Kim en Tineke

Kim en Tineke.


 
Altijd weer een feesie als ik bij Tineke kom. Ik krijg altijd meteen een videocamera in mijn handen gedrukt. Of ik wil lesgeven en gelijk ff filmen. Tuurlijk Tien! Hoe zou je haar nou iets kunnen weigeren. De ombouw van trekpaard naar rijpaard gaat ondertussen gewoon verder. Kim is linksgebogen en had altijd problemen met rechtsom. Alle rondjes die ze rechtsom gedraafd heeft was bijna recht maar zeker zuiver. Kim wilde rechtsom nog wel eens niet volledig haar passen afmaken en daardoor een onzuiver beeld geven. Daar was nu geen sprake meer van. Weer wat bereikt Tineke!

De tempo's in beide richtingen worden ook steeds beter en daardoor ontstaat steeds meer de neiging bij Kim om door de hals te komen. Op de foto boven zie je Tineke gaan ophouden voor het halthouden. Super goed uitgevoerd. De foto hiernaast laat eigenlijk zien hoe blij Tineke is met de vorderingen van Kim. Het ziet er simpel uit maar neem van mij aan dat het dat allerminst is. Tineke moet echt heel hard werken om Kim te overtuigen van het feit dat lekker doorlopen goed voor haar is. "Daar wordt je groot van Kim!" (1.70m en 1000kg. Hoe groot wil je haar hebben!)

De foto hiernaast heb ik er nog even bijgezet omdat je goed kunt zien hoe haar bespiering aan het toenemen is en wat voor een prachtige welving ze in de hals heeft. Als de overgang naar halthouden goed gereden wordt staat Kim steeds zo.

Ik kan alleen maar heel heel erg tevreden zijn over deze combinatie.

Super Tineke!

Mando en Esmee

Mando en Esmee.

Het plan was om vandaag te gaan werken aan de halve ophouding en galop met eenvoudige wissel. Nou dat duurt over het algemeen niet lang voordat dat voor elkaar is. En nu dus ook. Mandootje was snel recht en lekker voorwaarts. Steeds wisselden we in de lengte van de hals en en daarmee het onderbrengen van het achterbeen. Om in galop de voltes halve baan te kunnen rijden moet het paard echt aan de buitenteugel kunnen lopen. Door de buitenteugel te sluiten moet het paard de schouder naar binnen brengen. Esmee was hem ff kwijt en ik wilde weten of Mando hem ook vergeten was.

En toen mocht ik ff pony rijden. Nou hij was het niet vergeten en liet zich in beide richtingen keurig ophouden. Daarna ging Esmee weer verder en nu lukte het bij haar ook prima. We zijn gaan galopperen en hebben de linksomkeert- en de rechtsomkeert geoefend in galop. Terug op de hoefslag ophouden tot het tempo van stap. Overgang maken naar stap. En meteen in de andere galop weer verder. Alsof ze het al jaren doen. Ik ga de volgende les echt iets moeilijks verzinnen. Wat weet ik nog niet. Heb nog ff om dat uit te broeden.

Petje af Esmee!

Dr. Diamond en Marian

Dr. Diamond en Marian.

Het is altijd een warm welkom bij Marian. Ze is hartstikke blij met hoe het gaat. En manlief wilde het ook wel eens meemaken dus we zijn lekker aan het werk gegaan. Marian heeft goed getraind. Dieter ( zo noemt ze de Dr. want hij komt uit Duitsland) komt steeds meer onder controle en komt ook steeds beter in de ontspanning. We hebben heel veel aandacht besteed aan correct stuurwerk. Alle hoeken door en niet het paard zelf de hoek laten afsnijden maar net zo lang rechtuit rijden totdat jij zegt wanneer hij moet afwenden. Ik moest wel lachen want Marian was af en toe helemaal de weg kwijt. Er gebeurde zoveel tegelijk en volgens mij kwam de emotie ook wel een beetje om de hoek kijken. Losgelaten en door het lijf ging de Dr. na een poosje door de baan. Marian kon de 2 vierkante voltes op zeker moment met gemak rijden.

De Dr. krijgt dan al een hele fraaie houding. Ik had echt een super foto van waar hij op een mooie manier in de Voorwaarts Neerwaartse tendens (VNWT) loopt. Maar die was zo donker dat hij voor publicatie niet geschikt was. Die VNWT werd bereikt door precies stuurwerk. Maar het allermooiste was wel dat in de vorige 2 lessen Marian het maar een paar rondjes achter elkaar volhield om te draven ze. Nu leek ze dat eindeloos te kunnen doen. Er kwam af en toe een onbedoeld rondje galop te voorschijn. Die was nog wel wat te hectisch dus daar wachten we nog even mee totdat de draf voor elkaar is.

Trots op je Marian!  

Windigo en Myrna

Windigo en Myrna.

Weet je wat leuk is? Als je in je les komt en je krijgt een enorme lach van de reeds rijdende amazone. Voor mij een teken dat diegene er met heel veel plezier opzit. En dan kijk ik eens goed naar het paard hoe die in zijn velletje zit. En als ik dan van het dier terug krijg: Waar kijk jij nou naar, ik ben bezig! nou dan weet je dat dat ook wel goed zit. En dan moet ik ook lachen. Ik heb voor de wat minder spectaculaire foto's gekozen omdat hier erg goed uit blijkt wat de krachtwinst van Windigo is geworden. Hij wordt steeds mooier in zijn belijning en bespiering. Neus is bijna op de loodlijn, goed op het achterbeen en de juiste relatieve oprichting. We zijn bezig geweest met het ophouden aan de buitenteugel en de halve ophouding. Dat ophouden aan de buitenteugel is geen enkel probleem. Soms komt Myrna zelfs teveel door.
Dan staat Windigo zo maar andersom. En je ziet hem zich ook afvragen wat hier nou gebeurd is. Een gulle lach schalt door de manege en we gaan weer verder. Die halve ophouding is een verduiveld lastig dingetje en je moet heel erg goed doseren bij de schimmel anders hoort hij dat het een hele ophouding is en dat is niet de bedoeling. Door hem na de halve ophouding er weer uit te rijden ontwikkelt hij steeds meer draagvermogen. En daar zijn we naar opzoek. Want we willen graag zien dat hij op het achterbeen blijft. Dat herhalen we een keer of wat en dan geven we weer meer lengte en ontspanning. Dan mag hij er graag even een voorbeentje uitgooien en zweeft lekker verder.
 
Dan hoor je het weer ergens lachen!

Kelly en Anke

Kelly en Anke.

Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Anke is via Klaske bij rechtpaard.nl gekomen. Anke zat fysiek behoorlijk in de kreukels maar is nu weer zover dat ze met wat beperkingen kan rijden. Kelly is een 20 jarige merrie die na anderhalf jaar op rust te hebben gestaan weer voorzichtig door Anke in training is genomen. Deze les was een proefles voor Anke. Ze wilde graag ontdekken of mijn manier van lesgeven haar zou liggen. En dat is een goede manier om de kat eens even goed uit de boom te kijken. Kelly is een echte professor en helpt Anke om haar vertrouwen weer op te bouwen.

Omdat Anke met name in de rug en bekken problemen heeft is het van groot belang dat ze niet hoeft te werken op haar paard. Het wereldberoemde: Het paard loopt en ik rijd mee was nu ook weer van toepassing. Na verloop van tijd kreeg Anke het voorwaarts zetten van Kelly steeds beter voor elkaar. En dat zag je echt heel goed terug in haar houding. Waar Anke eerst nog op haar tenen aan het lichtrijden was zagen we opeens een mooie beenligging en gemakkelijk bewegen van haar. Als het paard voldoende naar voren is is het voor de ruiter ook veel makkelijker om te ontspannen.

En aan de lach op de foto hiernaast is dat wel redelijk gelukt geloof ik! :-)

Amorosa en Klaske

Amorosa en Klaske.

Het verhaal van hoe een pony een paard werd. En ik heb helemaal niks tegen pony's. Sterker nog. Ik vindt ze hartstikke leuk. Maar als je Roosje zo ziet en hoe volwassen ze is geworden. En zoveel power uitstraalt. Tsja dan kijk je daar gewoon met veel plezier naar. En dus is ze eigenlijk heel behoorlijk voor elkaar. Vorige week liep ze weer een winstpuntje in haar proefje en zo komen de puntjes gestadig binnen. Zijn we nu klaar dan? Nou nee. Muggenzifter als ik ben wil ik dat de combinatie tot in de finesses recht en buigzaam is. Nou een klein beetje te veel op de rechterschouder op de rechterhand vond ik. Dus.....! Lekker basic voor de wending van de schouder af sturen haaks draaien. wachten op de zucht en super mooie wendingen rijden achter de buitenteugel aan.

Mooi de VNWT bereiken en dan zoetjes aan gaan ophouden voor de verzameling. Niet te veel ineens want dan ontstaat er teveel druk. Dat is toch al een moeilijkheid met die halve ophouding. Timing en goed uitgevoerd is het allermoeilijkste wat er is. Maar als de halve ophouding dan ook doorkomt dan gebeurd er wel wat. Ze wordt dan zo parmantig he. Veel afdruk en een mooie tact. Dat dat niet aldoor lukt is te begrijpen. Maar hoe sneller die halve ophouding er in zit hoe beter. Want die halve ophouding is een niveau hoger (academisch) in het rechtrichten en levert de horizontale balans op. Het paard blijft dan ook correct achter de buitenteugel aan lopen en rijden we vanuit de schoudervoor de wendingen in. Vanuit stap aanspringen in galop. Het maakt allemaal niks meer uit. Wat mij betreft gaan we als dit zo door blijft gaan nu echt naar de traversalen.
 
Ze is er op deze manier dik aan toe!

Spirit en Carolien.

Spirit en Carolien.

Allereerst hier maar even een groot compliment naar Jessica. Carolien en Josien lessen allebei bij Jessica en ik kan overduidelijk zien welke invloed zij op de dames heeft. Ze zitten er allebei super op en zijn theoretisch goed onderlegd.  Pak aan Jessie! Carolien vertelde dat Spirit linksgebogen is. Nou en dan weet je het wel he! Dan gaan we dus op de rechterhand. Dan zien we dat Spirit zich te veel op de binnenschouder legt en zich rechtsom door de wending laat vallen. We zijn de bak in 2 vierkanten gaan verdelen tussen B en E in. Carolien moest voordat ze wending doorging eerst naar buiten sturen en dan zoveel als maar kan haaks draaien.

Op die manier haal je het gewicht van de binnenschouder af. Geef je het paard de gelegenheid het binnenachterbeen er onder te zetten en zijn bolle zijde aan te spannen. En dat leverde al snel de correct gebogen wendingen op. Ik mag er graag een spelletje van maken voor het paard. En wel: Ha ha je weet lekker niet welke kant ik op ga! Dus toen Carolien op de rechterhand bij E ging afwenden ging ze rechtuit en daarna bij B naar links. Dat vond Spirit ook leuk want hij werd mooier en mooier. Ik hoorde Carolien veel complimenten aan haar bonte vriendje geven en dat klinkt mij als muziek in de oren. En zo zie je maar weer. Door een paar eenvoudige oefeningen kun je je paard zoveel buigzamer maken waarbij, ondanks de grote inspanningen, beide zichtbaar veel plezier hebben. En daar gaat het om!

Top Carolien!

Whitny en Kim

Whitny en Kim.

Ik kijk de laatste lessen mijn ogen uit naar Kim. De td van vorige maand heeft wel het een en ander bij haar losgemaakt. Met een groot zelfbewustzijn zit ze er op. Is veel sneller in haar reactie geworden en lijkt ook wel veel meer geduld te hebben gekregen ennn.....met de juiste dosis assertiviteit. Echt knap. Dat maakt dat Whitny ook steeds sneller op het punt van ontspanning komt omdat Kim haar steeds sneller recht krijgt. Ik heb al vaker verteld hoe enorm dit paardje kan bewegen. Dat ze niet de makkelijkste is heb ik ook wel eens verteld geloof ik. Dit komt voornamelijk omdat ze zichzelf zo in de weg zit met dat kleine lijf en die enorme passen. Het juiste tempo is daarom ook zo enorm belangrijk. Het mag niet te vlug zijn. Ze moet iedere pas goed kunnen afmaken. Dan is het voor Kim zoeken naar de gelijke aanleuning.

En als ze die dan gevonden heeft en Kim is echt knetterrecht, ja dan zien we dat mooie kader bij haar ontstaan.. Waar we nu wel op moeten gaan letten is dat wanneer de juiste houding er is de onderarm ook gaat afwijzen in de richting van de mond. Op de foto's is de hand iets te hoog. Wel super om haar op die manier zo recht voor je te kunnen houden maar stilistisch gezien niet helemaal correct. Ik snap het wel. Als je het eenmaal voor elkaar hebt dan wil je zo stil mogelijk blijven zitten, niets veranderen en vooral blijven genieten. Ook in de galop zien we de bevestiging van het recht zijn terug. Met veel vermogen galoppeert Whitny de baan rond en in een mooie opwaartse houding.

top gereden Kim!

Welldone en Manon

Welldone en Manon.

Toen ik bij Manon kwam was ze Welldone lekker aan het rondsturen en liet hij een redelijk tempo zien met een mooie lengte. In de wendingen echter liep Welldone iets te veel over de schouder en dus zijn we bezig gegaan met hem meer aan de buitenteugel te rijden. Linksom gaat dat wel goed maar rechtsom lijkt hij dat nog te moeilijk te vinden. Hij stopt dan op de druk van de linkerteugel. Dat is niet de bedoeling natuurlijk en dat lossen we dan weer voorwaarts op. Rechtsom is hij niet eenvoudig recht te houden op de volte. Dit rubber balletje gooit met gemak de achterhand naar buiten of naar binnen. Maar door te volharden en Welldone de tijd te geven om zich hierop aan te passen kwamen we er wel. En wat dan zo mooi is is dat je hem met veel meer kracht ziet gaan afzetten.

En omdat hij recht komt en het achterbeen er correct onderzet zie je hem als het ware gaan opleven. Hij briest er over en stelt zichzelf steeds een beetje hoger in. Zo gaat hij als vanzelf naar horizontaal recht zijn. Zonder dat we daar al te veel moeite voor moeten doen. We laten hem zo lekker zijn rondjes lopen en werken we verder aan de buitenteugel lopen. Wanneer het paard zich correct laat ophouden aan de buitenteugel dan kunnen we ook zomaar van hand veranderen zonder dat we daar nou zoveel stelling voor nodig hebben. En ja dan is het plaatje echt af. Welldone heeft meer dan zijn best gedaan vandaag en ik ben trots op Manon.

Ze gaat weer wedstrijdejs rijden zei ze. Super Manon!

Hotse en Nathalie.

Hotse en Nathalie.

Hoera! Ze zijn er weer. Nathalie heeft een tijdje met haar rug gekampt en Hotse had gruwelijk veel jeuk. Zo veel dat hij het zadel niet kon velen en dus was rijden niet mogelijk. Maar ja. Dan kom je en dan kun je echt niet zien dat die 2 er een poosje uit zijn geweest. Hotse is een enorme Fries en Friezen beschikken normaal gesproken over niet al te veel lucht. Maar ik merkte er niets van. En dat komt natuurlijk omdat hij in ontspanning zijn werk kan doen. En ik zie dat iedere keer terug bij welke combinatie dan ook dat de paarden de periode van (gedwongen) rust met gemak overbruggen. Ze kunnen vrij snel al weer in het werk genomen worden.
Natuurlijk ga je niet als een wilde tekeer. Je bouwt alles rustig op. Het streven is verticaal recht met de juiste voorwaartse drang. Maar ja dan loopt ie zo goed en geeft zelf aan dat hij nog veel meer kan. Dat doe je dan een beetje en dan laat hij zich zo mooi sluiten. Normaal na een rust periode bij Hotse zie je dat hij makkelijk achter de loodlijn kruipt. Hij gaat dan teveel kracht gebruiken maar te weinig door het lichaam. Dat was opvallend om nu te zien dat hij vrijwel steeds op de loodlijn bleef. We zijn nog wel even bezig geweest om vanuit de schouderbinnenwaarts naar de middendraf te gaan. We willen Hotse graag wat meer ruimte geven in de schouder.
 
En dan gooit ie soms zomaar dat voorbeentje van hem een paar meter naar voren.
 
Cool!! 

Unite en Jessica

Unite en Jessica.

We maken een mindere periode door. Het is van cruciaal belang bij Unite dat het in je hoofd goed zit. Unite is extreem gevoelig en reageert direct op je stemming. En als je dan even er niet meer bij bent dan gaat ze haar eigen plan trekken. Ze eist je volledige aandacht en neemt met minder absoluut geen genoegen. Dat kan wel eens hemel tergend zijn maar het is nu even niet anders. Dan moet je echt helemaal opnieuw beginnen. We zetten haar stil en wachten tot ze volledig gekalmeerd is. Als ze het hoofd laat zakken en niet meer hipperdepip is gaan we weer verder. Van Jessica wordt echt het uiterste gevergd in de begeleiding van Unite. Ja en dat het je dan eens een keer allemaal te veel wordt dat is zo te begrijpen.
We hebben toen even gewisseld. Ik ben er op gaan zitten zodat Jessie zichzelf weer kon herpakken. Ik heb gewacht op Unite totdat ze op mij lette en ben daarna gaan rijden. Ze wilde het gevecht met mij aan. Maar daar trapte ik natuurlijk niet in. En dus werd ze na verloop van tijd steeds kalmer. Daarna Jessica er weer op. Ja en dan valt je klus gewoon op dek. Je weet echt niet wat je ziet. Dan is het zo gruwelijk goed en laat ze zich zo gemakkelijk rijden dat je je afvraagt: Waarom doe je nou niet gelijk zo! Het is dan best wel emotioneel om te zien hoe prachtig deze combinatie is.

Ben er stil van. 

lessen 26 0ktober Vivaldi en Stacey

Vivaldi en Stacey.

Nieuwe combinatrie bij rechtpaard.nl. Staceu is via Jacqueline bij rechtpaard.nl terecht gekomen. Vivaldoi gaf steeds meer problemen. Het begon met staart zwiepen en eindigde in bokken. Zodanig dat rijden niet meer ging. Ik zag een erg onrustig paard die niet happy in haar velletje zat. Ik bekijk dan altijd eerst het paard gezadeld in stilstand. Maar dat was niet te doen. Het leek me het verstandigst om Vivaldi eerst te gaan longeren en haar recht op de volte te krijgen. Volgens Stacey was ze rechtsom ook niet meer te longeren. Nou je snapt het natuurlijk wel. Dan beginnen we dus rechts om.

Gelukkig liet het zich niet zo ernstig aanzien als dat eerst gedacht werd. Belangrijk bij het longeren is dat de buitenbenen op 1 lijn staan. Als het buitenachterbeen naar buiten wordt gezet dan moeten we de volte vergroten. Als het buitenachterbeen onder de massa gezet wordt moeten we de volte verkleinen. En na zo wat gestuurd te hebben ontspande Vivaldi heel mooi in beide richtingen. Stacey nam het toen over. En het is best lastig om te zien waar dat achterbeen nou ten opzichte van het voorbeen gezet wordt. Maar toch ging dat al redelijk goed. Stacey gaat de komende 14 dagen verder met longeren. Als ik dan weer kom gaan we na het longeren er weer op.

Gaat helemaal goed komen Stacey!

Kim en Tineke.

Kim en Tineke.

Helaas reden we niet buiten en dat werkt niet in het voordeel van Kim. Deze joekel krijgt het dan al gauw warm en als je 1000kg moet rondrijden dan is de lucht er al gauw uit. Maar.....en nu komt het! Kim is al zo sterk aan het worden dat ze het steeds beter gaat volhouden. Kim is Links gebogen en vind draven op de rechterhand niet echt lekker. En dus gaan we rechtsom. We vragen haar zeker niet te lang om te blijven draven maar net lang genoeg. Zodat we op tijd de overgang naar halthouden kunnen maken voordat ze zelf stil gaat staan. Die overgang wordt in beide richtingen zeer goed gemaakt

door Kimmes. Omdat ze al zo goed naar het achterbeen komt. Wordt het achterwaarts gaan ook steeds makkelijker en rechter. Niet altijd maar toch wel al heel vaak. Je kunt zien dat er hele stukken door Tineke echt gereden konden worden. Kim hield zich mooi recht en had het juiste tempo. Nou moet je goed opletten met dit type paard want als je te enthousiast wordt dan zeggen ze: "Het kan te gek he!"En dan stoppen ze er mee. En zie ze dan er nog maar eens van te overtuigen dat het echt moet. De 2e helft van de les reed Eline en die is verder gegaan waar Tineke was gebleven.

Ik ben kei trots op dit stelletje!


Mando en Esmee.

Mando en Esmee.

We beginnen met Mando altijd om hem te flexen. Dat wil zoveel zeggen als er voor zorgen dat rug, heupen, bekken en achterbeen in elke denkbare richting gebracht wordt, Voor rug, bekken en heupen rijden we de travers en de renvers. We beginnen daarmee altijd in stap. En daarna de keertwending om de voorhand. Hierbij moet het paard het binnen achterbeen ver onder de massa doorzetten. ( We noemen het ook wel kontje buiten). Mando is hier zo bedreven in dat we dat al snel in draf kunnen doen. De keertwending om de voorhand in stap is draaien om het binnen voorbeen. In draf is die cirkel wel groter. Het paard moet het binnen voorbeen kunnen blijven optillen en weer neerzetten en niet staan laten.
Anders zou je hem in de kogel gaan overbelasten en dat moet ten alle tijde voorkomen worden. Het bijkomend voordeel van de keertwending om de voorhand in draf is dat het paard leert de overgang te maken op het achterbeen. Zowel van stap naar draf als weer terug. Op die manier kun je je paard leren meer en meer te gaan dragen op de achterhand. Van daaruit gaan we richting middendraf. Dat is nog niet zo gemakkelijk voor Mando maar we zien het wel dramatisch verbeteren. Het voorbeen wordt echt verdreven door het achterbeen en daarmee ontstaat dan weer het ruim voor zich uit grijpen. En dat kan hij nu ook steeds langer volhouden. De stoerheid druipt er vanaf en is echt heel tof om naar te kijken.
 
T was weer cool Esmee!

Dr.Diamond en Marian.

Dr.Diamond en Marian.

Allereerst maar een excuus voor de belabberde foto's. Ik maak er meer dan genoeg maar de omstandigheden waren te slecht om een beetje knappe te maken. Maar daar gaat het natuurlijk niet over. Het gaat over het rijden. En Marian heeft goed gewerkt de afgelopen 14 dagen. Het is gewoon heel goed te zien dat de Dr. steeds beter in zijn velletje komt te zitten. Het valt niet mee voor dit paardje om de lengte te maken. En een goede kreun bevestigd zijn inspanning. Soms voelt hij de buikspier zo dat hij de sokken er eventjes flink inzet. Dat is een goed moment om hem extra te sturen op de slangenlijn. (ook wel slingeren genoemd). Okay het is misschien ook wel een beetje intimiderend als hij zo gaat lopen

Maar ik zie stiekum zo maar een startkaart om de hoek komen :-)! Want als de Dr. in beweging komt dan wordt het echt zonder overdrijven heel apart. Wat zo moeilijk is in dit systeem is het correct sturen. Nou ja eigenlijk niet zo moeilijk als je je realiseert dat je precies zo moet sturen als je op je fiets doet. Maar oude gewoontes ben je niet zo maar kwijt. Er zaten echt al heel goede stukken in waarin Marian de Dr. heel gemakkelijk een richting op kon zetten. Wanneer het tempo dan omhoog ging werd dat wat moeilijker. Maar hallo hee! Dit was de 2e les. En dan zo'n indruk achter laten.

Petje af!

Twirre en Jeannet.

Twirre en Jeannet.

De zadelperikelen lijken over. Jeannet heeft er een nieuwe zadelmaker bij gehad en haar een zadel ter beschikking gesteld om uit te proberen. En dat lijkt echt goed te liggen. Maar we zijn begonnen met longeren. Wat superbelangrijk is tijdens het longeren is het tempo en het recht zijn op de volte. Op de volte moeten de buitenbenen op 1 lijn staan (drafstelling). Als het buitenachterbeen buiten de massa komt moeten we de volte vergroten. Als het buitenachterbeen onder de massa komt te staan moeten we de volte verkleinen. Het gevolg is dat wanneer de buitenbenen op 1 lijn staan het paard recht op de volte is en in de VNWT komt. Daar heb je geen hulpteugel of touwtje voor nodig. Een ander bij
komend voordeel is dat: 10 minuten a een kwartiertje goed longeren in beide richtingen het paard al mooi opgewarmd is, recht is en ontspannen. Dat betekent dat dat ik de hele losrijfase bijna kan overslaan. Natuurlijk check ik eerst of dat ook wel klopt. Maar wat ik zag was dat we gelijk verder konden gaan met de buigingen. In beide richtingen een paar pasjes wijken voor de kuit. Wel er voor zorgen dat het paard goed aan de buitenteugel blijft. Anders laat hij zich op de buitenschouder vallen. Twirre verkrijgt steeds meer kracht uit de achterhand. En dat laat ze zien door met veel afdruk en veer weg te draven. Dat houd ze ook steeds langer vol. En dan kan ze zo heerlijk bewegen he!!
 
Top Jeannet!

Silby en Marinda

Silby en Marinda.


Helaas geen verslag van Marina haar les. Marinda is vorige week van haar nieuwe paard gevallen en heeft een spier in haar lies gescheurd.

Namens rechtpaard.nl heel veel beterschap Marinda!

Lessen 14 oktober. Udani en Els

Udani en Els.

Gelukkig was het tijdens de les droog. Ik blijf me echt verbazen hoe snel de ontwikkeling van dit paard gaat. Udani is rechtsgebogen. En toen we begonnen met de lessen echt heel behoorlijk rechtsgebogen. Nu zien we best wel al vaak buigingen naar links die echt gebogen zijn met een perfecte aanleuning en nageelijkheid op de linkerteugel. Tsja en dan weet je soms niet als berijder wat je overkomt. Kruip je in jezelf en krab je je even achter je oren wat hier nou allemaal gebeurd. Dat is heel goed te begrijpen. Want het is gewoon echt bijzonder. Maar dan is


het toch weer tijd om in de realiteit te komen en je bewust te worden van wat er allemaal onder je aan de hand is. Udani komt echt goed in haar beweging te zitten. We zijn begonnen in de les met niet meer dan alleen het gewicht van de teugel in je handen en reden we 8tjes op het midden tussen A en C. Die wisselden we af met "de krakeling" ( u welbekend hopelijk!) We spraken steeds het achterbeen aan om goed onder te treden. En tsja dan komt die voorwaarts neerwaartse tendens en tsja dan laat ze zich ophouden. En tsja dan begint ze zich te verzamelen. En tsja dan wordt het zo mooi. Daarna nog even de galop geprobeerd. Udani is daar nog heel erg onzeker in dat ze kan buigen. De enige oplossing hiervoor is de vierkante volte. Een absolute "must"is dat je haakse bochten maakt. En je moet wel ff beschikken over een goede adem. Het lukte 2 keer maar daarna was de pijp bij Els echt leeg. Gaan we de volgende keer wat meer aandacht aan besteden.

Super gereden Els.



Faith en Christel

Faithe en Christel.

Christel had een goede trainingsperiode achter de rug. En als ik haar zo beluister neemt haar zelfvertrouwen steeds meer toe. Ze doet meer en meer en is steeds minder afwachtend. Nou dan is het ook wel logisch dat Faith steeds beter gaat lopen. We zijn eerst een stukje theorie gaan doen. In dit geval moeten we de definitie van een rechtgericht paard goed kennen. Daarvoor moeten we weten of het paard links- of rechtsgebogen is.Vervolgens is ze daar mee aan de slag gegaan. Chris kreeg het tempo goed onder controle. En dat is natuurlijk het eerste waar aan gewerkt moet worden.
Toen dat een feit was kwam Faith steeds mooier op lengte. We hebben gelijk er ook een rondje galop aan geplakt omdat ze dan zo lekker door het lichaam komt. Faith heeft in de galop nog wel een beetje de ondersteuning van de hoge binnenteugel nodig om te voorkomen dat ze in de wending zich naar binnen laat vallen. Daarna weer na de draf. We zijn gaan combineren met halthouden, pasje achterwaarts en weer weg. Wanneer het paard niet recht achteruit stapt weet je meteen dat het paard nog niet recht is. dat moet je voorwaarts oplossen en de gelijke aanleuning zoeken. Dat lukte heel goed. En toen ontstond het wonder van de nageeflijkheid.
 
G E W E L D I G!

Lessen 13 oktober Welldone en Manon

Welldone en Manon.

We zijn eerst een stukje theorie gaan doornemen alvorens we aan de slag gingen. Ook hebben we de wisselvalligheid waarin de trainingen verlopen doorgesproken. Daarna toen zijn we aan de slag gegaan. Welldone is zeer soepel in het lichaam en weet zich met het grootste gemak te onttrekken aan het recht zijn. Hij kan gemakkelijk een achterbeentje buiten de massa zetten. En als je dat niet gauw genoeg in de gaten hebt loop je achter de feiten aan. We zijn hem mooi voorwaarts gaan rijden waarbij we hem zo snel als maar konden van zijn schouder afstuurde.
Daar ontstond een mooie lengte door, maakte hij zijn pas goed af en ontstond zijn recht zijn. De mooie lengte in de hals maakte het plaatje af. Het achterbeen kon steeds mooi door blijven komen en viel de behoefte van welldone om zich te ontrekken ook weg. Dit paard kan zo geweldig afdrukken maar heeft er niet altijd even veel zin in. Daardoor hielden we de stukjes met verhoogde afzet niet al te lang en kreeg hij tussendoor genoeg rust om even te herstellen. Al met al werd het beeld steeds krachtiger met een goed gebruik van het achterbeen. Hij ging mooi zitten en draafde met veel veer. De middendraf werd daardoor ook een heel stuk beter en Manon kon die prima uitzitten.

Super Manon!

Logboek.

Logboek.

Rechtpaard.nl heeft voor de belangstellenden een logboek ontwikkelt. Hierin kun je bijhouden waar je in je training mee bezig geweest bent. Hoe lang en met welk resultaat. Als je dat nauwkeurig invult, iedere keer na je training,  krijg je veel meer inzicht in waar je mee bezig bent.

Als je belangstelling daarvoor hebt dan stuur je ff een mailtje naar info@rechtpaard.nl Het logboek is gemaakt in Word en kan in alle versies van Word gebruikt worden.

Als je het wilt mag je het na invulling ook naar Steef opsturen voor eventuele feedback.

Amorosa en Klaske

Amorosa en Klaske.

Klaske was de laatste van de lesdag in Friesland en Groningen. En de uitdrukking luid: Lest best! En zo is het ook. Dit paard heeft zo'n ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt het afgelopen jaar. Van pony naar paard. Met overeenkomstig gangenwerk. Het Andalusische bloed zorgt voor het juiste temperament en de klassieke rijkunst brengt de volwassenheid in het paard. En het lijkt me een feestje om zo'n paard onder het zadel te hebben. Even wat extra aandacht besteed om op 2 teugels te blijven rijden. Het is al genoeg bij Roos om wanneer je
de aanleuning zelf gelijk maakt haar recht te houden. Daarna de voltes en de krakeling en Roos komt met het gemak in elke buiging en veranderd waar nodig. Daarna verder met de halve ophouding. Op de foto is het in de houding van Klaske perfect uitgevoerd.Het moment van de beweging niet helemaal ideaal. Maar zo kun je je een beeld vormen over hoe die halve ophouding er uit moet zien. Er waren nog veel meer van zulke momenten maar dan vergeet ik weer foto's te maken.
Klaske heeft volgende week weer wedstrijd.

Gaat ze weer ff vlammen!



Kim en Tineke.

Kim en Tineke.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit. Maar ik ben best wel een beetje trots op Tineke. Ze kan praten als Brugman. Maar als er gewerkt moet worden dan wordt er gewerkt. En ook buiten de lessen om zie ik hoe Kim iedere keer weer verbetert. Ruimer in de gangen komt. En gespierder wordt. Nou is het niet eenvoudig om Kim aan de gang te houden. En Tineke moet ook echt hard werken om haar voorwaarts te houden. Maar soms heeft Kim het te pakken en dan gaat ze als de brandweer. Ze komt steeds beter op lengte en stukje en beetje meer en meer door de hals.  Voordat Kim er dan mee ophoud maken we een overgang naar halthouden. Maken een paar pasjes achterwaarts en vertrekken weer vol goede moed.
Kim is links gebogen. En warempel daar geschiede het wonder van de nageeflijkheid. ik raakte er diep van onder de indruk en Tineke toch wel. "Zie je dat!"riep ze uit. "Ze doet het". En zo is het. De klassieke dressuur laat zich niet verloochenen. Er is geen andere weg. Een paard is een paard. En of het nou een Arabier, draver of trekpaard is. Ze zitten allemaal hetzelfde in elkaar. En door ze correct te rijden komen ze allemaal goed in hun lichaam te zitten. En daarmee is hun psychologisch welzijn ook gewaarborgd.Ik hoorde Kim hardop denken wat er toch allemaal met haar gebeurd en hoe t komt dat ze zo mooi aan het worden is. Ik zei niks. Maar een klein aaitje over haar neus zei haar genoeg!
 


Mando en Esmee

Mando en Esmee.

We zijn verder gegaan met waar we de vorige keer zijn gebleven. Namelijk het verlengen van de drafpas. Mandootje wil in de middengangen nog wel eens een beetje kort blijven. Waar hij in de arbeidsdraf mooi afwikkelt is het in de middendraf te vlug. En verliest het achterbeen de drang om af te zetten en te blijven duwen. We hebben hem mooi op lengte gereden waardoor het achterbeen moest blijven komen. Dat afgewisseld met een paar pasjes achterwaarts en dan weer groot wegdraven. Dat gaf veel verbetering. Nou moet je ff voorstellen dat de buitenbak 80m x 40m is dus als je dan een diagonaaltje rijd. Dan ben je wel ff onderweg.
 
Dat hij zijn balans dan een keertje verliest is geen enkel probleem. De verbetering was zo goed dat ook de verzameling op een heel lichte ophouding gemaakt kon worden. We zijn toen vanuit stap gaan aanspringen. Esmee vond daar niks aan! :-) En luid Woehoeeeeee onderstreepte haar verbazing en vreugde bij zoveel lichtheid en gemak van Mando. We bleven variƫren in het gangenwerk en in alle tempi. (verzamelde, arbeids, midden en uitgestrekte gangen) En Mando had best schik. En begon zelfs mee te denken. Kom op jongens! DE SOKKEN ER IN EN GAAANNNNNNNN!! :-)

Twirre en Jeannet

Twirre en Jeannet.

Paardrijden is plezier voor 2 zoals je kunt zien op de foto hiernaast. Dat was even niet zo. Twirre is behoorlijk gegroeid het afgelopen jaar. En daarmee werd zijn zadel ook te krap. Dat leidde tot een beetje verzuring van Twirre die doorgaans erg vriendelijk en meegaand is. Ander zadel er op en het leed was weer geleden. In het begin liep Twirre nog een beetje met de handrem er op. Maar al gauw kwam ze mooi recht en in de juiste lengte. We besteden in de les altijd ruimschoots aandacht aan de theorie. Omdat Jeannet ook graag vanuit de theorie wil rijden. Als ik op links zit dan moet ik het paard naar links stellen om in het midden te komen zitten. En meer van die dingen.
Na het recht zijn in beide richtingen en het behalen van de VNWT konden we verder gaan met de halve ophouding. Het allermoeilijkste is de timing hierin. Het kan natuurlijk alleen als het paard achter perfect gelijke aanleuning loopt. De halve ophouding is de academische vorm van het rechtrichten. Het leid tot het vergroten van de verzameling en daarmee de ontwikkeling van de draagkracht. Dat lukte steeds vaker en beter. Hierdoor ontstond er een mooie oprichting van Twirre met de daarbij gepaard gaande lichtheid in de voorhand. Wat opvalt is dat het gangenwerk van de Friese merrie meer richting rijpaard gaat. Twirre beschikt ook over een uitstekende galop. En zo hebben we weer een uurtje super lekker gereden.
Ik heb er in ieder geval van genoten!

Dr. Diamond en Marian.

Dr. Diamond en Marian.


Nieuwe combinatie bij rechtpaard.nl. Dr Diamond is een amerikaans gangenpaard. Maar dat duurde even voordat ik het in de gaten had. Ik vond het ruintje niet zo fijn wegdraven en toen ik dat zag vroeg ik me af wat er hier in dit plaatje ontbrak. Marian haalde me gelukkig uit mijn droom en vertelde over zijn ras. En dan worden mij de dingen ook weer een beetje duidelijker. Marian werd natuurlijk weer geconfronteerd met een ontzettend lang verhaal van mij over de klassieke rijkunst en het belang van rechtrichten hierin. Ook qua stijl is het helemaal anders dan ze gewend was. Andere handpositie en dus balansverlies. Ik weet nog goed toen ik hiermee begon. 'T was zo veel ineens. Maar ja. Ik kan het niet laten mijn verhaal te doen. Dr Diamond kwam mij nogal strak in het lichaam over.
En niet zo erg happy. Dr Diamond zou erg voorwaarts zijn volgens Marian. En dat hebben we natuurlijk nodig om dat achterbeen te laten komen. Nadat ik de theorie van het rechtrichten had verteld gingen we aan de slag. Stukje bij beetje ontspande Dr. D (mag ik hem zo afkorten Marian? :-) )En ik vond dat er een dramatische verandering in het paardje plaats vond. Hij kwam zijn buikspieren tegen en toen was het voorwaarts er wel een beetje er uit. Dr.D. had angst voor het zweepje volgens Marian maar ik had al gezien dat we daar nu geen last van zouden hebben zolang hij maar recht bleef. En dat was ook zo. Dr. D werd een zeer chique verschijning. Misschien laten de foto's nog genoeg fouten zien. Maar het geeft wel een mooie indruk waar dit paardje allemaal toe in staat is.
 
We gaan er voor Marian!