veel gemak vlogen die zijgangetjes er uit. Ook de galop kon vrijwel geheel op mentale overdracht aangesprongen worden. Wanneer het paard zo recht is en zich correct laat buigen in beide richtingen, is de gevoeligheid zo hoog dat de geringste gewichtsverplaatsing al genoeg is om een reactie van het paard te krijgen. En dan ook nog de gewenste! In mijn lessen roep ik vaak. "Denk je paard in......!"Onbewust geef je dan de correcte gewichtshulp in combinatie met een teugelaanwijzing. Onzichtbaar! En dat is dressuur!
Super Jacqie!
Jacqueline en Jantien rijden samen Rio en Kim. Vandaag was de beurt aan Jacq om Kim te rijden. Kim is 22 en heeft meestal wel wat opstart problemen. Daar was vandaag helemaal niets van te zien. Ze was mooi los en lekker soepel. Dat is zo fijn om te zien. Dat we begonnen een paar jaar geleden kon Kim nog wel eens een ongeleid projectiel zijn. Daar merken we nu helemaal niets meer van. Behalve het enorme plezier in het werk. Losrijden volgens het boekje even stappen om weer op adem te komen. En dan met een fijne contactteugel rustig opbouwen naar de zijgangen.
Met eigenlijk heel veel gemak vlogen die zijgangetjes er uit. Ook de galop kon vrijwel geheel op mentale overdracht aangesprongen worden. Wanneer het paard zo recht is en zich correct laat buigen in beide richtingen, is de gevoeligheid zo hoog dat de geringste gewichtsverplaatsing al genoeg is om een reactie van het paard te krijgen. En dan ook nog de gewenste! In mijn lessen roep ik vaak. "Denk je paard in......!"Onbewust geef je dan de correcte gewichtshulp in combinatie met een teugelaanwijzing. Onzichtbaar! En dat is dressuur!
Super Jacqie!
lessen 31 Maart
Jantien en Rio.
Zo dames! voor de eerste keer geblogged. En jullie zijn wel degene die volgens mij het langst bij mij rijden. Voorde outsiders! Jantien en Jacqueline ( ja lezers ik heb mijn eigen 2 J's!) zijn al heel lang paardenvriendinnen. En rijden om beurten Rio en Kim in de lessen. Vandaag Jantien op Rio. Rio kon wat vlotter wezen en dus was de opdracht aan Jantien; Zet de merrie naar voren zodat de slingerwerking van het achterbeen gegarandeerd zou worden. En dus Rio de buikspieren zou sluiten, de rugspieren ontspannen en de voorwaarts neerwaartse tendens zou bereiken. Niet knoeien aan het hoofd. Maar zo naar voren rijden dat Rio zelf de hals langer wilde maken. Immers: de lengte van de hals bepaalt het ondertreden van het achterbeen.
Wanneer dat eenmaal een feit is kunnen we door middel van het contact het paard voorzichtig gaan sluiten. We hebben Rio nog wat meer naar het achterbeen gebracht door Rio achterwaarts te laten treden. Na enige tijd was hij mooi los en zeer goed stuurbaar. Jantien moest Rio gaan vertragen zodat ze ook kon gaan doorzitten. Vanuit het vertragen en het langzamere tempo de hele ophouding maken naar stap en halthouden. Op de foto hiernaast de uitvoering van de hele ophouding. Hand en bovenlichaam komen samen terug. Het paard brengt zijn gewicht naar achteren( gaat zitten) en komt correct tot stilstand.
Goed gereden Jantien!
Zo dames! voor de eerste keer geblogged. En jullie zijn wel degene die volgens mij het langst bij mij rijden. Voorde outsiders! Jantien en Jacqueline ( ja lezers ik heb mijn eigen 2 J's!) zijn al heel lang paardenvriendinnen. En rijden om beurten Rio en Kim in de lessen. Vandaag Jantien op Rio. Rio kon wat vlotter wezen en dus was de opdracht aan Jantien; Zet de merrie naar voren zodat de slingerwerking van het achterbeen gegarandeerd zou worden. En dus Rio de buikspieren zou sluiten, de rugspieren ontspannen en de voorwaarts neerwaartse tendens zou bereiken. Niet knoeien aan het hoofd. Maar zo naar voren rijden dat Rio zelf de hals langer wilde maken. Immers: de lengte van de hals bepaalt het ondertreden van het achterbeen.
Wanneer dat eenmaal een feit is kunnen we door middel van het contact het paard voorzichtig gaan sluiten. We hebben Rio nog wat meer naar het achterbeen gebracht door Rio achterwaarts te laten treden. Na enige tijd was hij mooi los en zeer goed stuurbaar. Jantien moest Rio gaan vertragen zodat ze ook kon gaan doorzitten. Vanuit het vertragen en het langzamere tempo de hele ophouding maken naar stap en halthouden. Op de foto hiernaast de uitvoering van de hele ophouding. Hand en bovenlichaam komen samen terug. Het paard brengt zijn gewicht naar achteren( gaat zitten) en komt correct tot stilstand.
Goed gereden Jantien!
Abonneren op:
Posts (Atom)