Olympische Spelen paardensport.





                 Hoi.



Rechtpaard heeft even onder elkaar gezet wanneer je naar paardensport kunt kijken via live streams die de NOS op internet uitzend. Deze streams kun je vinden op http://nos.nl/os2012/  klik dan rechts in het rijtje op Hippische Sport.



Deze informatie kun je ook op het webblog teruglezen.



Veel plezier!



Groetjes Steef.



maandag            30 juli                Eventing – cross 13:30 – 18:40

Donderdag         02 augustus       Dressuur            12:00 – 16:00

Vrijdag               03 augustus       Dressuur            12:00 – 16:30

Zaterdag            04 augustus       Springen            11:30 – 15:20

Zondag              05 augustus       Springen            12:00 – 15:15

Maandag            06 augustus       Springen            15:00 – 17:55

Dinsdag              07 augustus       Dressuur            11:00 – 17:35

Woensdag          08 augustus       Springen            13:00 – 17:15

Donderdag         09 – 08              Dressuur            13:30 – 17:10

23- 07 Athletico en Nienke.

Athletico en Nienke.

We hadden elkaar al een poosje niet gezien. De laatste keer vond ik Ticootje er niet optimaal uit zien. Dat was nu wel anders. Hij zag er prima uit. Ik wilde graag weten hoe Tico er voor stond en vroeg ik aan Nienke of ik er even op mocht. Nou dat mocht! Tico voelde licht rechts gebogen maar was er niet al te voorwaarts bij. Daar heb ik dus eerst aandacht aan besteed. En hoewel het heel erg warm was leek dit stoere paardje er niks om te geven. En dus aan de slag. Hij voelde mijn energie goed aan. En wilde al vertrekken voor ik

goed en wel zat. Dat was mooi dus.
Ik ben gaan rechtrichten in de bolle richting. Omdat hij mij te veel naar binnen zette ook dus de stelling naar binnen totdat ik in het midden zat. Hij kwam al snel mooi recht en wist na een herinnering van mij er mooi voorwaarts bij te blijven én aan de buitenteugel. Toen Nienke er weer op die het even heel druk kreeg met alle wendingen en draaiingen. Deze moeten gestuurd worden vanuit het bovenlichaam. Zodra Nienke dat goed uitvoerde waren de wendingen echt perfect en kwam Tico in een mooi lijn naar voren.

Super Nienke!


Kim en Tineke

Kim en Tineke.

Ik kreeg al ruim voor aanvang van de les een smsje van Tineke dat Kim erg veel zin heeft. Nou daar was geen woord van gelogen. Wat gaat dit paard toch licht lopen. We besteden heel veel aandacht aan correct op het achterbeen zijn. In het halthouden en weer aandraven. Het moet echt van achter wegkomen. Ongelooflijk hoeveel buikspieren dit paard aan het ontwikkelen is. Er gaat wel ff 1000kg door de baan. En dan zo lichtvoetig. Tineke vroeg zich af of het allemaal wel zo hoort want Kim lijkt alleen maar te strekken in draf. En dan krijg ik een grote glimlach. Ja Tien! Dat hoort. Dat krijg je als je een recht paard achter gelijke aanleuning met het ruitergewicht in het midden op de rug berijd!


Van nature staat een dergelijk paard heel lang van achteren. Op de foto hiernaast zie je Kim staan zoals ze staat iedere keer na een goed gereden overgang van Tineke. De rechte lijn is recht. En de voltes zijn al bijna helemaal rond. we kwamen niet toe aan galoperen maar ik had een filmpje van Tineke gekregen waarin ze dat geoefend had en liet zien. En ook dat zag er perfect en foutloos uit. Ik droom er echt van dat ze volgend jaar wedstrijdjes gaan rijden en dan gewoon met de prijzen thuiskomen. En reken er maar op dat ik je allergrootste fan ben.

Wat een pracht en een macht is dit! 

Mando en Esmee

Mando en Esmee.

Mando the Great! Waar kleine paardjes (pony's) groot in kunnen zijn. Zo super cool hoe deze combinatie schijnbaar achteloos het één na het ander gevraagde er uit gooit alsof ze het al jaren doen. En dat is echt nog niet zo lang hoor. Maar aan het eind van de winter vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Was er begrip bij Esmee en de uitvoering bij Mando. Natuurlijk, schoonheidsfoutjes zijn er altijd. En soms loopt er wel eens wat mis. Nou en! Mag dat misschien! Dan ga je hikkend van de lach half van je pony af pak je jezelf weer bij elkaar en doe je het nog een keer. En dan klopt het wel.

We hebben de volgende oefeningen gedaan. Wijken in beide richingen. ( zigzag lijntje ) Schouderbinnenwaarts met de daarbij behorende middendraf. ( lekker afzetten op het binnenachterbeen) Traver en renvers. In de losrijfase flexen we Mando door hem rechtuit te houden en dan de achterhand een pasje binnen en buiten te laten zetten. En omdat ie dat zo mooi doet laat hij zich prima ophouden aan de enkelvoudig inwerkende ophoudende teugel. Daardoor zijn deze buigingen allemaal mogelijk. En tot slot nog even de contragalop in beide richtingen. Pas de problem!

Mando the great!

Super Esmee!


Windigo en Myrna

Windigo en Myrna.

Ik werd na de vorige les van Myrna regelmatig op de hoogte gehouden van haar vorderingen per sms. We hadden afgesproken dat Myrna zo veel als mogelijk in de "Supra - herstelfase " zou gaan trainen. Deze fase ontstaat tussen de 24 en 36uur na de laatste training. Het paard moet dan beter beginnen dan waar je in je laatste training geëindigd bent. Het paard is mentaal en fysiek op het hoogst haalbare niveau. En dat dat klopte bleek wel uit de smsjes van Myrna. Windigo loopt supergoed en vertoont geen probleemgedrag.

Want Windigo hield er zo zijn eigen ideeën over na waarna er iets wel of niet moest gebeuren. Staken en steigeren behoorden tot zijn repertoire. Nou moet ik er ook bij zeggen dat Windigo hooglijk gevoelig is en zeer slecht overweg kan met iets te groot gegeven hulpen. Dat is wel iets om rekening mee te houden maar het mag niet zo zijn dat hij daarop verkeerd gedrag vertoont. En dat kwam nu wel weer een klein beetje terug. Dus ik was blij dat ik er bij was en hulp kon bieden. Toen kregen we weer een paard terug dat met de grootst mogelijke inzet zijn werk doet. er hard over briest en zo macho is. Nou ja zeg nou zelf! Is het geen plaatje?

Super gereden Myrna!


Amorosa en Klaske

Amorosa en Klaske.

Ik sta toch iedere keer weer versteld van hoe een klein paardje ( of eigenlijk een grote pony) zo groot kan worden, zo licht is in de beweging en zoveel kracht weet te ontwikkelen. Het zal wel iets te maken hebben met de klassiek dressuur denk ik. Dit paard is na een jaar zo veranderd. Was het allemaal iets eenvoudig. Nu wordt het chique en krachtig en soepel. Ik heb genoeg foto's waarbij Roos perfect op het achterbeen zit en totaal gesloten blijft en Klaske een vederlicht contactteugeltje heeft. We hebben aandacht besteed aan het in beide richtingen buigen, blijven lopen aan de buitenteugel en het wijken.
Nou dat ging allemaal best heel aardig. Misschien mag het wijken voor het rechterbeen nog iets meer. Klaske wordt nog iets te veel op rechts gezet. Maar das een kwestie van rustig doortrainen en aandacht houden voor de gewichtsverplaatsing in de richting die je gaat. Roos haar orenspel laat soms een iets chaga indrukje achter maar ik geloof veel meer dat het opperste concentratie van haar is. En wanneer ze het gevraagde met gemak kan uitvoeren heeft ze ook tijd voor andere dingen. Met name de ruime beloningen die ze verdient.
Wat doet je schimmeltje het toch super goed he Klaske? Dankzij jou!

Twirre en Jeannet

Twirre en Jeannet.

Ik dacht ik doe er even een sfeerplaatje bij. Want Els (van Udani) kwam even bij haar vriendin kijken. Jeannet kan soms een klein beetje onzeker zijn terwijl ik daar niet echt redenen toe zie. Want als ik zie hoe ze rijdt en hoe Twirre sterker en sterker wordt denk ik dat het wel goed gaat. Natuurlijk wil je alles begrijpen en alles kunnen. Maar dat kost tijd. Die tijd moet je jezelf gunnen en ook nemen. Anders sla je fases over en krijg je later de rekening gepresenteerd. En dat willen we niet. Toch? En dus aan de slag. Als ik zie hoe snel Jeannet haar paard van de schouder kan afsturen als dat nodig mocht zijn dan krijg ik wel een smile. Ik hoef niks te zeggen


want Jeannet voelt het perfect aan. Als dit zo doorgaat dan zijn we binnenkort aan alle zijgangen toe. Nieuwe obstakels voor Jeannet maar wel leuke om te overwinnen. Eerst mag Twirre zich nog iets beter laten ophouden. Daar hebben we dan ook ruim aandacht aan besteed. Met name het iets been geven in de overgang gaf een grote verbetering. En blijven zitten natuurlijk. Twirre treed dan weer mooi aan bij het wegdraven en komt echt zoveel van de grond. Ineens brak de zon door of het kwam door die brede lach van Jeannet die net zo ontspannen was als haar paard. En geloof mij, das helemaal te gek om naar te kijken.

Super Jeannet

lessen 22 juli Els en Udani

Udani en Els.

Het was een maandje geleden dat we elkaar voor het laatst gezien hebben. Maar ik was blij verrast met de trainingsarbeid die Els heeft verzet. We beginnen al echt buikspieren bij Udani te zien en van het heel hard op de linkerschouder vallen is vrijwel geen sprake meer. Of liever gezegd er is helemaal geen sprake meer van. Toch moesten we in het begin even aandacht besteden aan het voorwaarts zijn. Wat ik veel zie als ik mensen aanleer om het paard voorwaarts te laten gaan dat er te weinig naar voren wordt gezeten. Met als gevolg dat het paard alleen maar reageert het zwiepje.
Ook het begrip in de verticale as van je paard zitten is nog niet altijd even gemakkelijk. Zoals op de bovenste foto mag Els haar bovenlichaam nog meer indraaien waarbij de binnenhand richting de heup gaat en niet naar de buik. Dat is op foto hiernaast al veel beter. Je kan Udani hier echt zien afzetten. Daarbij ontstaat dan het zogenaamde kader welke we in de dressuursport willen zien. Ook hebben we de overgangen van draf naar stap en weer draven geoefend. Wanneer het paard zich correct laat ophouden zal het altijd vierkant stilstaan. En dat gebeurde meermalen. Nu nog er even bij blijven zitten en een klein beetje been in de overgang, dan is het af Els!

Toppie!

Max en Mirella

Max en Mirella.

I've got the power! Dat kwam toen Max niet meer schrok van een autowrak wat langs de bak stond. Wat een macht ontwikkeld deze reus toch. Hij komt steeds meer in het rijpaard model met de bijbehorende gangen.Verkorten, verruimen t maakt allemaal niet uit. Hij laat zich goed ophouden en brengt daarbij het zwaartepunt mooi naar achteren. Veel figuren rijden is heel goed voor Max. Hij wil nog wel eens andere gedachten er op na houden als het op werken aankomt. Maar als die overtuiging er is dan is er ook geen houden meer aan. Dan gaat hij als de wind en is zeer flexibel. Max heeft de staart erg opzij liggen maar in het rijden is dat vrijwel weg.

Mooi het neusje er uit en met een heel licht teugelcontact gaat ie super. Mirella is nog niet helemaal in topconditie na haar bevalling dus ik mocht er ook nog even op. Ik was iets te enthousiast want Max wist even niet wat hij met mijn voorwaartse druk moest. Nou voorwaarts natuurlijk en op het achterbeen blijven. Toen hij het begreep en mee ging werken krijg je wel zo allemachtig veel power van hem. Ook in de verzamelingen waar hij al bijna tegen de passage aanzit. Kleine stukjes terug en dan weer vol gaan. Zo wordt het rechterachterbeen van hem steeds sterker en wordt het dragen nog veel beter.

Ik was blij en Mirella ook geloof ik! :-)


Witney en Kim

Witney en Kim.

Kim had de afgelopen periode niet zoveel getraind zei ze. Maar als ik zie hoe ze dan rijd dan wordt ik er wel een beetje stil van. Kim wordt steeds handiger in het rechtsturen van Witney. Kim voelt ook veel meer. En Witney is dan wel haar oogappeltje maar dat wil niet zeggen dat ze dan maar wat mag aan klooien (Excuus!) Recht sturen, van de schouder af. Tempo maken en weer verkorten. Alles is er op gericht om dit moeilijke maar zeer goede paard zo snel mogelijk in de ontspanning te krijgen. Want dan gaat ze lopen en showt ze die enorme gangen van haar.

Mooie lengtes en voorwaarts. Na verloop van de les werd dat echt heel veel beter. Een beetje halsstrekken er bij deed ook zijn werk. van rechtsgebogen was geen sprake meer. Witney liet zich na een goed half uur alle kanten opsturen zonder te vallen. En dat komt door jou Kim. Je rijdt goed. Je snapt er steeds meer van en dus moet je deze lijn volhouden en je steeds goed afvragen wat er gebeurd en hoe je moet reageren. Wanneer je haar constant hebt zijn die mooie rozetten voor jou!

Ik doe er nog een galopfotootje bij. Die vond ik zo mooi!

Faith en Christel.

Faith en Christel.

Soms ontstaat bij mij het gevoel dat ik moet gaan zingen. Nou kan ik dat beter niet doen maar van sommige dingen wordt ik erg vrolijk. En dan ontstaat die neiging een beetje bij me. De vrolijkheid die ik krijg, na een klein jaartje, met best nog wel een beetje zenuwen in haar lijf , komt door de moed en durf van Christel. De wil om het goed te doen en vertrouwen te hebben. Vertrouwen allereerst in het systeem. Een ontspannen paard is een rechtpaard en als je weet wat je moet doen om je paard recht te krijgen volgt de rest vanzelf. Namelijk de gevraagde ontspanning. Dan ben je in controle en 
kun je gaan samenwerken. En dan krijg je ook een grote smile op je koppie. En als ik dan langs de kant sta en ik laat je alle kanten opdraaien en wenden en keren dan heb je helemaal geen tijd meer om ergens over na te denken. En dat klopt. Goed in de verticale as van je paard blijven zitten. Bovenlichaam in de richting die je gaat meedraaien. Vooral niet naar buiten compenseren want dan ontstaat weer spanning in je paard. Aan galopperen links en dan meteen weer rechts en na 3 kwartier is het potje leeg. Dat wil zeggen niet leeg maar voldaan.
En zeg nou zelf. Zo'n glimlach spreekt toch boekdelen! 

Kim en Jantien.

Kim en Jantien.

Jantien reed vandaag Kim. Weten jullie nog?  Die stoere merrie van 22 jaar. We zien iedere les nog steeds weer verbetering bij dit paard. Met name in de schoudervrijheid en de hele goede galop die deze merrie heeft gekregen. Met Jantien de 2 manieren van rechtrichten doorgenomen. Zowel in de bolle als in de holle richting. Weten jullie nog? In de holle richting is er een kans op te veel tegendruk op de buitenteugel. Dat is gevaarlijke voor de mond. In de bolle richting het gevaar de natuurlijke buiging te vergroten.
Wij kozen er voor om Kim in de holle richting recht te zetten. Nadat ze dan ook recht kwam kon Jantien haar mooi alle kanten opsturen en netjes aan de buitenteugel blijven rijden. En zo hoort dat in de klassieke dressuur. Het paard loopt achter de buitenteugel aan de wendingen in. Door de buitenteugel weer te sluiten brengt het paard de schouder naar binnen. Zo kunnen we het verloop van de wendingen of de volte regelen. Door de buitenteugel door te sluiten rijden we de schouderbinnenwaarts. Daarna oversteken en een middendrafje. En die kwam er telkens heel mooi uit bij Kim.

Goed gereden Jantien!

Rio en Jacqueline.

Rio en Jacqueline.

Jacqueline begon met Rio vandaag. Ik was niet helemaal blij met de manier waarop Rio zich liet zien. En ook niet omdat ik de dames altijd zo snoeihard zie werken op dit paard. Ik mocht er even op. Wat me opviel was dat ze linksgebogen was. Doorgaans eigenlijk rechts. Ook moest voor haar duidelijk worden dat de bedoeling is dat zij loopt en ik mee rijd. Daar hebben Rio en ik eigenlijk geen discussie over gehad. Gáán is Gáán. En wel op de gewichtsverplaatsing naar voren. Daarna Jacqueline er weer op. Als je goed naar de foto's kijkt dan zie je dat er met een licht contactteugeltje in alle houdingen gereden kon

worden. Ik geloof dat er ook wel iets van een klein glimlachje bij Jacqie te zien is :-)
Ook in de zijgangen bleef Rio keurig voorwaarts zonder dat Jacqueline er moeite voor hoeft te doen. Ja en dan wordt paardrijden ineens heel anders. Dan is het licht en krijg je zoveel gevoel van je paard terug. En het mooiste van alles, toen we klaar waren, dat Jacqueline riep: Nou Steef, ik ben helemaal niet moe. Ik kan nog wel een uurtje doorrijden.

Te gek he!


Lessen 21-07 Jessica en Unite.

Unite en Jessica.

We komen er wel. Iedere les weer zie ik heel veel verbetering. De sleutel zit in het rechterachterbeen. Wanneer Unite dat goed gebruikt dan komt de ontspanning heel snel. Alles is er op gericht om het achterbeen zo te flexen dat beide achterbenen hun werk doen. Zo komt Unite recht en ontstaat de mogelijkheid voor Jessica om te rijden. En dat lukt dan ook. Wat ook opvalt is dat de oogopslag van Unite heel rustig wordt. Zelfverzekerd haast! Ze is niet de allergrootste maar ze weet zich dan wel heel mooi te tonen met veel uitstraling.


Het drafje wat ontstaat, nadat het rechterachterbeen er onder is gekomen, is heel mooi. Los in het lichaam (grotendeels) en fijn naar de lengte en de buigingen. Kortom, de goede weg die we in zijn geslagen gaat gestadig verder. En dat hoort ook zo. Unite is van ongelooflijk ver weg gekomen. Ze was volledig de weg kwijt. Op buitenrit en in het bos of waar dan ook is ze echt tranquil. Ze houdt alleen niet zo van grote groepen paarden. Nou dat is inmiddels begrepen en iets waar rekening mee gehouden wordt. Voor de rest is dit een klasse combinatie.

Petje af jessie!

Kim en Tineke

Kim en Tineke.

Tineke dacht dat Kim er niet echt zin in had vandaag. Maar dat pakte toch anders uit. Dit paard van 1000 kg gaat echt zooooo vooruit. Ja en Tineke natuurlijk ook. Het blijft heel simpel. Als Kim recht is dan kan ze veel beter van achteren vertrekken. En als ze van achter vertrekt dan blijft ze goed stuurbaar. Tineke moet er goed om enken dat de teugel die Kim pakt ze steeds moet lossen! In dit geval de linkerteugel. Bij het sturen naar links een aanwijzing geven en direct lossen. Zo voorkom je dat je paard zich op de linkerschouder legt in de wending en zich laat vallen.

Ook aandacht besteed aan de hele ophouding. Dat is de gelijktijdige inwerking van bovenlichaam, hand en iets been. De beweging is naar achteren. En daarmee brengt het paard zijn gewicht ook terug. Dat resulteert weer in vierkant halthouden en vanaf het achterbeen weer vertrekken. En zeg nou zelf. dat ziet er op de foto´s toch heel erg gaaf uit. Tineke heeft een filmpje gemaakt. Als het mag van haar dan zet ik dat ook nog even in het blog.

Goed gereden Tien! Ben heel trots op je!

Mando en Esmee

Mando en Esmee.

Ik heb zo lol in deze 2 he. Het maakt niet uit wat je ze laat doen het gebeurt gewoon. En dat alles toen de buiging naar rechts correct was. Daar hebben we wel even aan gewerkt. Het probleem lag rechtsom in galop aanspringen. Altijd verkeerd. Toen Mando geleerd had om rechts te buigen en goed aan te springen is het eigenlijk heel hard gegaan. Alle zijgangen rollen er eigenlijk zomaar uit. Beetje gewicht in de goede richting zetten op de juiste teugel lichtjes ophouden en hup Mando doet het. In het begin moeten we altijd even wat werken aan het flexen van het achterbeen. maar dan is het eigenlijk ook zo klaar.

Een powergalopje is ook geen enkel probleem meer. En als je dan toch zo lekker aan het `knutselen`bent zoals Esmee het noemt. Nou dan ga je verder met de contragalop en op de diagonaal de eenvoudige galopwissel. Om de overgang van galop naar stap te kunnen maken moet je in galop eerst de snelheid van de stap kunnen halen. En dat lukte warempel ook nog een keer.

Gewoon supergoed Esmee!

Windigo en Myrna

Windigo en Myrna.

Na een hoefzweer van Windigo en een rugblessure van Myrna weer aan de bak. Nou dat had eerst wel even wat voeten in de aarde. Windigo was in het begin niet van plan om mee te werken. Hij brak uit naar alle richtingen en had ook nog een levade in de hoed zitten. Door correct stuurwerk van Myrna kwam toch steeds meer de overtuiging dat de aanwijzingen van de berijdster opgevolgd moeten worden. En tsja dan kan dit paard spectaculair lopen. We hebben alleen maar aandacht besteed aan de basis. Voorwaarts, recht en luisteren naar het baasje!

Het verbeterde dramatisch. Op zich natuurlijk prima dat een paard zich niks laat aanleunen wanneer het niet voor elkaar is. Dat het paard dan een reactie geeft is logisch. Maar wanneer het eigenlijk toch wel gevaarlijk wordt dan komt op de 1e plaats de gehoorzaamheid. Breekt het paard uit naar links dan stuur ik hem gelijk naar rechts en weer naar links en nog een keer naar rechts. En niet bang zijn dat er een hek in de weg zit. In de wei kunnen ze ook op een dubbeltje draaien. Windigo was na een half uur echt supergoed. Ik vertelde Myrna wanneer ze nu weer moest rijden. Dat is in de supra-herstelfase. 24 tot 36 uur na de laatste training. Dat heeft Myrna gedaan. En ik heb al 2 smsjes gehad hoe verschrikkelijk goed het is gegaan.

Waanzinnig Myrna!
 

Lessen 08-07

Amorosa en Klaske.

Vandaag eerste les op de nieuwe stal. Lekker in de buitenbak die misschien ietsje te klein is. Ook deze combinatie is zich enorm aan het ontwikkelen. Ook vandaag ruim aandacht voor het achterbeen. Dat moet gewoon goed zijn. Dan komt de rest vanzelf. En als je dan zo naar deze foto kijkt waar Roos vertrekt na het achterwaarts gaan Dan kun je mooi zien hoe vanzelfsprekend de oprichting wordt als het paard echt afzet. Ook vandaag in beide richtingen het wijken voor de kuit en de schouderbinnenwaartsen. Elke keer weer bedoeld om het paard het achterbeen te laten flexen. 

Hierdoor ontstaat steeds meer ruimte voor het achterbeen om dit naar het zwaartepunt te brengen. Dan ontstaat het zelfdragend vermogen en wordt het beeld erg chique! Klaske moet er wel een beetje om denken om de hand niet neer te drukken en meer te dragen. Onderarm, hand en teugel maken één ononderbroken lijn richting de mond van het paard. Bij erg krappe wendingen heeft Roosje nog wel een beetje een hoge binnenteugel nodig. Die ligt er wakend aan en mocht ze toch nog iets vallen dan is de hoge binnenteugel genoeg om toch voldoende te buigen. Al met al was ik zeer tevreden en aan de grijns van Klaske te zien zij ook wel.

Toppie Klaske!

Max en Mirella

Max en Mirella.

Waarom nou zo'n foto zul je je afvragen. Omdat ik Max nog niet zo goed heb zien buigen. Vandaar. Ik vindt hem erg stoer. Mirella had er zin in en dan is Max ook op zijn best. wat eigenlijk ook wel weer logisch is. De energie die de ruiter er in legt gaat direct over in zijn paard. Max was echt supergoed vandaag. Hij heeft geen pas verkeerd gezet. Was nergens van geschrokken en liet zich heel braaf rondsturen. En daar zijn we dan ook mee begonnen. Ik noem het altijd maar een spelletje. Ha ha je weet lekker niet welke kant ik op ga,paard! En dat spelletje laat zich omschrijven als volgt: Ik rij alle rijbaan figuren en verzin er zelf nog 30 bij. Er is geen meter die ik niet bedoeld heb of waar ik maar wat
zit af te wachten. Doelloos rondjes rijden in de bak levert je niks op. En als het tegenzit ook nog eens een hoop ongewenst gedrag als gevolg van niet recht zijn en spanning in de rug. Dus! draaien, wenden, keren en wat je maar kunt bedenken. En dit alles met maar een doel. De gewichtsverplaatsing naar achteren. Old school tegen de hand aan rijden en maar zitten drijven. New school! het paard het zelf laten doen. (Zie de foto hiernaast hoe Max nog in de buiging naar rechts is en Mirella al haar bovenlichaam inzet naar links voor de volgende wending. Te gek! en de onderste foto 2 passen later!)Op deze manier krijgen we een zeer attent paard wat adequaat en op het achterbeen op eerste verzoek zonder dwang meewerkt en meedenkt naar de beste oplossing voor het gevraagde van de berijder.
Wat een macht gaat er dan toch van uit.

Geweldig Mirella! 


Nathalie en Hotse.

Nathalie en Hotse.

Gewichtshulpen: Centrale thema in deze les. Je zit, onder alle omstandigheden, in de richting die je gaat. O zo! Dat betekent dus wanneer je gaat wijken voor de linkerkuit en het paard de verticale as naar rechts legt je dus ook mee naar rechts moet zitten. Maar allereerst moet het paard wel begrijpen dat wanneer de kuit naar achteren gelegd wordt hij daar voor opzij moet gaan. Nou valt dat "begrijpen" bij Hotse wel mee. Maar om nou te zeggen dat hij er erg veel respect voor heeft? Nou dat nou weer niet direct! Dus moest het wel even aan zijn verstand gepeuterd worden dat het wel echt moet. En dan is het ook goed.
Zal ik dan weer uitbarsten in een lofzang over deze combinatie?........ Nee, ik doe het niet.  Want er kunnen nog een hoop dingen beter. Met name vanuit de schouderbinnenwaarts naar de middendraf. ( Zie foto hierboven) dat kan veel beter. (ahum) Het zich laten ophouden en verzamelen. (zie foto hiernaast) Hier is de oprichting maar zo zo!( eggg niet!) Het was wel een eyeopener voor Nathalie wat een verkeerd geplaatste gewichtshulp voor effect op het paard heeft. En hoe makkelijk het gaat als die gewichtshulp wel op het juiste moment en in de juiste richting komt.
Dan gaat het zonnetje schijnen, de vogeltjes fluiten en het leven is een groot feest. Tralala laaaaa! :-)

Christel en Faith

Christel en Faith.

We moeten helaas even teruggrijpen naar oude foto's. Want ik ben t glad vergeten. En dat komt door mijn verbazing. De laatste les had Christel een terugval. Ze was erg onzeker en vond dat ze alles fout deed. Dus dan zit je er met weinig positieve gevoelens op. Dat heeft dan zijn weerslag weer op Faith. Die dan ook niet goed meer weet wat er aan de hand. Vandaag was dat helemaal anders. Chris had een grote grijns en ze zat er al op toen ik aankwam. De uitstraling was goed en ze had er zin in. Wel zo nu en dan nog een klein moppertje maar dat mag.


Waar ik erg de nadruk op leg, en zeker als je zelfvertrouwen niet groot is, dat je begint met de techniek. dat leidt tot de gewenste ontspanning bij je paard. En als je paard fijn onder je loopt dan wordt je zelf steeds rustiger. Je werkt dan vanuit kennis. En kennis is macht nietwaar. Dus nogmaals het belang uitgelegd van het rechtgericht zijn. Hoe dat te bereiken en wat het met de combinatie doet. Christel ging er voortvarend mee aan de slag en je kunt het geloven of niet. Maar we hebben vandaag voor het eerst gegaloppeerd!

Wat ongelooflijk goed van jou Christel!

Jessica en Unite

Jessica en Unite.

Wat een vooruitgang wordt er toch iedere keer bereikt. Unite heeft 3 weekjes vakantie gehad. Daarna is Jessica weer rustig aan de slag gegaan en met resultaat. Unite is geen enkel moment meer hectisch geweest. In het begin van de les nog wel wat vlug. Dat leidt er toe dat ze dan eigenlijk ook veel te lang wordt en zich nogal vastzet in de hals en de rug. Ook nu weer linksgebogen. En dat betekent dat we achteraan beginnen. Het achterbeen! Dat moet gelijk zijn. Beide achterbenen even ver naar voren als naar achteren. In dit geval komt rechtsachter onvoldoende mee. Normaal gesproken zou je dan veel meer tempo gaan zetten. Dat doen we in dit
geval dan weer niet omdat te veel onrust met zich meebrengt.We gaan dan proberen om het achterbeen wat niet zo goed meekomt zo te flexen dat er meer bewegingsruimte ontstaat in spieren en pezen. Dat doen we door de keertwending om de voorhand te rijden. Het paard moet dan in dit geval een keertwending om de voorhand maken naar links. Op deze manier moet het paard dat linkerachterbeen veel meer onder de massa brengen. We drukken een klein beetje door en zitten er voorwaarts bij. Zodat het paard ook leert de overgang naar draf op het achterbeen te maken. En ook de overgang van draf naar stap op deze wijze. Dan zien we de rust bij Unite ontstaan die het nodig is om haar verder gebalanceerd te rijden. En dan ontstaat er een heel ander beeld. Zoals Willem (vriend van Jessica) zegt: "Nou, ze is lekker mak!

Goed gereden Jessie!

Lessen 07-07

Tanja en Roos.

Tan is weer back in business om het zo maar eens te zeggen. De laatste keer dat we el-kaar gezien hebben was wel een paar maanden terug. Roos was toen niet helemaal soepel in met name: nek, rug en bekken. Dat was goed op te lossen door het rijden. Daarna heeft Tanja haar laten behandelen door een osteopaat en dat gaf later wel enige verbetering. We zijn even heel ver terug gegaan in de theorie. Wat is er voor nodig om een paard recht te krijgen? Dan moet je eerst weten of het paard links- of rechtsgebogen is en welke klachten daar bij horen. aan de hand daarvan kom je tot een plan van aanpak.


De eerste foto laat ook duidelijk zien dat  Tanja hier nog te veel naar buiten zit. Dit rechtsgebogen paard zet de ruiter dus op links. Daarna zijn we Roos gaan rechtrichten op de rechterhand. In de contrastelling totdat ze de voorwaartsneerwaartse tendens bereikt. In combinatie met wat andere oefeningen werd de buiging naar links veel beter. Zoals te zien is op de foto hiernaast. Tanja zit correct in de verticale as van Roos. En dat leverde veel minder spanning in de rug van Roos op. Ook kwam Roos veel mooier door de hals. Dat ik daar geen foto van hebt komt weer door mijn enthousiasme en vergeet ik de plaatjes te schieten. Sorry Tan! Wel goed gereden!